Welke voorbehoedsmiddelen kun jij gebruiken?

Anticonceptie

Anticonceptie of voorbehoedsmiddelen verwijzen naar het gebruiken van een methode om niet zwanger te worden, maar toch seksueel actief te kunnen zijn. Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen, maar van zodra men stopt met een voorbehoedsmiddel kan men opnieuw zwanger worden. Dan spreekt men van een voorbehoedsmiddel die omkeerbaar is.

 Voor welk anticonceptiemiddel kiezen

De onderstaande conceptiemiddelen zijn allen onschadelijk voor de gezondheid, en zijn effectief zolang je ze op een correcte manier gebruikt. Je kan ook raad vragen aan je arts of gynaecoloog, deze houden zeker rekening met medische criteria. Maar afgezien van medische criteria, hangt alles nauw samen met de persoonlijke levensstijl. Zo zal voor bijvoorbeeld: een vrouw met een onregelmatige cyclus of verstrooidheid, de pil geen veilig voorbehoedsmiddel zijn. Een vaginale ring zal dan weer af te raden zijn bij vrouwen die moeite ondervinden om deze ring in te brengen. Dan heb je ook nog bepaalde vormen van anticonceptie, die het hebben van menstruatie stoppen. Dit hoeft geen problematiek te scheppen voor de gezondheid, en zal zeer zeker welkom zijn bij vrouwen die erg veel last hebben van hun regels.

Natuurlijke methode

De bekendste vorm van anticonceptie is de anticonceptiepil, uiteraard zijn er nog vele andere voorbehoedsmiddelen. Er zijn zelfs natuurlijke middelen of methoden om niet zwanger te worden, gebaseerd op het berekenen van de vruchtbaarheid cyclus. Deze natuurlijke methode vereist heel veel discipline, biedt veel minder bescherming tegen zwangerschap dan andere voorbehoedsmiddelen. Voor vrouwen met een heel onregelmatige cyclus is deze methode helemaal onbetrouwbaar en dus ten stelligste af te raden.

Het mannelijk condoom

Het mannelijk condoom is een soort van hoes die over de penis geschoven wordt, dit om te voorkomen dat de zaadcellen het vrouwelijk lichaam binnen dringen. Het beschermt ook nog tegen SOA's (seksueel overdraagbare ziekten).

Het vrouwelijk condoom

Het vrouwelijk condoom wordt vaginaal ingebracht, dit door middel van een soort ring. Het is de tegenhanger van het mannelijk condoom, maar met dezelfde doelstelling. Namelijk het binnen dringen van de mannelijke zaadcellen belemmeren het vrouwelijk lichaam binnen te dringen. Het vrouwen condoom biedt ook bescherming tegen SOA's.

De pil

De pil zorgt voor een gecontroleerde cyclus waarbij de eisprong wordt voorkomen. De pil wordt telkens op hetzelfde tijdstip ingenomen, en dit gedurende 21 opéén volgende dagen. Vanaf de 22 ste dag wordt er een rustpauze van 7 dagen ingelast. Het is dan tijdens die periode dat de vrouw haar menstruatie krijgt. Na de rustpauze van 7 dagen beginnen we terug aan een cyclus van 21 dagen. Het spreekt voor zichzelf dat er altijd het gevaar bestaat, om een pil te vergeten innemen. De gevolgen van het vergeten kan je al raden, het risico op zwangerschap en het verstoren van de cyclus. Een gunstige nevenwerking van het innemen van de pil is: het verlichten van de pijn bij zware regels en het gunstig effect op acne. De pil biedt wel geen bescherming tegen SOA's.

De anticonceptiepleister

Dit is een pleister die, op de huid gekleeft wordt net zoals een gewone pleister. Deze pleister werkt zoals de pil, dus: de verdeling van de hormonen, net zoals de pil dit doet. Een anticonceptiepleister is effectief, ook al heb je spijsverteringsproblemen. Er zijn wel een paar puntjes waar men rekening moet mee houden, namelijk:

  • vergeet hem niet te vervangen
  • let er op dat de pleister niet loskomt
  • neem geen pauze langer dan 7 dagen

Er zijn vrouwen die dit voorbehoedsmiddel kiezen omdat, er maar één keer per week moet aan gedacht worden. Het spreekt voor zichzelf dat deze pleister geen bescherming biedt tegen SOA's.

