Welke onderdelen van Google bepalen de winst

Google en geld verdienen

In Amerika hoor je eigenlijk maar drie namen: Google, Apple en Microsoft. Vooral Google doet het fantastisch:  wereldbekend, bijna onmisbaar, gratis, hip, regelmatig innoverend, uitstekend in de markt gezet en maakt nog winst ook, ondanks de crisis. Bovendien heeft Google een uitstekend imago opgebouwd bij zijn fans…

 

Google in 2010

Als grootste zoekmachine op Internet is Google vandaag beschikbaar in maar liefst 116 landen. Naast Googelen kun je ook vertalen, valuta's omrekenen, mailen, navigeren, kantoorsoftware en nog zo veel meer! Je kunt je beter afvragen wat je niet kunt doen met Google!

 

Allemaal gratis en toch winst maken?

► 99% van de omzet van moederbedrijf Google Inc. komt uit advertenties. De rest, een schamele 1% dus, is een gevolg van Intellectuele Eigendommen. Google verkoopt immers licenties voor zoeksoftware aan 'collega's' waardoor deze tegen betaling gebruik kunnen maken van de zoekopties van Google.

► Bijna de helft van de omzet (53%) wordt op Amerikaanse bodem verzameld, de rest van de wereld is goed voor 32% en voor Groot-Brittannië is er een apart aandeel van 15%. Met andere woorden het Verenigd Koninkrijk is van behoorlijk belang voor Google.

 De melkkoe van Google: AdWords!

♦ Wie kent het intussen niet: AdWords: de adverteerder kan zelf à la carte aangeven waar hij zijn advertenties wil plaatsen. Per klik betaalt de adverteerder een bepaald bedrag aan Google. ♦ AdSense gaat nog een stapje verder: adverteerders bepalen zelf waar de advertenties staan op de pagina, het formaat en het soort advertentie (tekst- of beeldadvertentie). Google zorgt dan zelf dat er relevante advertenties bij de websites staan.

Toch een beetje 'crisis'?

  • Door de crisis is de advertentiemarkt wereldwijd ingestort: omdat bedrijven geen centen hebben, wordt er op van alles en nog wat bezuinigd waaronder ook het reclame maken. Er werden dus veel minder online advertenties geplaatst en dat heeft Google aan den lijve ondervonden in 2009. De verwachting uit de advertentiemarkt is dat het vanaf 2010 geleidelijk beter wordt. • Ook Google zelf hakte met het besparingsbijltje: er werd bijna 1 miljard dollar bespaard, o.a. door personele inkrimping. Zodoende is de winst in het 2de en 3de kwartaal 2009 gestabiliseerd maar toch nog bijna 4 miljard euro! Weliswaar minder dan in 2008 maar vergeleken met de concurrentie niet onaardig. • Ter compensatie verwacht de grote baas van Google dat in 2010 de advertentieprijzen online zullen stijgen.

Financiële flater: nog steeds YouTube!

→ Deze videowebsite mag dan wereldwijd gigantisch populair zijn: ze brengt nagenoeg geen geld in het bakje voor Google. Te weinig adverteerders, administratiekosten, te duur aan dataverkeer en beheer van de miljoenen filmpjes. Gekocht in 2006 voor 1,65 miljard dollar en in 2009 nog nagenoeg geen dollar opgebracht. Als gebruiker is het wel mogelijk om geld te verdienen met .

→ Integendeel: in 2008 kostte YouTube 1,65 miljoen dollar per dag aan Google. De berekening hiervan was eenvoudig: ongeveer 1 dollar/per dag/per filmpje! Maar beterschap is in zicht: YouTube gaat fragmenten uitzenden van TV-programma's en films van mediaconcern Time Warner. Door deze deal mogen fragmenten worden uitgezonden van onder meer CNN, Cartoon Network, TNT en Warner Bros. In die fragmenten zitten dan reclamespotjes en die brengen geld op voor beide partijen.

Een hoop cash!

Google heeft een hoop cash geld en gaat hiermee nieuwe dingen ontwikkelen. Ook heeft het aangekondigd (in september 2009) om elke maand één bedrijf te kopen. En het is goed bezig: ON2 (videotechnologie), Recaptcha (spamsysteem), Admob (mobiele advertenties) en Gizmo5 (internetbelbedrijf) zijn al aangekocht.