Werken bij de Landmacht

Werken bij de landmacht

Nog niet zo lang geleden kwam ik op als Soldaat bij de Landmacht. Op dat moment wist ik nog niet veel van dit bedrijf, maar al snel kwam ik erachter dat dit bedrijf meer mogelijkheden bied dan veel mensen weten. Voor mij een reden om dat bekend te maken. Niet om reclame te maken voor de landmacht, maar meer om mensen die op zoek zijn naar een baan, en misschien niet helemaal weten wat hun te wachten staat bij de grootste werkgever van Nederland, een idee te geven van hoe deze werkgever een eindpunt kan zijn voor hun zoektocht.

Regels en Procedures

De Landmacht kent veel regels en procedures om orde en structuur te handhaven. Dat is nodig in een groot bedrijf als dit. Regels lijken over het algemeen werkvrijheid te beperken en dat zal ik ook niet ontkennen. Je hebt een taak en die dien je uit te voeren, ongeacht het niveau waarop je werkt. Toch is het niet oninteressant om in deze omstandigheden te werken. Opdrachten of taken kunnen veel van elkaar verschillen door de inbreng die verschillende locaties, situaties, personeel en materieel. Zo kun je in één situatie beschikken over materiaal die zal ontbreken in een andere situatie doordat je locatie compleet verschilt en moeilijker te bereiken is. Of misschien mis je op een kritiek moment bepaald gespecialiseerd personeel en zul je daarop moeten inspelen. Afwisseling in overvloed. Natuurlijk kent ieder bedrijf zijn strubbelingen (lees: uitdagingen), maar je moet de landmacht zien als een stapje verder. Omstandigheden in gebieden die onbekend zijn of in een gebied met mensen die je mogelijk zien als indringers maken het werk extra uitdagend.

Hoe werken rangen en standen?

Er kan op veel verschillende niveaus geacteerd worden. Wie niet bekend is met de rangen en standen van de Nederlandse Landmacht heeft misschien iets aan dit kleine tabelletje.

Niveau 1: Soldaat

De rang als soldaat bestaat uit klasse 1 tot en met 3 en dit weerspiegelt iemands ervaring of dienstjaren.

Niveau 2: Korporaal

Functie voor ervaren militairen op hun functie. Deze functie bestaat klasse 1 en 2. Klasse 1 Korporaals kunnen ook plaatsvervangers zijn van een groepscommandant.

Niveau 3: Sergeant / Wachtmeester

De sergeant is over het algemeen een groepscommandant en is verantwoordelijk voor een groep van 8 tot 16 mensen. Bestaande uit soldaten en korporaals. Deze functie bestaat uit klasse 1 en 2.

Niveau 4: Sergeant Majoor / Opper wachtmeester

Een functie die word bekleed door iemand die sergeant is geweest en genoeg dienstjaren heeft gedraaid om de sergeant majoor titel te mogen dragen. Een sergeant majoor kan de plaatsvervanger zijn van een Adjudant binnen een peloton, maar kan ook op zichzelf functioneren. Een sergeant majoor is vaak gespecialiseerd in een bepaald dienstvak. (Dienstvakken zijn afdelingen zoals verbindingen, infanterie, genie of geneeskunde)

Niveau 5: Adjudant

Een adjudant kan een pelotonscommandant zijn en daarmee verantwoordelijk voor meestal 3 groepen van soldaten korporaals onder leiding van een sergeant. De adjudant doet zaken met de sergeanten die de groepen leiden en word ondersteund door een sergeant majoor. Een adjudant kan ook verantwoordelijk zijn voor een of meerdere taken binnen een compagnie

Deze tabel geeft een voorbeeld van hoe functies bekleed kunnen worden. Er zijn uitzonderingen waarin een plaatsvervanger van een adjudant bijvoorbeeld een sergeant is of waar een adjudant een andere functie bekleed dan omschreven. De landmacht kent een complex systeem en dit is enkel een voorbeeld om te laten zien hoe het kan werken als je een functie bekleed binnen de landmacht.

