Welk merk waxinelichtje is het beste

Inleiding

Waxinelichtjes zijn veel gebruikte kleine kaarsjes voor de gezelligheid in huis. Vaak kiezen mensen willekeurig een zak waxinelichtjes, maar er zit natuurlijk wel degelijk een verschil tussen de kwaliteit van verschillende merken waxinelichtjes. Ik ga onderzoeken welk waxinelichtje naar mijn mening het beste is en of dit overeenkomt met de prijs.

Waarnemingen en uitwerkingen

+ = Goed +- = Normaal/Voldoende - = Slecht

Uiterlijk

Het uiterlijk is gebaseerd op de witheid van het kaarsje en de vorm. Zo was het Kruidvat kaarsje niet helder wit. Het Blokker kaarsje had een mooie vorm (kuilvormig) en deze was mooi wit. De andere twee kaarsjes hadden geen bijzondere vorm en een neutrale kleur wit.

Gewicht

De kaarsjes zijn op een weegschaal gewogen zonder omhulsel.

Roetafkomst

Gemeten door een stukje glas in de punt van de vlam te houden, en dan te kijken hoe snel het glaasje zwart werd.

Prijs per kaarsje

Hema

Voor 200 kaarsjes 6,50 euro = 650 euro cent Voor 1 kaarsje = 650 : 200 = 3,25 eurocent

Blokker

Voor 200 kaarsjes 5,99 euro = 599 euro cent Voor 1 kaarsje = 599 : 200 = 2,995 euro cent

Marskramer

Voor 100 kaarsjes 3,99 euro = 399 euro cent Voor 1 kaarsje = 399 : 100 = 3,99 euro cent

Kruidvat

Voor 120 kaarsjes 3,59 euro = 359 euro cent Voor 1 kaarsje = 359: 120 = 2,99 euro cent

Testoordeel/Conclusie

Het Hema kaarsje komt als beste uit de test vanwege de erg lange brandtijd, de prijs ligt niet hoog en de vlam is laag (dat is dus veiliger). Daarna volgt de Blokker met een lange brandtijd, erg goedkoop en lage vlam, goed uiterlijk alleen is de roetafkomst slecht. Tenslotte is het kaarsje van de Kruidvat beter dan het kaarsje van de Marskramer, vanwege de prijs, de branduren en de geur. En als laatste volgt dus het kaarsje van de Marskramer, deze is erg duur, brandt erg kort, heeft een slechte geur en de hoogste vlam.

Extra informatie over waxinelichtjes

Ericus Gerhardus Verkade heeft de waxinelichtjes in Nederland geintroduceert. Hij had het patent op waxinelichtje gekocht van zijn schoonzoon. In 1898 begon Verkade met de productie van waxinelichtjes. In het begin verkochten de kaarsjes helemaal niet goed, maar uiteindelijk heeft Verkade toch meer dan 90 jaar waxinelichtjes geproduceerd. In 1991 werd de fabriek waar de kaarsjes werden gemaakt doorverkocht aan kaarsenmaker Bolsius Groep.

De bestandsdelen wax en paraffine leidden tot de samentrekking waxine. Waxine was in het begin een merknaam, maar is in Nederland uiteindelijk doorontwikkeld tot een soortnaam. Sinds 1984 staat het woord waxine dan ook al in de Grote Van Dale. Ook worden de woorden theelichtje, theekaarsje of waslichtje ook wel gebruikt voor deze kaarsjes. Het woord theelichtje is ontstaan omdat de kaarsjes vroeger vooral werden gebruikt om de thee warm te houden.

Als een waxinelichtje wordt aangestoken bereikt het al snel de tempratuur van 60 graden Celsius. Dat is dan ook gelijk het smeltpunt van waxine en dus wordt waxine bij die tempratuur vloeibaar. De kaarsjes kunnen gevaarlijk zijn bij tempraturen van 370 graden Celsius of hoger. Bij die tempratuur wordt waxine namelijk gasvormig en kunnen er grote steekvlammen ontstaan.


Reacties (3)

Reageer
Lex reageerde 8 jaar geleden
11 Mar 15:11
Van wanneer is dit artiekel?

2016,2015,2014,2013,2012, 2011, 2010 of nog ouder?

Met andere woorden is het nog wel actueel.

Graag een datum bij een artikel plaatsen.
Iemand reageerde 10 jaar geleden
03 Feb 19:03
Let op uw spelling:
(laatste punt 1e alinea) 'in Nederland geïntroduceerd', dat moet 'geïntroduceerd' zijn. Na een 'r' komt nooit een t: x t f k s ch p
TH van Bolderen reageerde 11 jaar geleden
15 Jul 12:50
Bestaan er ook speciale waxinelichtjes voor keramieke houders? Ik heb namelijk bij euromaxx scentchips gekocht,dit zijn een op snoepjes lijkende geurdingentjes die je op de houder moet leggen en dan kommt daar een heerlijke geur tevoorschijn. Op het doosje staat gebruik alleen theelichtjes die geschikt zijn voor keramiek branders