Wie is koningin Beatrix

Algemeen

Koningin Beatrix is na Prins Willem van Oranje een koningin die te maken heeft gehad met een aanslag op haar leven. Gelukkig voor de vorstin is de aanslagpleger niet dicht genoeg bij haar in de buurt geweest om haar in gevaar te brengen. Helaas heeft deze man wel een aantal onschuldige burgers meegenomen in de dood.

Op Koninginnedag 2009 werden vanwege deze aanslag alle activiteiten in Apeldoorn afgeblazen en werd de Koninklijke familie in veiligheid gebracht. De aanslagpleger is aan zijn verwondingen overleden.

Prinses Beatrix

Op 31 januari 1938 werd in Baarn kroonprinses Beatrix Wilhelmina Armgard geboren, dochter van de toenmalige kroonprinses Juliana en prins Bernhard. Bij haar geboorte kreeg zij de titels Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje Nassau en Prinses van Lippe-Biesterfeld. Net als Prins Willem van Oranje draagt koningin Beatrix onder andere ook de titel: Gravin van Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef prinses Beatrix met haar moeder en zusje Irene in Canada, daar werd haar 2e zusje Margriet geboren. Na de oorlog keert het gezin 2 augustus 1945 terug naar Nederland en gaat weer wonen op paleis Soestdijk, waar haar 3e zusje Christina geboren wordt.

Aan het einde van de jaren ’40 van de vorige eeuw gaat de jonge prinses (met haar zusjes) naar de lagere school “Werkplaats Kindergemeenschap” in Bilthoven. In april 1950 gaat zij naar het Incrementum, een speciaal voor haar opgezette afdeling van het Baarnsch Lyceum. Hierna vertrekt Beatrix om te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden, in de studierichting rechten, sociologie en geschiedenis, waar zij op 7 juli 1961 afstudeert.

Het Huwelijk

Het is 28 juni 1965 en via de radio en tv wordt door de koningin en haar man de verloving bekend gemaakt van hun oudste dochter prinses Beatrix met Claus von Amsberg. Het huwelijk wordt voltrokken op 10 maart 1966 in het stadhuis van Amsterdam, daarna volgt de kerkelijke inzegening in de Westerkerk van Amsterdam. Vanaf nu is Claus Prins der Nederlanden.

Het jonge paar gaat wonen op kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Hier worden hun drie zoons geboren:

Willem Alexander

7 april 1967; Willem-Alexander Claus George Ferdinand; Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, tweede in de lijn van opvolging, na zijn moeder. Zie eigen artikel.

Johan Friso

25 september 1968; Johan Friso Bernhard Christiaan David; Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg. Heeft de titel van ingenieur in de luchtvaart- en ruimtetechniek en doctor bedrijfseconomie. In Berkeley (Amerkia) studeerde hij aan de University of California en in Frankrijk haalde hij zijn Master of Business Administration (MBA). Trouwde op 24 april 2004 met Mabel Martine Wisse Smit (11 augustus 1968). Het paar krijgt van de regering geen toestemming voor hun huwelijk, vanwege een vermeende affaire van Mabel met de topcrimineel Klaas Bruinsma. Hierdoor verloor prins Johan Friso zijn lidmaatschap van het koninklijk huis. Wel mag hij tot aan zijn dood de titel prins blijven dragen. Zijn kinderen zullen de titel graaf/gravin of jonkheer/jonkvrouw krijgen. Het in Londen wonende paar heeft twee dochters:

  • 26 maart 2005; Emma Luana Ninette Sophie, roepnaam Luana.
  • 18 juni 2006; Johanna Zaria Nicoline Milou, roepnaam Zaria.