Natuurlijk kent de landmacht meerdere rangen en standen. Dit is slechts een klein voorbeeld dat een inzicht kan bieden voor iemand die nog geen kennis heeft van de werking van het systeem. Mensen die zich bij de landmacht aan willen sluiten zullen waarschijnlijk het eerst te maken krijgen met de manier van commandovoering zoals hierboven is omschreven.

Iedere militair maakt deel uit van een buddypaar, die weer onderdeel uitmaakt van een groep. De groep maakt op zijn beurt weer onderdeel uit van een peloton. Het volgende tabelletje weerspiegelt hoe de volgorde eruit ziet.

Individu

Een enkele man

Buddypaar

Twee man die verantwoordelijk zijn voor elkaars veiligheid en compleetheid van uitrusting.

Groep

Een groep bestaat uit meerdere individuen en buddyparen. Meestal 8 tot 12 man.

Peloton

Een peloton bestaat meestal uit 3 groepen.

Compagnie

Een compagnie bestaat uit 2 tot 8 pelotons

Bataljon

Een bataljon bestaat uit 2 tot 6 compagnieën.

Brigade

Een brigade bestaat uit 3 tot 6 bataljon

Ook dit lijstje kan een stuk uitgebreider. Maar om kennis te maken met de leger organisatie zoals je daar als eerst mee in aanraking zou komen is dit voldoende.

Wat kan ik worden bij de landmacht?

De landmacht heeft zijn specialisaties opgedeeld in verschillende dienstvakken en wapens. Wapens zijn de gevechtsgroepen en dienstvakken zijn ondersteunende troepen. Naast de wapens en dienstvakken zijn er nog aparte regimenten die zich bezig houden met juridische, psychologische en sociologische diensten en sport.

Wapens:

  • Infanterie
  • Artillerie
  • Cavalerie
  • Genie
- Verbindingsdiensten

Dienstvakken:

  • Logistiek
  • Technische Dienst
  • Geneeskundige dienst
- Militaire Administratie

Als je geïnteresseerd bent in de landmacht, maar je twijfelt over welke functie je wilt bekleden dan is er over iedere functie een lading informatie te vinden op het internet. Denk aan www.landmacht.nl en www.werkenbijdelandmacht.nl. Er zijn vacatures te vinden met een bescheiden omschrijving van verschillende functies. Echter, de informatie is maar algemeen, voor meer informatie kun je je aanmelden op een forum waar militairen en andere geïnteresseerden elkaar ontmoeten. Voor ieder dienstvak is wel een website te vinden, hoe actief of inactief ze soms ook zijn, er zijn altijd mensen die je vragen kunnen beantwoorden.

Wat word er van je verwacht?

Wat er van je verwacht word hangt voor een groot deel af van welke functie je wil bekleden en welke rang daar bij hoort. Een soldatenfunctie kent een trainingstraject van 3 maanden waarin je fysiek opgewerkt word en je alle skills en drills aanleert om de basis militaire vaardigheden te beheersen. Een functie als groepscommandant zal je in situaties brengen waar je leiding hebt over een groep soldaten en korporaals. Militairen die minder of misschien wel meer ervaring hebben dan jijzelf. Hoe ga je daarmee om? Een functie als officier zal nog meer verantwoordelijkheden met zich mee brengen. De verantwoordelijkheid over een peloton of misschien zelfs een compagnie of een deel ervan.

Hoe dan ook dient iedere militair fysiek aan een aantal eisen te voldoen. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in een functie bij de landmacht zorg er dan voor dat je in ieder geval over een basis conditie beschikt. Een goede tip is om te gaan hardlopen, pushups en sit-ups te gaan doen. Dat zijn de basisonderdelen van de conditieproef die je moet afleggen zodra je het bedrijf binnenkomt en tijdens je opleiding. Er word op de dag van je opkomst verwacht dat je binnen 12 minuten 2400 meter kan lopen, 20 pushups en 30 sit-ups kan uitvoeren. Het maakt dan verder niet uit of je een administratieve functie gaat bekleden of een levensechte infanterist word.

Verder word er een lading doorzettingsvermogen van je verwacht. Er zullen momenten zijn in je opleiding en je functie dat je verder gaat dan je dacht dat je zou kunnen, zowel fysiek als mentaal. Op deze momenten zul je je misschien niet altijd even lekker voelen, maar met een beetje doorzettingsvermogen kom je een heel eind.

