Wie staan op de kandidatenlijst van de SP voor de verkiezingen van 2012

Inleiding

Inmiddels hebben alle partijen hun kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 bekend gemaakt. De SP, één van grotere partijen, heeft natuurlijk ook een lijst. Op de eerste plaats staat dit jaar fractievoorzitter Emile Roemer, net als in 2010.

De lijst

Precies vijftig mensen staan op de kandidatenlijst van de SP. Dit hoge aantal is zeker nodig, aangezien de SP erg veel zetels zal krijgen volgens de huidige politieke peilingen.

1. Emile Roemer

De fractievoorzitter en lijsttrekker van de SP is Emile Gerardus Maria Roemer, geboren in het Brabantse dorp Boxmeer in 1962. Roemer is sinds de verkiezingen van 2010 fractievoorzitter. Hij was de opvolger van Agnes Kant.

Roemer heeft een lange en diverse loopbaan achter de rug, ook buiten de politiek. Van 1986 tot 2002 was hij leraar in het basisonderwijs. Vanaf 1994 werd hij ook nog lid van de gemeenteraad in Boxmeer. Vanaf 1997 werd hij politiek actief voor de SP. Hij was toen lid van het landelijk partijbestuur. Toen hij stopte als schoolleraar, werd hij wethouder in Boxmeer. Hij bleef ook lid van het SP-partijbestuur, tot 2006. Dat jaar wist hij voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen en stopte hij dus ook als wethouder.

Sinds 1986 al is Emile Roemer getrouwd. Hij heeft twee dochters die hij, net als zijn vrouw, uit de publiciteit houdt.

2. Renske Leijten

De eerste vrouw staat al op de tweede plek van de kandidatenlijst. Renske Leijten werd op 17 maart 1979 geboren in universiteitsstad Leiden. Tijdens de vorige verkiezingen had ze een behoorlijk succes. Ze ontving 41.115 voorkeursstemmen waardoor ze als tweede SP’er direct een plek in de Tweede Kamer kreeg. Alleen lijsttrekker Emile Roemer wist meer stemmen binnen te halen.

Voordat ze lid was van de SP, studeerde ze Nederlandse taal en cultuur in Groningen. Gelijktijdig met haar studie was ze algemeen bestuurslid en voorzitter van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP. In 2006 maakte ze haar intrede in de Tweede Kamer. Haar maidenspeech, de eerste speech in de Tweede Kamer, ging over studeren in het buitenland met een studiefinanciering.

3. Ronald van Raak

De Brabantse Ronald van Raak is al een bekende bij de SP. Al vanaf 2001 is hij lid van het partijbestuur van de SP. Deze functie heeft hij tegenwoordig nog steeds. Van 2003 tot 2006 was hij lid van de Eerste Kamer namens de partij. Hij richtte zich vooral op cultuur, financiën, volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en het wetenschapsbeleid en onderwijs. Daarna stapte hij over naar de Tweede Kamer, waar hij tot heden in zit. Ook hij hield in 2006 zijn maidenspeech, over de begroting van het Ministerie van Algemene Zaken.

In Tilburg behaalde hij, na eerst de havo te hebben afgerond, zijn VWO diploma. Daarna studeerde hij filosofie en maatschappijgeschiedenis in Rotterdam. Van Raak heeft een aantal essays en publicaties geschreven over onder andere het socialisme en politieke vernieuwing.

4. Harry van Bommel

Harry van Bommel zit al ruim 20 jaar in de politiek. Zo vreemd is dit niet, hij is dan ook al 50 jaar oud. Al vanaf 1998 zit Van Bommel in de Tweede Kamer der Staten-Generaal, altijd namens de SP. Zijn maidenspeech hield hij op 22 september 1998 en ging over onderwijs in het ziekenhuis. Hij hield zich vanaf toen voornamelijk bezig met onderwijs, cultuur en wetenschap, verkeer en waterstaat, defensie en buitenlandse zaken. Toen de SP tijdens de verkiezingen van 2002 een grote groei doormaakte, kon hij zich voortaan alleen met buitenlandse zaken bezighouden.

