Wie is Dominique Strauss-Kahn (DSK)

Algemeen

Hij was de gedoodverfde kandidaat voor Frans links, de Parti Socialiste, om de nieuwe president van Frankrijk in 2012 te worden. Hij zou zich zeer waarschijnlijk in juni 2011 kandidaat stellen. Dominique Strauss-Kahn, charmant in alle opzichten, echter de schandalen lijken met één grote klap een einde te maken aan zijn carrière.

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Gaston André Strauss-Kahn is geboren op 25 april 1949 in Neuilly-sur-Seine, in het zuidwesten van Parijs. Zijn naam werd vaak afgekort tot “DSK” en hij groeide op in een Joods gezin. Zijn vader is half Joods, half Katholiek. Zijn moeder is Joods en is Jacqueline Fellus, journaliste en van Russische en Tunesische komaf. Dominique heeft een jongere broer, Marc-Olivier.

Zijn vader is Gilbert Strauss-Kahn (juridisch en fiscaal adviseur) en lid van de Grand Orient de France (de GODF). De GODF is een irreguliere koepel van vrijmetselaarsloges. De vrijmetselaarij is een internationale (en regionaal gestructureerd) broederschap van mensen die naar geestelijke en morele verheffing streven. Alsmede naar onderlinge waardering en wederzijdse hulp. Een loge is een ontmoetingsplaats binnen de broederschap.

In 1955 vertrekt het gezin naar familie in het Marokaanse Agadir. Na een aardbeving waarbij circa 30.000 doden vielen, keren zij terug naar Europa en vestigen zich in Monaco. In Monaco begint zijn middelbare schoolopleiding. Het gezin verhuist terug naar Parijs, waar Dominique de opleiding aan het Lycée Carnot gaat volgen. In 1971 slaagt hij aan de eliteschool HEC (École des hautes études commerciales de) in Parijs. Hij zakt voor een toelatingsexamen voor de “Ecole nationale d’administration” (ENA). In 1977 behaalde hij zijn doctoraal in economische wetenschappen aan de Université Paris X. Later behaalde hij ook een graad in rechten, Business Administraion (in de politieke studies en in de statistieken).

DSK als familieman

Dominique heeft al drie keer voor de ambtenaar van de burgelijke stand gestaan, namelijk:

  • 1967: Met Helene Dumas
  • 1986: Met Brigitte Guillemette (communicatie onderneemster
  • 1991: Met Anne Sinclair (journaliste bij TFI)

DSK heeft vier dochters. Vanessa, Camille en Laurin samen met Helene Dumas en Marine met Brigitte Guillemette.

Dominique en Anne hebben woonruimte in Washington D.C., Parijs en Marrakesh.

Carrière van Strauss

De carrière van Strauss ziet er als volgt uit:

  • 1971: Hij was werkzaam aan het Centre de recherche sur l’espargne.
  • 1973: Hij gaat naar het CNRS waar hij als economisch onderzoeker aan de gang gaat. Eerst als assistent professor.
  • 1978: Professor economie aan de Universiteit van Parijs.
  • 1981-1986: Dominique is Adjunct commissaris van Economische Planbureau.
  • 1986: Hij wordt gekozen in het Franse Parlement.
  • 1988-1991: Voorzitter van het comité van financiën.
  • 1991-1993: Dominique is minister van Industrie.
  • 1993: Nadat hij zijn ministerspost is kwijt geraakt begint hij een lobby onderneming.
  • 1995: Hij wordt verkozen tot burgemeester van Sarcelles. Dit is een gemeente in het (arme) noordoosten van Parijs.
  • 1997: Strauss-Kahn wordt minister van Economie, Financiën en Industrie (in deze periode privatiseert hij Credit Lyonnais, verlaagt belasting en zorgt voor groei en afname van de werkloosheid)
  • 1999: Dominique legt zijn functie als minister neer. Reden, een corruptieschandaal waarvoor hij later zal worden vrijgesproken.
  • 2000-2007: Hij keert terug naar de Sciences Po als professor om college te geven in de inleidende economie.
  • 2007: Strauss-Kahn stelt zich presidentskandidaat voor de Parti Socialiste, maar werd al in de voorverkiezing verslagen door Ségolène Royal. Tijdens deze verkiezing kwam zijn zwakheid als “campagnebeest” naar voren.
  • 2007-1mei 2011: In november wordt DSK benoemd tot algemeen directeur van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). De verantwoording van deze instelling is het handhaven en bevorderen van de monetaire samenwerking in de wereld. Op 19 mei 2011 legt hij zijn functie neer, vanwege het feit dat hij in de gevangenis voor verdenking van aanranding van een kamermeisje.

