Welke is de beste mossel

Mosselen en andere schaaldieren

De mossel heeft inmiddels veel namen: jumbo, imperial, goudmerk: hoeveel soorten zijn er nu eigenlijk en welke kies je dan best? Moet je een mossel kopen op basis van de prijs of de dikte? Als je liefhebber bent van mosselen, lees dan even verder want er bestaan nogal wat misverstanden.

 

Voor mosselen overal dezelfde normen

Mosselen zijn wel degelijk onder te verdelen in klassen en elke mosselhandelaar is verplicht om zich daaraan te houden. Deze indeling is gebaseerd op het aantal mosselschelpen per kilo. De regel daarbij is: hoe groter de schelp, hoe meer mosselvlees, hoe minder schelpen in één kilo.

Kort door de mosselbocht!

In volgorde van kwaliteit ziet het rijtje er als volgt uit:

  1. Goudmerk: 37 tot 44 stuks/kilo,
  2. Jumbo: 45 tot 55,
  3. Imperial: 48 tot 58,
  4. Super: 60 tot 70,
  5. Extra: meer dan 70 mosselen/kilo.

!

Mosselweetjes voor de èchte smuller

  • De kleur van het mosselvlees verschilt van blank tot oranje. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blanke mosselen. De kleur is echter geen kwaliteitskenmerk.
  • Na ongeveer 2 jaar zijn de mosselen 6 tot 7 cm groot en geschikt voor de verkoop als consumptiemossel.
  • Bij de Zeeuwse mosselen spreken we van een bodemcultuur. De mosselen worden op bodem gekweekt. Als tussenstap verblijven deze mosselen in een wat men noemt 'verwaterperceel'. Dit verblijf in zuiver zeewater duurt ongeveer een week en is bedoeld om het zand af te spoelen. Nadien ondergaan ze op het land, net voor transport naar de winkels, nog een laatste spoelbeurt. 
  • Daarnaast is er in Nederland een aantal mosselkwekers die met een zogenaamde hangcultuurmossel werken. Hierbij worden de mosselen aan touwen in mosselnetten gekweekt. De mosselen hangen in het water boven de bodem. Mosselen die met de hangcultuur zijn gekweekt, hoeven niet 'verwaterd' te worden. Bij hangcultuur groeien de mosselen sneller. Bij goede omstandigheden (weer, voedsel in het water, temperatuur, zonlicht enz...) hebben deze mosselen een hoger vleesgewicht.
  • Reken een kilo tot anderhalve kilo mosselen per persoon. Een kilo mosselen bevat ongeveer 35 tot 50 stuks (de restauranthoeveelheid schommelt rond 800 gram!)
  • Bewaar mosselen voor korte tijd in de koelkast. Plaats de zak op een omgekeerd bord zodat de mosselen niet in hun eigen vocht liggen. Als je mosselen langer dan één dag wilt bewaren, leg ze dan best in gezouten water in de koelkast.
  • Bereiding: Mosselen kunnen rauw, gekookt, gebakken of gefrituurd worden. Mosselen kan men bovendien, net als oesters, rauw eten. Het is echter wel een karwei om de schelpen stuk voor stuk met een scherp mes open te maken. Eenvoudiger is het om de mosselen kort te koken. Zodra de schelp open gaat, is de mossel klaar om opgediend te worden. Als men mosselen te lang laat koken worden ze taai en donkerbruin.
  • Gezond? Mosselen zijn gezond omdat ze veel eiwitten en vitaminen bevatten. Ze bevatten een laag percentage gezonde vetten die gunstig zijn voor hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Mosselen zijn rijk aan vitamine B en foliumzuur. Verder bevatten ze fosfor, ijzer en zink.

Rampzalig: een slechte mossel: de slikmossel!

Deze mossel is onder het zand of het slik bedolven geraakt en gestikt. De dode mossel heeft zich met slik gevuld en kan het aroma van een hele mosselpan bederven. Een slikmossel is te herkennen aan de matte schelp en is iets zwaarder. Probeer bij het wassen de mosselschelpen even over elkaar te schuiven. Een verse mossel zal de schelp onwrikbaar sluiten. Bij een slikmossel laten de schelpen los.

 

Alleen in de maanden met een 'R'?

Het is lange tijd zo geweest dat je mosselen alleen maar kon kopen als er een 'r' in de maand zat. Met andere woorden: van september tot en met april. De reden? Niet de kweek op zich maar het vervoer. Koeling tijdens transport is immer noodzakelijk.

Voor Zeeuwse mosselen geldt nog steeds dat ze enkel verkrijgbaar zijn vanaf de tweede helft juli tot de eerste helft van april. Dat heeft dan weer niets met transport te maken maar met het kweken zelf. De overige maanden worden de mosselen ingevoerd uit Ierland en Denemarken.

Smakelijk!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden