Wie is Ramses Shaffy

Inleiding

Ramses Shaffy, een icoon uit de Nederlandse muziekgeschiedenis, overleed op 1 december 2009 in zijn geliefde woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van slokdarmkanker. Decennia lang drukte hij een stempel op de Nederlandse muziek met hits als 'Sammy', 'We zullen doorgaan' en 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder'. Nummers die veel mensen tot op de dag van vandaag nog steeds zingen. Ramses Shaffy werd niet alleen bekend als solo-artiest, maar ook om zijn jarenlange samenwerking met de zangeres Liesbeth List. Met haar zong hij onder andere het nummer 'Pastorale' uit 1969. Naast het zingen van chansons, was Shaffy ook als acteur in verschillende producties te zien.

Biografie

Ramses Shaffy werd op 29 augustus 1933 geboren in Neuilly-sur-Seine, een voorstad van Parijs. Zijn vader was een Egyptische diplomaat en zijn moeder een Poolse gravin van Russische afkomst. Zijn eerste levensjaren bracht hij met zijn moeder door in Cannes. Toen er Tuberculose bij haar geconstateerd werd, kwam hier abrupt een einde aan. Eerst werd hij bij een tante in Utrecht (Nederland) terecht, vervolgens werd hij naar een kindertehuis gebracht en daarna kwam hij in Leiden bij een pleeggezin terecht. Over het afscheid nemen van zijn moeder schreef hij het liedje 'De trein naar het Noorden' (wij zullen doorgaan, LP, 1972). Later als zijn moeder genezen is, komt ze hem ophalen, maar Ramses besluit in Nederland bij zijn pleegouders te blijven.

Hier in Nederland komt hij uiteindelijk op de Amsterdamse Toneelschool terecht en maakt hij in 1955 zijn debuut bij de 'Nederlandse Comedie'. Na in Rome geprobeerd te hebben aan werk als acteur te komen, richtte Shaffy in 1964 de theatergroep 'Shaffy Chantant'op. Hier ontkiemde de samenwerking met de zangeres Liesbeth List. Andere bekende Nederlanders die deel van dit gezelschap uitmaakten zijn de pianist Louis van Dijk en Thijs van Leer. De theatergroep draagt niet alleen gedichten voor, maar haalt ook veel plezier uit het zingen van chansons. In de jaren 60 scoort Shaffy enkele grote hits als 'Sammy'(1966) en 'Pastorale' (1969) met zangeres Liesbeth List.

Later, in de zeventiger jaren, scoort hij nog meer hits als 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' (1971) en 'Wij zullen doorgaan'(1975). Deze jaren staan niet alleen in het teken van zijn hits, maar ook in het teken van het steeds meer gebruiken van alcohol. Dat het acteur zijn in zijn bloed is blijven zitten blijkt wel als hij in de jaren 80 het acteursvak weer oppakt door het spelen in films en in 'Toneelgroep Amsterdam'. Hij sluit zich begin jaren 80 aan bij de Bhagwan-beweging en stopt met drinken. In de musical 'De Man van La Mancha' van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen speelde hij in 1993 de rol van 'Don Quichotte'. Dit was een groot succes. Een ander groot succes uit de jaren 90 was zijn 'Tour de Chant' in het jaar 1997.

In de documentaire van Pieter Fleury 'Ramses: Où est mon prince?' uit 2002, zag de kijker een heel andere Ramses Shaffy. Men zag een oude man in het verzorginshuis stilletjes voor zich uit zitten te kijken of samen met de andere oudjes zachtjes meedeinen op een liedje. Deze documentaire werd beloond met een 'Gouden Kalf'. Na deze documentaire volgde in 2003 het boek 'Naakt in de orkaan', een biografie over Ramses Shaffy geschreven door Bas Steman. Hieruit ontstond een vriendschap tussen Steman en Shaffy.

Wonderbaarlijk leeft Ramses Shaffy weer op. Hij verschijnt weer in het publiek en in 2005 staat hij voor het eerst sinds jaren weer in de hitlijsten met een remake van de hit 'Laat me' uit 1978. Het nummer uit 2005 zingt hij samen met Liesbeth List en de groep Alderliefste.

Op 1 december 2009 overlijdt Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Samenwerking met Liesbeth List

Naast een lange lijst van solo-successen, staat Ramses Shaffy ook bekend om zijn succesvolle samenwerking met de zangeres Liesbeth List. Hun samenwerking startte in de jaren 60 toen Liesbeth in de door Shaffy opgerichte theatergroep 'Shaffy Chantant' toetrad. In deze groep droegen ze onder andere gedichten voor en zongen ze graag chansons. Hoe succesvol hun samenwerking was bleek in 1969 toen ze samen een hit scoorden met het nummer 'Pastorale'.

In 1970 en 1971 werd deze hit gevolgd door wat minder succesvolle nummers als 'In de armen van de stad' en 'Aan de andere kant van de heuvels'. Beiden kwamen niet verder dan de tipparade. Het nummer 'Laat me', dat Shaffy in de jaren 70 nog alleen zong, werd in 2005 door hun samen met 'Alderliefste' uitgebracht.

Naast deze singles bracht het duo ook samen twee verzamelalbums uit: 'Liesbeth List & Ramses Shaffy' (1987) en '100 Mooiste liedjes van Ramses en Liesbeth' (2007).

Ramses en Liesbeth zijn altijd goede vrienden gebleven.


Albums

  • Zonder bagage (1971)
  • We leven nog (1975)
  • Dag en nacht (1978)
  • Liesbeth List & Ramses Shaffy (1987)
  • Laat mijn liedjes nu maar zwerven (2006)
  • 100 Mooiste liedjes van Ramses en Liesbeth (2007)
  • Laat me (2007)


Singles

  • Sammy (1966)
  • Pastorale (met Liesbeth List) (1969)
  • In de armen van de stad (met Liesbeth List) (1970)
  • Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (1971)
  • Aan de andere kant van de heuvels (met Liesbeth List) (1971)
  • Wij zullen doorgaan (1975)
  • Laat me (1978)
  • Laat me / Vivre (met Liesbeth List en Alderliefste) (2005)

Onderscheidingen en prijzen

  • De Edison (1967)
  • Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw (2002)
  • Blijvend Applaus Prijs (2002)
  • De Edison (2006)