Vrouwen en schandalen, zijn zwakte

Dominique Strauss-Kahn heeft heel veel sterke punten, maar ook 1 heel groot zwak punt: vrouwen. De omgang met de andere sekse heeft in de loop der jaren een aardige stapel schandalen opgeleverd:

  • Tristane Banon: deze journaliste en schrijfster is het petekind van zijn voormalige vrouw Brigitte en was de beste vriendin van zijn dochter. Tristane beweert dat zij tijdens een interview voor een boek in 2002 door DSK seksueel werd lastig gevallen. Tot op heden heeft zij hierover geen aangifte gedaan.
  • Piroska Nagy: deze medewerkster van het IMF had een relatie met DSK. Echter in rapporten gaf zij aan dat deze relatie niet altijd in de juiste verhouding was. Door het ontdekken van de mailwisseling tussen Piroska en Dominique (door Piroska’s man), werd de verhouding openbaar. Inmiddels werkt Piroska niet meer bij het IMF.

Mogelijk einde politieke carrière DSK?

In het weekend van 15 mei 2011 werd Dominique Strauss-Kahn gearresteerd toen hij al in het vliegtuig zat dat hem naar Parijs zou brengen. De aanklacht die tot de arrestatie leidde was “ aanranding van een kamermeisje“.

De bewuste vrouw van 32 (met dochter) is 7 jaar geleden naar New York gekomen vanuit Guinee en vond werk als kamermeisje in het Sofitel New York Hotel. Op 14 mei 2011 ging zij de kamer van DSK binnen, in de veronderstelling dat deze leeg was, om schoon te maken. Toen zij de kamer inkwam, kwam DSK naakt de badkamer uit, volgens haar zeggen. DSK zou haar op bed hebben gedrukt, de kamer op slot hebben gedaan en haar daarna in de badkamer hebben gedwongen tot orale seks. Ook zou hij hebben geprobeerd haar ondergoed uit te trekken. De vrouw kon ontsnappen, deed aangifte en wist hem later op een politiebureau te identificeren bij een confrontatie. Het New Yorkse Openbaar Ministerie heeft de beweringen van de vrouw bevestigd. DSK verdenkt men van vluchten uit zijn hotelkamer, aangezien hij onder andere zijn mobiele telefoon heeft laten liggen.

Inmiddels lopen er zeven aanklachten tegen Dominique Strauss-Kahn. Een daarvan is het seksueel misbruik, opsluiting en poging tot verkrachting van het kamermeisje. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij veroordeeld worden tot maximaal 74 jaar en 3 maanden gevangenisstraf. Op borgtocht komt hij niet vrij, aangezien de rechter het heel aannemelijk vindt dat DSK op de vlucht zal slaan.

Op 17 mei 2011 werd bekend gemaakt dat de verdachte is overgebracht naar de New Yorkse gevangenis Rikers Island, op een eiland in de East River. Hier krijgt hij een particuliere cel en wordt hij constant in de gaten gehouden, omdat men bang is voor zelfmoord.

(Huis)Arrest opgeheven

Op 1 juli 2011 werd Dominique Strauss-Kahn voorlopig vrijgelaten, ook zijn elektronisch huisarrest is voorlopig ten einde. Omdat de rechtbank niet wil dat hij het land verlaat, heeft hij zijn paspoort nog niet teruggekregen, wel zijn borg. Dit betekent niet dat de rechtszaak is geseponeerd, hij moet gewoon op 18 juli op de zitting verschijnen.

De reden is dat de dame die hem heeft aangeklaagd, zo blijkt nu, heeft al diverse malen eerder onwaarheden verteld. Zo zou zij hebben gelogen tijdens haar asielaanvraag, dat zij gevlucht zou zijn vanwege het dictatoriale regime, alsmede over een groepsverkrachting in haar vaderland. Er zou wel een verkrachting hebben plaatsgevonden, alleen niet zoals zij deze in eerste instantie heeft verteld.

Ook haar verklaring over de verkrachting door Dominique Strauss-Kahn is heel tegenstrijdig. Zij heeft al verschillende verklaringen afgelegd. Wel is door DNA onderzoek aangetoond dat er tussen Kahn en het kamermeisje seksueel contact is geweest.