De vaginale ring

De vaginale ring is flexibel van makelij, wordt ingebracht in de vagina en blijft daar gedurende 21 dagen zitten. Deze ring verspreidt hormonen, net zoals de pil. Na de 21 dagen wordt de ring verwijdert en een pauze ingelast gedurende 7 dagen. Tijdens de ingelaste pauze heeft de vrouw dan haar menstruatie. Het spreekt voor zichzelf dat na de pauze, een nieuwe ring moet geplaatst worden om beschermd te blijven tegen zwangerschap.

Belangrijk om weten

Indien de ring storend zou zijn tijdens een vrijpartij, mag je de ring verwijderen. Het verwijderen van de ring brengt geen risico voor zwangerschap met zich mee. Maar let wel, de ring mag niet langer dan 3 uur per dag uit het lichaam zijn wil men beschermd blijven.

Een hormonaal implantaat

Het hormonaal implantaat is een klein staafje, dit staafje geeft een hormoon vrij dat de eisprong blokkeert. Dit staafje wordt in de huid van de arm geplaatst en kan daar 3 jaar blijven zitten. De plaatsing gebeurt door een arts. Er zijn vrouwen die er heel tevreden over zijn, maar dan ook weer vrouwen die klagen dat er bijwerkingen zijn zoals acne, onregelmatige menstruatie en gewichtstoename. Het enige grote voordeel aan dit voorbehoedsmiddel is, dat men 3 jaar geen omzien heeft en nergens aan hoef te denken.

De prikpil

Bij deze vorm van anticonceptiemiddel gaat het erom dat je elke 12 weken een injectie krijgt, deze injectie blokkeert dan de ovulatie. Ook hier ondervinden sommige vrouwen nevenwerkingen zoals: acne, gewichtstoename en onregelmatige menstruatie.

Het klassieke spiraaltje

Is een klein T- vormig voorwerp dat geplaatst wordt in de baarmoederholte, de plaatsing gebeurt door een arts. Wanneer men als vrouw geen hormonale anticonceptie wil of kan nemen is het spiraaltje een uitkomst. Een andere reden kan zijn: je bent voor 5 jaar beschermt. Sommige vrouwen ondervinden wel een zwaardere en pijnlijke periode.

Het hormonale spiraal

Is als het ware familie van het gewone spiraaltje, maar het verspreidt een hormoon, het laat de regels verminderen of zelfs soms helemaal verdwijnen. Met deze vorm van anticonceptie ben je zo een 2 tot 3 jaar beschermd.

Wat nu? Ik vergat mijn pil te nemen, ring of pleister te plaatsen.

Het beste wat je kan doen mocht je, je anticonceptie vergeten hebben, is zo snel mogelijk aan je anticonceptiemiddel beginnen en de eerste zeven dagen gebruik maken van een condoom tijdens het vrijen. In sommige gevallen is het zelfs zo, dat het nodig is om een morning- afterpil te nemen. Het is een pil die verkrijgbaar is zonder voorschrift. De morning afterpil is een noodoplossing die gebruikt wordt om de eisprong te beletten, en dit zo snel mogelijk na een onbeschermde vrijpartij. Alhoewel het hier om een noodoplossing gaat, is deze niet gevaarlijk maar ook niet honderd procent effectief. Dus je houdt ze alleen in je achterhoofd voor noodgevallen en niet als dagelijkse anticonceptie.

Varia

Ik ben zwanger, maar wil de zwangerschap niet verder zetten

Je kan contact opnemen met een arts, deze kan je dan doorverwijzen naar gezinsplanning of naar een ziekenhuis waar ze je verder kunnen helpen. Er is geen toestemming nodig van de ouders.

Wat is een centrum voor gezinsplanning

In de eerste plaats is een centrum voor gezinsplanning een ontmoetingsplaats, waar er een informatieruimte is waar je terecht kan met je vragen over relaties, seksualiteit, anticonceptie en dergelijke. Iedereen , ongeacht seksuele aard, afkomst, huidskleur, leeftijd, geslacht enz... is er welkom. U kan er ook een afspraak maken met een psycholoog, gynaecoloog, maatschappelijk werker of jurist.

Waar vindt je een dergelijk centrum

Op website Love Attitude vindt je een lijst met alle centra voor België

Voor Nederland is dit rutgerswpf.nl

Tot slot: Met mijn kinderen praten over contraceptie

De band tussen de kinderen en de ouders is van belang, is dergelijk onderwerp niet aan te snijden of bespreekbaar kan er documentatie gegeven worden. Maar nog beter is dan om een afspraak te plannen met een expert op dit gebied, die dan verantwoorde antwoorden kan geven op hun vragen.

Bron: sofiadis