Wie is Fortuneo

Fortuneo

Met enige regelmaat wordt er reclame gemaakt voor Fortuneo. Dat heeft waarschijnlijk met concurrent Binck Bank te maken. Niet alleen wil Fortuneo dat u bij hen belegt maar ook spaart. Binck legt minder de nadruk op sparen en geeft dan ook minder rente. Althans tot nu toe. Maar wie is Fortuneo eigenlijk? Welk is hun positie in de familie van de internetbrokers?

 

Een kennismaking met Fortuneo

Fortuneo België is een dochtermaatschappij van het Franse Crédit Mutuel Arkea, een bankengroep (in Frankrijk: de 2de retailbank) die u niet op de beurs vindt en waarvan de hoofdzetel is gevestigd in Parijs. Ook Cofidis, bekend van de wielerploeg en van zijn internetleningen, is een dochter van Arkea.

Fortuneo België woont sinds 2007 in Brussel, mikt vooral op particulieren en is ook erkend als verzekeringstussenpersoon. Verder zijn er 4 kantoren: Brussel, Antwerpen, Gent en Waver. Wereldwijd hebben ze zo’n 3 miljoen klanten.

Deze kunnen bij hen terecht voor:

  • zichtrekeningen;
  • effectenrekeningen; aandelen (Euronext Parijs, Amsterdam en Brussel, Amerika, Canada), ICB (BEVEK), trackers, warrants, certificaten; •termijnrekeningen;
  • spaarrekeningen: per 1/1/2010 gelden volgende tarieven: een basisrente van 2,2% en 0,50% getrouwheidspremie op jaarbasis. Voor eventuele tariefwijzigingen: raadpleeg regelmatig de website.

Hun tarieven voor koop/verkoop van aandelen online zijn de laagste die de dag van vandaag gelden t.o.v. hun directe concurrenten (Binck, Bolero, Keytrade).

Waarborg: de cliënten van Fortuneo België wordt beschermd door het garantiestelsel van het Franse Waarborgfonds voor Deposito's. Dit betekent:

  • voor een zicht- of spaarrekening: € 70.000 per rekeninghouder;
  • voor een effectenrekening: idem.

Online Broker Research 2009: een stand van zaken in december 2009

Het onderzoek gebeurde in 2 delen:

1) eerst door experten,

2) een tweede onderzoek gebeurde op basis van een uitgebreid klantenonderzoek.

De uiteindelijke score is geworden:

  1. Keytrade Bank            7,87       beste website en meest gebruiksvriendelijk
  2. Bolero                   7,76       geboden informatie
  3. BinckBank                7,71        gebruiksgemak website
  4. Fortuneo                 7,31
  5. Cortal Consors           7,13
  6. Deutsche Bank           6,62
  7. BNP Paribas Fortis     5,95
  8. Dexia                    5,90
  9. ING                      5,86
  10. KBC                      5,83

► Keytrade Bank, Bolero en Binck Bank onderscheiden zich duidelijk van de overige sites qua gebruiksgemak, informatie en functionaliteiten.

► Specialistische brokersites als Fortuneo en Cortal Consors scoren een goede klanttevredenheid maar scoren lager dan de top 3 op het gebied van functionaliteiten, informatie en het gebruiksgemak.

► De (groot)banken zoals Deutsche Bank, BNP Paribas Fortis, Dexia, ING en KBC, nemen een aparte plaats in in de ranglijst. Hun aanbod is immers completer: naast zichtrekeningen en spaarrekeningen bieden zij o.a. ook nog leningen aan. In die zin is (particulier) beleggen geen hot item voor de banken.

► Conclusie: op basis van deze studie zou men mogen stellen dat, indien u erover denkt om on line te gaan beleggen, Keytrade Bank, Bolero en BinckBank de beste brokersites aanbieden als het gaat om informatie en gebruiksgemak. Geeft u er toch de voorkeur aan om via een ‘klassieke’ bank online te beleggen dan geniet Deutsche Bank de voorkeur maar de specifieke internetbeleggersbanken zijn altijd goedkoper!

Situatie in Nederland

In Nederland ziet het lijstje online brokers er anders uit. Er zijn daar minder specifieke internetbeleggersbanken: Alex, Binck en Lynx. Daarnaast zijn er de klassieke (groot)banken zoals ABN AMRO, Fortis, Rabobank, Robeco en SNS. Lynx is de goedkoopste op het gebied van de vaste kost per ordertarief: € 6. Een onderlinge vergelijking is moeilijk omdat er 3 factoren zijn: het basistarief, de vaste kosten en de variabele kosten per order.

Conclusie

In België is de situatie misschien iets overzichtelijker tussen de brokers. Voor Nederland: zie onderstaande link. In elk geval geldt altijd: de geleden verliezen zijn, bij welke broker u ook zit, altijd hetzelfde en komen op rekening van u als belegger!

Links

Vergelijking in België

Vergelijking in Nederland