Hoe kom ik bij de landmacht?

Er zijn veel manieren om te laten blijken dat je geïnteresseerd bent. Nadat je hebt laten merken dat je geïnteresseerd bent zul je een keuringstraject doorlopen. Een uitgebreid traject dat ik hier stap voor stap zal doorlopen.

Stap 1: Aanmelden

Je kunt reageren op een vacature op de website bij de landmacht. Een andere optie is om een open dag bij te wonen. Deze vinden jaarlijks plaats. Hier kun je informatie inwinnen over je wapen of dienstvak. Maak gebruik van de militairen die er rond lopen. Ze zijn er om je vragen te beantwoorden.

Stap 2: Informatiegesprek

Na je te hebben aangemeld zul je een informatiegesprek aan moeten gaan. Hierin word je uitgelegd wat de keuze die je hebt gemaakt precies inhoud. Een soort uitleg van het bedrijf word gepresenteerd op een locatie bij jou in de buurt.

Stap 3: De Sollicitatie

Na het informatiegesprek bij jou in de buurt word de sollicitatie uitgevoerd in een banenwinkel. Banenwinkels liggen ook door heel Nederland en je mag dus zelf kiezen waar je je sollicitatiegesprek wil ondergaan. Je zult tijdens de sollicitatie moeten laten blijken waarom je landmacht graag wil versterken met jouw aanwezigheid. Denk hier goed over na voordat je hier naartoe gaat. Stel je representatief op en sta open voor wat er op je af komt zoals je dat bij ieder sollicitatiegesprek zou doen.

Stap 4: De Keuring

De keuring is van groot belang. Dit is de grootste stap in je keuringstraject. Hier word je zowel fysiek als mentaal gekeurd. De fysieke keuring zal door middel van verschillende test plaatsvinden. De tests zullen uitwijzen in welk functiecluster je ingedeeld word. Er zijn 4 functieclusters en aan ieder cluster zijn bepaalde dienstvakken en wapens verbonden. Zo valt bijvoorbeeld de Administratie onder Cluster 1, Verbindingen onder cluster 2, de Genie onder Cluster 3 en de Infanterie onder Cluster 4. Dit kan eventueel nog functieafhankelijk afwijken. Onder welk cluster je valt kun je altijd opvragen bij je informatiedagen of tijdens de sollicitatie. De fietstest en de krachttest zullen voor een groot deel je cluster bepalen. Daarnaast worden je ogen, gebit, oren, je hart je gehele lichaam (rug, nek, armen benen) en je urine nog getest worden om na te gaan of je helemaal gezond bent en in staat bent je functie naar behoren uit kunt voeren. Aan het eind van de keuring weet je in welk cluster je bent ingedeeld. Hopelijk word je in het cluster ingedeeld dat je nodig hebt om de door jou gekozen functie uit te kunnen voeren. Zo niet, dan kan er in overleg eventueel een andere functie voor je worden uitgezocht. Wil je je functiecluster behalen, zorg dan in ieder geval dat je fysiek hebt opgetraind. Een aantal weken van tevoren beginnen met hardlopen is waarschijnlijk al te laat als je van jezelf al weet dat je fysiek nog een hoop moet doen om als militair te kunnen functioneren. Maak gebruik van de tijd die je krijgt in je keuringstraject. Een keuringstraject kan wel tot 3 kwart jaar uitlopen en daarin heb je voldoende tijd om je op te trainen. Psychologisch word je getest door middel van een gesprek. Hierin word je motivatie duidelijk naar voren gehaald, je verleden word uitgespit en je beeld van de organisatie word bekeken.

