Welke mogelijkheden heb je bij drukken in grote oplagen

 

Wie in grote oplagen wil drukken krijgt er elk jaar mogelijkheden bij. Zo krijgt de consument steeds meer formaten en vormen tot zijn beschikking. Ook de kwaliteit van het drukwerk neemt toe. Printers worden beter en beter en dat tegen een goedkoper wordende prijs. Welke mogelijkheden hebben we anno 2017?

 

Traditionele rechthoekige formaten

Formaten worden bij printing voornamelijk aangeduid met het A type. Hierbij wordt gestart met A1 en doorgeteld tot wel A8 formaat. Kenmerkend bij deze telling is dat bij elke stap een halvering plaatsvindt. Zo passen er 2 A2'tjes in een A1 formaat en hetzelfde geldt voor het feit dat twee A3'tjes weer passen in een A2 formaat.

A4 standaard

Het bekendste formaat is het A4 formaat. Dit is het formaat dat in alle consumenten printers standaard wordt aangeboden. Wie in grotere formaten wil printen zal al snel uitkomen bij professionele printers. A1 formaat is zo groot dat het voornamelijk wordt gebruikt voor industriele toepassingen. Je kan hierbij denken aan gedetailleerde bouwtekeningen of kaarten.

Afwijking van het formaat

Natuurlijk kan er afgeweken worden van de standaard verhouding zoals we die kennen van de A4. Zo wordt een versmalling van het formaat aangeduid met de 'lang' terminologie. Een A4 'lang' is een zeer smalle variant die zowel langer als minder breed is. De uiteindelijke oppervlakte is hierbij wel hetzelfde. Dit formaat is handig wanneer er in panorama vorm gedrukt moet worden. Ook kan je denken aan omvouwing to boekjes. 

Speciale formaten

Wie dacht dat hiermee de mogelijkheden voor drukwerk wel besproken zouden zijn heeft het mis. Naast rechthoekige materialen is het tegenwoordig ook mogelijk te drukken in vierkanten, cirkels en zelfs ovalen. Met deze formaten kan je een flyer een unieke vorm geven zodat het extra opvalt. Een ronde flyer zal door zijn vorm eenvoudig te onderscheiden zijn van een stapel rechthoekige folder.

Qua formaten heb je dus ruime keus. En hoe zit het met materialen

Materialen

Wie al keuzestress had bij het kiezen van het juiste formaat, zal niet anders ondervinden bij het kiezen van het juiste materiaal. Er zijn 3 belangrijke eigenschappen die het verschil bepalen tussen het materiaal: het gewicht, de glans en het materiaal.

Gewicht

Bij gewicht kan gekozen worden tussen 80 gram tot wel 350 gram. De lichtste materialen zijn voornamelijk geschikt voor drukwerk dat kapot mag gaan. Een scheur in een reclamefolder is minder erg dan een scheur in een fotoboek. Bovendien telt het gewicht mee bij de kosten zodat reclamedrukwerk gebaat is bij een zo licht mogelijk materiaal.

Glans

Qua glans heb je de keuze tussen onder andere mat en glans. Beide typen hebben een andere gebruikservaring. Bovendien is het gebonden aan persoonlijke voorkeur. De een houdt van mat en de andere prefereert glans. Drukkers spelen hier uiteraard op in door dit per gewichtsklasse aan te bieden.

Papiersoort 

Als materialen kan je kiezen voor tussen papiersoorten varieren tussen hoogwaardig papier en recyclingpapier. Afhankelijk van de vereiste levensduur van het papier kan hierop worden ingespeeld. Reclamedrukwerk is gebaat bij een goedkope variant en recyclingpapier is hier zeer geschikt voor. 

Ontwerpen

Wie het juiste formaat en materiaal heeft gekozen is klaar voor het aanbieden van het ontwerp. Hierbij kan je het ontwerp zelf ontwikkeling met eigen software zoals Photoshop of Illustrator. Belangrijk te weten is dat drukwerk specialisten zelf ook steeds meer mogelijkheden aanbieden om je ontwerp online te maken. Je bent natuurlijk bekend met tools om fotoboeken te ontwerpen. Hetzelfde geldt voor flyers. Drukkers bieden vele sjablonen en templates waar je gebruik van kan maken voor je flyers. 

Drukken

De laatste stap in het proces is het drukken van de flyers. Er zijn vele aanbieders voor het drukken van flyers. Hierbij ben je niet gebonden aan een specifiek land. Zo kan je bijvoorbeeld ook je flyers drukken over de grens in Belgie. Dit kan maar zo vele euro's besparen.