Voordat hij in de Tweede Kamer kwam, was hij werkzaam in de Amsterdamse politiek. Van 1990 tot 1994 was hij lid van de stadsdeelraad van Amsterdam-Oost. Vanaf 1994 tot zijn intrede in de Tweede Kamer zat hij in de gemeenteraad van de gehele stad Amsterdam.

5. Jan de Wit

Jan de Wit, volledige naam Johannes Marijnus Antonius Maria de Wit, werd geboren in Zevenbergen, net na het einde van Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1945. Voordat de Wit de politiek in ging, was hij advocaat en procureur. Dit deed hij tot 1982. Daarna werd hij lid van de gemeenteraad in Heerlen. 13 jaar lang, tot 1995, bleef hij in deze functie. Tot 1998 was hij toen lid van de Eerste Kamer. Vanaf 1998 zit hij in de Tweede Kamer namens de SP. De belangrijkste zaken waarmee hij zich bezighoudt, zijn Justitie, Binnenlandse Zaken en Asielbeleid.

Jan de Wit is ook voorzitter van de zogenaamde commissie-de Wit. Deze commissie houdt zich bezig met het onderzoeken van financiële zaken, zoals de oorzaak van de kredietcrisis en de reactie van het kabinet en de Tweede Kamer hierop.

6. Sadet Karabulut

7. Sharon Gesthuizen

8. Jasper van Dijk

9. Paul Ulenbelt

10. Henk van Gerven

11. Manja Smits

12. Paulus Jansen

13. Farshad Bashir

14. Nine Kooiman

15. Arnold Merkies

16. Eric Smaling

17. Michiel van Nispen

18. Tjitske Siderius

19. Leo de Kleijn

20. Ike Teuling

21. Nicole van Gemert

22. Henri Swinkels

23. Maureen van der Pligt

24. Maarten Hijink

25. Tiers Bakker

26. Erik de Vries

27. Daniël de Wit

28. Anneke Wezel

29. Thijs Coppus

30. Meta Meijer

31. Patrick van Lunteren

32. Chris Schaeffer

33. Femke Reudler Talsma

34. Hugo Polderman

35. Peter Kwint

36. Pim Siegers

37. Lies van Aelst

38. Bart van Kent

39. Niels Jongerius

40. Lieke van Rossum

41. Hans Martin Don

42. Eelco Eikenaar

43. Willem Bouman

44. Trix de Roos-Consemulder

45. Jamila Yahyaoui

46. Bert Peterse

47. Aren Vliegenthart

48. Saïd Afalah

49. Robin van der Velden

50. Jos van der Horst

Veranderingen ten opzichte van de vorige verkiezingen

Er is een aantal veranderingen opgetreden in de top 10 van 2012 als je kijkt naar de top 10 van de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Op de eerste plek staat wel nog steeds Emile Roemer. Dit jaar staan Renske Leijten en Ronald van Raak op de 2e en 3e plek, terwijl zij in 2010 nog op de 4e en 5e plek stonden. Toen stonden Harry van Bommel en Jan de Wit op de 2e en 3e plek. Zij zijn dus van plaats gewisseld met de net genoemde personen. 

Ewout Irrgang is uit de top 10 en uit de hele lijst verdwenen. Een andere opvallende verandering is de stijging van Sharon Gesthuizen van drie plaatsen.

De officiële website van de SP

De kandidatenlijst van het CDA

De kandidatenlijst van GroenLinks

De kandidatenlijst van de PvdA

De kandidatenlijst van de VVD

Conclusie

De SP heeft een kandidatenlijst waar 50 personen op staan. Op de eerste plek staat, net als in 2010, Emile Roemer. De top 5 wordt compleet gemaakt door achtereneenvolgens Renske Leijten, Ronald van Raak, Harry van Bommel en Jan de Wit. De kans is groot dat een behoorlijk deel van de personen op de lijst een plek in de Tweede Kamer krijgen. De SP staat namelijk op ruim 30 zetels in verschillende politieke peilingen.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, GerardM, Luijt