Wie is Mary Poppins

Inleiding

Nu in Nederland vanaf maart 2010 de Nederlandse versie van Mary Poppins, de musical, op de planken staat en de AVRO in het programma “Op zoek naar Mary Poppins” naar de meest geschikte hoofdrolspeelster zoekt, rijst de vraag, wie is Mary Poppins eigenlijk?

En waar komt ze oorspronkelijk vandaan?

Mary Poppins, het verhaal en de boeken

Mary Poppins is een personage uit een serie kinderboeken van de Australische schrijfster Pamela Lyndon Travers. Ze wordt als Helen Lyndon Goff op 9 augustus 1899 geboren en groeit op op een suikerplantage in Australië. Ze sterft, hoogbejaard, op 23 april 1996 in Engeland.

Ze schrijft als tiener al gedichten, wordt journaliste en maakt als jonge vrouw tegelijkertijd naam als actrice. Ze toert door Australië en Nieuw-Zeeland met een theatergezelschap dat stukken van Shakespeare opvoert. In 1924 verhuist ze naar Engeland.

Om te verbergen dat ze een vrouw is, gaat ze schrijven onder het pseudoniem P.L. Travers. Er worden wat gedichten van haar gepubliceerd maar het echte literaire succes komt pas in 1934, met de publicatie van Mary Poppins.

P.L. Travers is een grote bewonderaarster van de Schotse schrijver J.M. Barrie, die in 1902 het personage Peter Pan bedacht. Net als Peter Pan heeft Mary Poppins magische krachten, waaronder het feit dat haar paraplu een magisch transportmiddel is. Maar waar Peter Pan een ondeugend jongetje is dat altijd in zijn kindertijd blijft zitten, is Mary Poppins juist een wat conventionele, ijdele, strenge, ouderwets aandoende kinderjuffrouw uit het Londen van begin 1900.

Er zijn in totaal 8 boeken over Mary Poppins verschenen, de eerste in 1934 en de laatste in 1988.

  • Mary Poppins (1934)
  • Mary Poppins Comes Back (1935)
  • Mary Poppins Opens the Door (1943)
  • Mary Poppins in the Park (1952)
  • Mary Poppins From A to Z (1962)
  • Mary Poppins in the Kitchen (1975)
  • Mary Poppins in Cherry Tree Lane (1982)
  • Mary Poppins and the House Next Door (1988)

Mary Poppins, de film

In 1964 brengt  Walt Disney de film Mary Poppins uit met Julie Andrews en Dick van Dyke in de hoofdrollen. Het wordt een van de populairste musicalfilms aller tijden. Het is de allereerste filmrol van Julie Andrews en ze wint er de Oscar voor beste actrice mee.

De film is voornamelijk gebaseerd op het eerste boek van P.L. Travers, Mary Poppins (1934) maar er zijn ook stukken gebruikt uit het tweede boek, Mary Poppins Comes Back (1935). Al in 1938 probeerde Walt Disney P.L. Travers over te halen hem de filmrechten te verkopen, maar het duurde meer dan 20 jaar voordat ze dat deed, omdat ze zelf vond dat een film haar eigen gecreëerde personage geen recht zou doen. Tijdens de filmproductie eiste ze dan ook een adviserende rol en ze liet contractueel bepalen dat ze controle over het script zou hebben.

Desalniettemin was ze met het eindresultaat uiteindelijk zo ontevreden dat ze Disney nooit meer toestemming gaf voor een andere Mary Poppins film, ondanks zijn verwoede pogingen om haar om te praten. Hetgeen ze verschrikkelijk vond waren de scènes waarbij de hoofdpersonen een getekende wereld betreden en een interactie aangaan met tekenfilmfiguren, iets waar Disney juist beroemd om was. Maar juist deze toevoeging leverde de film zijn vijfde Oscar op, voor speciale visuele effecten.

Een ander minpunt vond ze het feit Mary Poppins een veel minder streng karakter had in de film als in haar boek. De verborgen boodschap in haar boeken was namelijk dat ouders, zowel moeders als vaders, verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kinderen en persoonlijke betrokkenheid moeten tonen.

Ze had zo’n hekel aan de aanpassingen die Disney had gemaakt, dat ze aan de producer van de toneelmusical Mary Poppins alleen maar toestemming gaf wanneer ze zouden werken met in Engeland geboren schrijvers en persé geen Amerikanen.

Ze was op dat moment al ver in de 90.

Mary Poppins, the musical

Net zoals vele andere producers, probeerde Cameron Mackintosh 25 jaar geleden al de rechten te verkrijgen om Mary Poppins als musical op het toneel te brengen. Pas in 1993 kreeg hij de kans P.L. Travers persoonlijk te ontmoeten, die toen 93 was. Na een gesprek met hem, gaf ze hem uiteindelijk de toestemming om het te mogen doen. De musical is een combinatie geworden van elementen uit zowel de boeken als de film.

De toneelversie van Mary Poppins had zijn première op 15 september 2004 in Bristol, UK en verhuisde in december naar het Prince Edward Theatre op Londen’s West End. Het was een laaiend succes en heeft inmiddels twee Oliver Awards gewonnen. Er ontstond enige controverse toen men weigerde kinderen onder de 3 jaar binnen te laten omdat ze de show daar te eng voor vonden. Er werd speciaal personeel voor ingehuurd om begeleiders met te jonge kinderen de deur te wijzen, omdat de show officieel te boek staat voor 7 jaar en ouder.

Mary Poppins, the musical opende in november 2006 ook in Amerika, op Broadway, met wat kleine aanpassingen. In Amerika zijn de kritieken wat verdeelder, desalniettemin kreeg de show daar 7 Tony nominaties en won er eentje, voor Best Scenic Design.

De eerste Mary Poppins musical in een “vreemde taal” werd opgevoerd in Zweden, in oktober 2008.

In Nederland kunnen we Mary Poppins zien vanaf maart 2010, natuurlijk geproduceerd door Joop van den Ende Theaterproducties. Op 24 januari 2010 wordt de hoofdrolspeelster bekend gemaakt in de finale van AVRO’s Op zoek naar Mary Poppins.

Andere landen waar de musical te zien is:

  • Finland (Augustus 2009)
  • Denemarken (Februari 2010)
  • Hongarije (September 2009)
  • Australië (Juli 2010)