Welke soorten neerslag bestaan er

INLEIDING

Er zijn verschillende vormen van neerslag. De een vinden we wat leuker dan de ander. Regen wordt over het algemeen niet zo gewaardeerd, terwijl bijna iedereen het gezellig en leuk vindt als het sneeuwt. Van hagel worden we meestal ook niet zo blij want het doet pijn in je gezicht en kan in het geval van grote hagelstenen soms zelfs schade veroorzaken.

Maar wat is neerslag nou eigenlijk? Neerslag uit wolken is water dat door invloed van de zwaartekracht naar beneden komt. Dit kan in vloeibare vorm (regen), vaste vorm (ijs) of bevroren vorm (sneeuw/hagel)zijn. Neerslag komt alleen uit wolken die hoger dan 12 km boven de aarde hangen.

REGEN

ALGEMEEN

Regen is de vloeibare vorm van neerslag. Simpel gezegd gaat het regenen als een wolk stijgt er grote druppels worden gevormd die zo zwaar worden dat ze door de zwaartekracht naar de aarde komen. Het zijn echter complexe processen die niet eenvoudig zijn te verklaren. Er ontstaan nog steeds verschillende theoriën over dit onderwerp. één van de belangrijkste theoriën is het Bergeron-Findelsoneffect. Deze theorie beschrijft een verband tussen waterdamp, waterdruppels en ijskristallen bij temperaturen tussen -10 en -20oC. Hierdoor ontstaan ijskristallen die als de luchttemperatuur dichtbij de aarde hoog genoeg zijn smelten tot waterdruppels en uiteindelijk als regen neerkomen. Een regendruppel is doorgaans ca. 5mm groot in doorsnede.

In tropische gebieden is de lucht meestal te warm om ijskristallen te vormen. Hier worden grote regendruppels gevormd die zwaar genoeg zijn om naar de aarde te vallen doordat simpelweg een aantal kleine druppeltjes op elkaar botsen net zolang tot de druppel te zwaar wordt en naar beneden valt.

MOTREGEN

Uit een grote wolk komt een grote regenbui. Als de wolk dus kleiner (lees: dunner) is, zijn er simpelweg minder druppels om op elkaar te botsen, waardoor motregen ontstaat. Bij motregen is een druppel doorgaans ca. 1 mm groot in doorsnede.

SNEEUW

Sneeuw is voor de meeste mensen de enige leuke neerslag, omdat sneeuw in bepaalde delen van de wereld ook volop wintersport betekent. Sneeuw is geen bevroren regen, maar wordt op grote hoogte gevormd als kleine ijskristallen op elkaar botsen. Meestal smelt sneeuw als het naar de aarde valt en komt neer als regen, maar als de lucht koud genoeg is, dwarrelt het in mooie vlokken naar beneden.

HAGEL

Een gemiddelde hagelsteen heeft een doorsnede van ca. 5 mm, maar er zijn ook gevallen bekend met hagelstenen zo groot als tennisballen. Hagel ontstaat als druppels onderkoeld water binnen een wolk zo vaak gecirculeerd hebben en steeds verder aangroeien, totdat deze te zwaar wordt en de zwaartekracht niet meer kunnen weerstaan. Hagel kan een verwoestende uitwerking hebben op bijvoorbeeld gewassen en gebouwen.

NEERSLAG EN KLIMAATVERANDERINGEN

Hoeveel neerslag er valt hangt onder andere af van de windrichting, temperatuur en luchtvochtigheid. Wanneer de temperatuur stijgt, kan de hoeveelheid neerslag toenemen. Zo leidt het broeikaseffect tot meer neerslag. Prognoses over het klimaat in de toekomst laten zien dat we een toename van neerslag kunnen verwachten. De tijd moet uitwijzen of dit inderdaad het geval zal zijn, alhoewel we de laatste jaren ook in Nederland al merken dat er meer neerslag valt.