Tijdens de jaarlijkse wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech, wordt Johan Friso op 17 februari 2012 bedolven onder een sneeuwlawine. Hij was op dat moment aan het skiën met zijn goede vriend Florian Moosbrugger. Omdat Florian wel een lawine-airbag droeg, kon hij onder de sneeuw vandaan komen. Johan Friso werd pas na een klein half uur gevonden en bijna een uur gereanimeerd. Vanaf dat moment verkeerde hij in een kunstmatige coma om hersenbeschadiging te voorkomen. De beschadiging aan de hersenen bleek ernstiger te zijn dan werd verwacht en bleef Johan Friso in een comatueuze toestand. Na twee weken ziekenhuis in Oostenrijk werd hij overgebracht naar het Wellington Hospitaal in Londen. In juli 2013 werd hij naar Paleis Huis ten Bosch vervoerd. Op 12 augustus 2013 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de prins in de ochtend is overleden. 

Constantijn

11 oktober 1969; Constantijn Christof Frederik Aschwin; Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg. Deze prins, die qua uiterlijk het meest op zijn vader lijkt, zal wanneer zijn broer Willem Alexander de troon bestijgt een schaduwrol gaan vervullen. Hij zal zijn broer in het openbaar en achter de schermen bijstaan. Hij heeft gestudeerd in Leiden en verschillende talencursussen gevolgd in Frankrijk en Italië. Hij trouwde op 17 mei 2001 met Petra Laurentien Brinkhorst (25 mei 1966), dochter van de toenmalige minister van Economische Zaken, Laurens Jan Brinkhorst. Het prinselijk paar dat in Brussel woont heeft drie kinderen:

  • 8 juni 2002; Eloise Sophie Beatrix Laurence, roepnaam Eloise
  • 21 maart 2004; Claus-Casimir Bernhard Marius Max, roepnaam Claus-Casimir
  • 3 juni 2006; Leonore Marie Irene Enrica, roepnaam Leonore

Koningin Beatrix

Op 30 april 1980 wordt prinses Beatrix ingehuldigd als koningin der Nederlanden, tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Diezelfde dag nog geeft zij aan dat uit eerbetoon aan haar moeder, Koninginnedag gewoon gevierd blijft worden op 30 april. Als koningin gaat zij met haar man en gezin wonen in Paleis ten Bosch in Den Haag, haar werkpaleis is het Paleis Noordeinde. Beatrix die het protocol aanscherpt en een eigen regeerstijl ontwikkelt die wordt gezien als stijlvol, modern en zakelijk.

De populaire koningin krijgt in haar regeringsperiode te maken met veel (persoonlijke) tegenslagen. Zo overlijdt op 6 oktober 2002 prins Claus, op 20 maart 2004 haar moeder en op 1 december 2004 haar vader. Er zijn Koninklijke schandalen als die van Mabel Wisse Smit, haar vermeende verhouding met een topcrimineel. Ook brengt haar eigen nicht Margarita het land danig in beroering met haar uitspraken en beschuldigingen. Niet lang daarna volgt het schandaal van de echtscheiding van datzelfde nichtje en Edwin de Roy van Zuydewijn. Natuurlijk heeft ook de keuze voor echtgenote van haar oudste zoon de nodige problemen met zich meegebracht. De schoonvader van de kroonprins van Nederland had was lid van de Argetijnse Junta.

Toch wist Beatrix al deze tegenslagen en schandalen te overwinnen en is zij anno 2009 de oudste regerend Nederlands staatshoofd, maar niet de langst regerend. Deze titel staat op naam van haar grootmoeder, koningin Wilhelmina die 50 jaar haar functie uitoefende.

Op 30 april 2013 doet koningin Beatrix afstand van de troon ten gunste van haar zoon, prins Willem-Alexander. 

Tenslotte

Koningin Beatrix is een afstammeling van Sophia, de keurvorstin van Hannover. Hierdoor is het mogelijk dat zij de Britse nationaliteit kan claimen. Dit is vastgelegd in de “Act for the Naturalization of the Most Excellent Princess Sophia, Electress and Duchess Dowager of Hanover, and the Issue of her Body” van 1705; in 1948 is deze wet aangepast. Dit betekend dat volgens de Britse wet alle nakomelingen van deze Sophia automatisch Brits onderdaan zijn, alleen mogen zij nooit het Rooms Katholieke geloof hebben aangehangen. Koningin Beatrix heeft hier nooit gebruik van gemaakt.