Stap 5: Informatiedagen

Mocht je de sollicitatie succesvol hebben afgesloten dan kun je afspraken maken voor het bezoeken van infodagen. Dit zullen er 2 zijn. Eén van de dagen brengt je naar een kazerne die gerelateerd is aan het onderdeel dat je wil versterken. Mocht je bij de verbindingsdiensten willen, dan kan het zijn dat je in Stroe een dagje zult doorbrengen, of als genist een dagje in Vught. De andere informatiedag vind plaats op een militaire school. De school die voor je functie van toepassing is. Mocht je een soldatenfunctie gaan uitvoeren, dan zul je op School noord in Assen terecht kunnen komen, mocht je uit het zuiden komen dan wellicht op school zuid in Oirschot. Als je een onderofficiersfunctie wil draaien zul je op de KMS (Koninklijke Militaire School) terecht komen. Deze militaire school bevindt zich in Weert. Voor een officiersfunctie kom je op de KMA (Koninklijke Militaire Academy) terecht in Breda. Tijdens deze dagen word je rondgeleid op de kazerne en krijg je te zien wat je dagelijkse werkzaamheden zijn. Je krijgt te zien hoe je je vrije tijd kunt spenderen op de kazerne, waar verschillende werkzaamheden plaatsvinden, welke voertuigen er worden gebruikt, hoe sportgelegenheden er uitzien (zowel binnen als buiten). De kazerne is voorzien van vele mogelijkheden. Je kunt op ieder moment van de dag gaan sporten met begeleiding als je dat nodig hebt en er zijn gelegenheden om samen met je collega’s in een bescheiden kroeg op de kazerne een hapje en drankje te nuttigen. Deze informatiedagen zijn verplicht voordat je mag opkomen op je opkomstdag. Hierna volgt de datum van je opkomst. Deze kun je schriftelijk te horen krijgen of via de telefoon. Mocht je dit keuringstraject ondergaan of ben je er al mee bezig? Succes!

Leermogelijkheden

Tijdens je opleiding krijg je al een heleboel leermomenten, zeker als je jong bent. Maar ook daarna zul je mogelijkheden hebben om opleidingen te volgen tijdens het uitvoeren van je functie. In je vrije tijd en de tijd die je mogelijk krijgt van je commandant kun je je bezig houden met je opleiding om mogelijk na je diensttijd een behoorlijke burgerfunctie uit te kunnen voeren. Dit is vooral interessant voor Infanteristen die na hun dienstfunctie niet veel kunnen met hun opgedane ervaring en door middel van deze opleidingen toch na hun dienstijd nog een goede baan kunnen vinden.

Uitzendingen

Het dubbelleven dat een militair leid komt pas echt tot leven als er sprake is van uitzendingen, waarin het leven dat je gewend bent te leiden duidelijk even plaats moet maken voor de wereld die defensie heet. Veel potentiële militairen worden geconfronteerd met de keuze om op uitzending te gaan als ze interesse tonen voor het bedrijf. Het komt nou eenmaal kijken bij de functies die dit bedrijf bied. Het ervaren van een uitzending is enorm persoonlijk. De gevoelens die je erbij kan hebben kunnen heel verschillend zijn. Voor de ene militair is het het beste moment in je carrière, dat je als je geluk hebt meerdere keren mag ervaren, terwijl het voor de ander een tijd is geweest met ervaringen die hij liever nooit had meegemaakt. Denk bij het maken van een keuze voor dit bedrijf niet alleen aan de locatie waar je terecht zou kunnen komen en alles wat dat met zich mee brengt, maar ook aan wat je achterlaat. Je bent zomaar een aantal maanden van huis. Een plek waar de tijd niet stil staat terwijl jij je taak uitvoert in het verre uitzendgebied. Je laat familie, vrienden en geliefden achter voor een tijd die makkelijker gezegd word dan uitgevoerd. Veel relaties lopen stuk en vaak kom je terug als een ´ander mens´ ook al heb je dat zelf niet door. Denk goed na over je keuze voordat je besluit bij defensie te gaan. Uitzendingen brengen een hoop verantwoordelijkheid met zich mee, ongeacht het niveau waarop je werkt.

Tot slot

Dit artikel geeft mijn visie en ervaring met dit bedrijf weer en kan afwijken van de huidige werkelijkheid. In grote lijnen zal mijn artikel op een lijn liggen met de visie van Defensie, maar Defensie wil nogal eens wisselen van wijze van handelen. Als een van de vele quotes die ik leerde binnen dit bedrijf was: “De enige zekerheid is onzekerheid” een quote die me niet snel is ontgaan.