Wie bedacht “Yes, we can”

Inleiding

Algemeen Sinds de Amerikaanse verkiezingen 2008 kennen velen de slogan “ Yes, we can”. Barack gebruikte deze slogan regelmatig en door vele duizenden aanhangers is deze herhaald. Deze wereldberoemde zin is na de verkiezing van Obama misschien wel de meest uitgesproken zin op de planeet. Deze succesvolle slogan komt mede van zijn speechschrijver Jon Favreau.

Stappen

Wie is Jon Favreau Favs, de bijnaam van Jon Favreau is geboren op 6 juni 1981. In 2003 is hij afgestudeerd aan het College of the Holy Cross in Worcester, Massachusetts. Hier studeerde ooit de Nobelprijswinnaar Joseph E. Murray, die verantwoordelijk was voor de 1e niertransplantatie.

Jon maakte in 2004 deel uit van het campagneteam van John Kerry. Deze was toen de kandidaat van de Democraten. Omdat de campagne in eerste instantie kansloos leek, er geen geld was en de positie van speechwriter vacant was, kreeg Favreau deze baan.

Favreau en Obama Terwijl Jon nog speechwriter van Kerry was ontmoette hij Barack Obama. Deze was achter de schermen zijn Conventietoespraak van 2004 aan het repeteren. Jon onderbrak hem met de mededeling dat Obama een stukje van zijn zelfgeschreven speech moest herschrijven.

Nog geen jaar later was hij in dienst van Barack Obama. Naar aanleiding van deze benoeming was er enige verbazing ontstaan. Barack is zelf een goed schrijver, hij heeft immers genoeg boeken op zijn naam staan. De reactie van het team Obama op de aanstelling was dat er geen 48 uur in een dag gaan.

Jon leerde alle boeken van Obama uit zijn hoofd. Hij luisterde zijn eerder gehouden toespraken af, enkel en alleen om de stem van zijn baas goed te leren kennen. De taak van de schrijver van de speeches is zeer belangrijk. Hij zorgt voor de rode draad, de taal en de concretisering. Wanneer van de aangeleverde onderwerpen een leuk en goedlopend “verhaal” is geschreven, controleren de ambtenaren deze inhoudelijk. Daarna mag ook de baas er nog op- of aanmerkingen over maken. Pas daarna wordt de definitieve speech geschreven.

Verkiezingscampagne 2008 Al voordat de verkiezingscampagne goed op gang kwam, werd Jon in 2007 al benoemd tot de hoofdcampagne leider van Barack Obama. Hij leidde een team van twee andere jonge speech schrijvers, Adam Frankel en Ben Rhodes. Frankel heeft gewerkt met Theodore C. Sorensen (de briljante speechschrijver van John F. Kennedy). Rhodes heeft gewerkt met Lee Hamilton aan het 9/11 commissie rapport.

Favreau ontwikkelde een eigen (nieuwe) manier van werken. Zij droegen niet het welbekende pak met stropdas, maar gewoon casual een spijkerbroek en t-shirt. Zij hielden spontane brainstormsessies en volgden niet de bekende vergadercultuur. Jon wordt dan ook gezien als een goed voorbeeld van de “Millennials” of Web 2.0 generatie.

Het was Jon die voor de aankomende president voor een belangrijk deel de toespraken schreef gedurende zijn campagne. Stuk voor stuk veroverde deze toespraken de harten van de vele Amerikanen. Maar niet alleen Amerikanen, vele mensen buiten het land genoten van de performances van Obama.

Het laatste stuk uit de speech van Obama op 4 november 2008 toen hij sprak in Chicago in Illinois.

“And where we are met with cynicism and doubts and those who tell us that we can’t, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes we can. Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America”

(En waar wij cynisme en twijfels tegenkomen en zij die ons zeggen dat wij het niet kunnen, zullen wij antwoorden met de tijdloze geloofsbelijdenis die de geest van mensen samenvat: Ja wij kunnen het. Dank u. God zegene u. En mag God de Verenigde Staten van Amerika zegenen.)

De volledige speech is na te lezen op de blog van Barack Obama zelf.

Obama en het Witte Huis Op 20 januari 2009 werd Barack Obama geïnaugureerd als de 44e president van Amerika. De inauguratie speech was ook mede geschreven door Jon. De dag dat Barack zijn eed had afgelegd, werd Jon Favreau “director of speechwriting”. Hij krijgt zijn eigen secretaresse en kantoor, waar hij leiding gaat geven aan ongeveer 10 medewerkers. Hij is de op één na jongste director of speechwriting in het Witter Huis. James Fallows, werkzaam onder Jimmy Carter, was 2 maanden jonger.

Leuk om te weten

  • Niet alleen “Yes we can” is van de hand van Jon, maar o.a. ook “They said this day would never come”.
  • Na het nuttigen van enkele biertjes poseerde Jon op 5 december 2008 naast de minister van Buitenlandse Zaken van Barack, Hillary Clinton. Hij greep haar bij de borsten en een vriend van hem maakte foto’s en plaatste deze op Facebook. Ze hebben hier maar twee uur op gestaan, maar de hele wereld heeft deze foto’s gezien. Jon heeft naderhand zijn excuses aangeboden.
  • Obama heeft gezegd een frisse wind door het Witte Huis te laten waaien en het begin lijkt er al te zijn. Zijn director of speechwriting heeft een relatie met Alejandra Campoverdi, een voormalig lingerie model. Tevens heeft zij geacteerd in de film “Constantine” met als tegenspeler Keanu Reeves). Heden ten dage werkt ze als assistente voor de luitenant van de stafchef van Obama.