Welke sauna kopen

Een eigen sauna

Steeds meer en meer mensen kopen tegenwoordig een eigen sauna. Hier zijn 2 grote redenen voor. Ten eerste uit gemak, op een half uurtje kan je in de privacy van je eigen tuin of woning een rondje sauna doen. Je kiest zelf wanneer en hoe je dat wil doen. Je hoeft daarvoor niet speciaal naar een welnesscomplex te rijden waar je al gauw enkele uren kwijt bent.

Ten tweede zijn de saunacabines de laatste jaren gezakt in prijs en zijn ze nu voor iedereen betaalbaar. Hier volgen alvast enkele tips voor een eventuele aankoop.

Vergelijken

Als je gaat informeren om een sauna te kopen, weet dan dat er verschillende soorten sauna's zijn. Je kan bv. eerst eens naar een groot saunacomplex gaan en verschillende soorten cabines uitproberen. Zo kan je te weten komen type het meest aan jouw wensen voldoet. Denk op voorhand goed na waar je de sauna wil plaatsen en welk budget je wil spenderen. Ook zijn er grote verschillen tussen verschillende levenranciers, prijzen vergelijken is zeker een must. Ook op internet vind je dikwijls koopjes terug. Ik heb mijn cabine op internet aan 50 procent korting gevonden.

Soorten

Finse sauna

Ook wel een klasieke sauna genoemd, de meest bekende onder de sauna's. We kunnen hier een onderscheid maken tussen natte en droge sauna's. Het verschil zit hem in de vochtigheidsgraad. Hoe hoge de vochtigheid, hoe draaglijker de warmte is. Verder zijn er ook nog mogelijke opties zoals een sterrenhemel of lichttherapie.

Deze sauna's worden verwarmd door middel van een oven waarin lavastenen opgewarmd worden. Hier wordt dan water over gegoten om de vochtigheid of temperatuur omhoog te drijven. Bij aankoop van een dergelijke cabine moet je er rekening mee houden dat gewone netspanning niet voldoende zal zijn voor de aansluiting. Enkele nadelen zijn dat je ruim op voorhand de sauna moet verwarmen en het hoge verbruik. Ook moet je zorgen voor een goede ventilatie. Het grote voordeel is dat je hier het echte sauna gevoel mee krijgt.

Buitensauna

Een buitensauna wordt ook soms voorzien van hetzelfde warmtesysteem als de klassieke sauna. Maar meestal, en dat heeft ook meer charme, worden deze sauna's met hout gestookt. Er komt dan wel wat werk bij kijken, hout kappen en het vuur aanmaken, maar dat maakt deel uit van het saune gebeuren.

Infrarood sauna

De infrarood cabines kenden de laatste jaren een nieuwe ontwikkeling. Waar vroeger de warmte-elementen fel rood opgloeiden, ziet men aan de huidige magnesium stralers niets meer. Dit systeem is ook iets veiliger en de infraroodstralen werken nu nog dieper in op de spieren. De infrarood sauna's hebben nog enkele bijkomende heilzame werkingen volgens de producenten. Zo helpen ze oa. tegen spierpijn en reuma. Het gemak van een infrarood cabine is dat 220 V netspanning meestal voldoende is voor de aansluiting. Gewoon even de stekker insteken en klaar is kees. Er bestaan nu ook cabines's die beide systemen (infrarood en klassieke sauna) combineren.

Tips

Welk type toestel u ook kiest, een rondje sauna kan ongelofelijk veel deugd doen en is nog gezond ook. De prijzen van verschillende soorten merken en types liggen soms duizenden euro's uit elkaar. Vergelijk online prijzen of ga eens langs bij een dealer. Stap ook eens in de cabine en kijk of het comfortabel is binnenin. Vergeet ook geen opties zoals een geurverspreider of muziek. Ze maken de sauna-ervaring nog intenser. Veel saunagenot!