Welke factoren spelen een rol bij de hoge pensioenkosten

Inleiding

Het is alom bekend dat pensioenkosten in Nederland hoog zijn. De vraag rijst dan ook op welke factoren een belangrijke rol spelen bij de hoge pensioenkosten. De belangrijkste factoren hierbij zijn het financieringssysteem, collectieve contracten, backservice en de comingservice.

Systeem van financiering

Pensioenen worden op twee verschillende manieren gefinancierd. Deze twee manieren zijn het premiesysteem en het inkoopsysteem.

Inkoopsysteem

Bij het inkoopsysteem wordt jaarlijks een evenredig deel van het te verzekeren pensioen tegen een koopsom ingekocht. Het totale pensioen is dan ingekocht in het jaar voorafgaande aan de pensioeningang.

Voor het nabestaandenpensioen volgens het inkoopsysteem wordt het nog niet ingekochte pensioen op risicobasis meeverzekerd.  Indien de verzekerde voor de pensioendatum overlijdt, zal het nabestaanden pensioen toch uitgekeerd moeten worden, terwijl het pensioen nog niet geheel is ingekocht. De kosten hiervan zijn opgenomen in het koopsomtarief.

Premiesysteem

Het premiesysteem gaat uit van gelijkblijvende premie.  Er is geen relatie tussen het op te bouwen pensioen, het salaris en de diensttijd. De pensioenen worden dan tegen gelijkblijvende premie verzekerd.

Collectieve contracten

Werknemers die tot eenzelfde groep behoren kunnen een pensioentoezegging krijgen op basis van een groepsverzekering of een collectief contract. Deze verzekeringen worden gesloten op rentebasis. Er wordt voor groepsverzekeringen een apart tarief toegepast. Groepsverzekeringen hebben een aantal voordelen. Wettelijk is gezien is er een voorwaarde verbonden dat de pensioenen volgens een uniforme regeling worden gesloten door de werkgever ten behoeve van zijn personeel.

Groepsverzekeringovereenkomst

Er wordt per deelnemer een individuele verzekering opgemaakt die gebaseerd is op de pensioenaanspraak. De werkgever sluit een collectief contract af met de verzekeraar, op grond waarvan de verzekeringen voor de afzonderlijke werknemers gesloten wordt.

Groepstarieven   en  kosten

Het collectieve tarief is op dezelfde sterftegrondslagen gebaseerd als de individuele verzekeringen. Het lijkt of het niks uitmaakt of je alle werknemers individueel verzekert of ze in een collectief tarief onderbrengt. Echter, bij een collectief tarief zijn de kostenopslagen stukken lager dan bij een individueel tarief. De lagere kosten hebben ondermeer te maken met de eerste kosten en de doorlopende kosten.

Verhoging van bestaande verzekeringen of nieuwe verzekeringen komen tot stand zonder dat hiervoor een aparte acquisitie voor nodig is. Er is reeds een contractuele verplichting om nieuwe deelnemers die voor de pensioenregeling van belang zijn aan de verzekeraar op te geven. Dit scheel acquisitiekosten.

De kosten voor invoer en polisopmaak vallen lager uit dan die voor individuele verzekeringen. Voor iedere verzekering binnen een groepsverzekeringovereenkomst zijn immers dezelfde administratieve handelingen benodigd. De uniforme behandelingen van deze pensioenverzekeringen leiden tot lagere administratieve kosten. Verzekeraars geven meestal een omvangskorting bij grotere collectieve contracten.

Back -en comingservice

Op het moment dat er een pensioen is toegezegd, gaat de financiering van de pensioenregeling in. Er wordt dan een onderscheid gemaakt tussen de backservice en de comingservice. De backservice heeft betrekking op aanspraken op reeds verstreken dienstjaren. Pensioenaanspraken die betrekking hebben op de toekomstige jaren wordt comingservice genoemd.