Wie was Anne Frank

Inleiding

Anne Frank werd in het jaar van 1929 geboren in de Duitse stad Frankfurt am Main. Ze was de 2e dochter van Otto Frank en Edith Frank-Holländer. Ze hag nog een oudere zus Margot Frank, die op het moment van Anne Frank haar geboorte 3 jaar oud was.

De Jodenhaat in Duitsland begint

In 1932 kwam langerzamerhand al de opkomst van de SA(Sturmabteilung. Deze uiten toen al discriminatie na de joden toe. Anne's vader was toendertijd werkzaam in het familiebedrijf, en de moeder was thuis bij de kinderen. Toen waren haar ouders al bezorgd over de opkomst van Adolf Hitler. In 1933 wanneer Adolf Hitler aan de macht komt, en al snel neemt de jodenhaat in Duitsland toe. De ouders van Anne voelen zich niet meer veilig en tegelijkertijd heeft de familiebedrijf financiele problemen. Otto en Edith Frank besluiten Duitsland te verlaten en naar Nederland toe te verhuizen.

Een nieuw begin

Otto Frank ziet zijn kans schoon wanneer hij in 1933 een bedrijf kan opzetten in Amsterdam. Hierbij gaat de moeder van Anne op zoek naar een huis, en Anne en Margot verblijven tijdens die periode bij een tante in Aken. Ondertussen vind Edith een nieuwbouwwoning in Amsterdam aan het Merwedeplein. Margot verhuisde in december 1933 naar Amsterdam en in Februari 1934 volgde Anne ook. Anne en Margot werden beide naar een school gestuurd waar ze al snel vrienden en vriendinnen kregen. Daarbij konden ze ook snel de Nederlandse taal leren.

Gelukkige tijd is van korte duur

Tot Mei 1940 gaat alles van een leien dakje en de familie Frank is gelukkig in Nederland. In Mei 1940 vallen de Duitser Nederland binnen en de discriminatie tegen joden begint dan ook vrijwel al snel. Zo mochten joden opeens geen eigen bedrijf meer hebben, en moesten ze gele sterren dragen met het woord jood erin. En dit is nog maar een kleine greep uit de vele maatregelen die de Duitsers tegen de joden namen. Er gingen ook geruchten dat joden weer terug naar Duitsland moesten. En het duurde niet al te lang voordat die gerucht waarheid werd. Op 5 juli 1942 ontvangt Margot Frank een brief met een oproep dat ze naar Duitsland moet om in een werkkamp te gaan werken. Wanneer ze niet op deze oproep zou reageren zou het hele gezin worden opgepakt. Otte en Edith Frank hadden al rekening gehouden met deze oproep en hadden voorbereiding getroffen om te onderduiken.

Dagboek

In de ochtend van Vrijdag de 12e Juni word Anne Frank 13 jaar. Van Otto Frank krijgt Anne haar dagboek. Ze noemt 'haar' Kitty. Anne wou graag na de oorlog een bekende schrijfster worden. Anne schrijft indrukwekkende gebeurtenissen in haar dagboek, ze schrijft voor haar onderduikperiode o.a over vriendinnetjes en over haar vriendje Hello Silberberg. In het achterhuis schrijft ze over de spanningen en de ruzies die in de jaren volgen. Ook schrijft ze over haar verliefdheid op Peter Van Pels. Als Anne haar dagboek vol heeft geschreven in het achterhuis krijgt ze van haar vader losse papieren en een aktetas waar ze haar dagboekpapieren in kan bewaren.


Het achterhuis

Otto Frank had voorbereidingen getroffen samen met de familie van Pels. Hermann van Pels was mede-eigenaar van Otto Frank zijn bedrijf. Een dag na de oproep verhuizen de familie Frank en de Familie Van Pels naar het achterhuis. En Anne neemt haar dagboek mee die ze op haar 13e verjaardag had gekregen. De onderduik plek is een lege plek in het bedrijf van Otto Frank, deze word het achterhuis genoemd. De toegang naar het achterhuis word vervangen door een boekenkast, dit is na het idee van Heer Kugler. Het idee is dat de boekenkast een draaikast word, zodat ie als een deur kan functioneren. Natuurlijk verdoezeld dit ook dat er uberhaubt een deur zit De familie's worden geholpen door vier personen: Miep Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. Zij waren alle 4 medewerkers in Otto frank zijnbedrijf. Zij zorgen ervoor dat de familie werden voorzien van voedsel en drinken. Ook vertelden zij wat er allemaal in Amsterdam gebeurden, hierbij kun je denken aan de Razzia's. Maar niet alles werd aan de familie's verteld omdat ze hun niet angstiger wouden maken.

Aangezien het achterhuis redelijk groot was, komt er in november 1942 een 8e onderduiker bij: Fritz Pfeffer. Hij was een goede kennis van Otto Frank en Hermann van Pells. Margot Frank verhuisd van het kamertje dat ze samen met Anne deelt na haar ouders hun slaapkamer, In het begin vind Anne het allemaal wel goed. Na een tijdje begint ze zich aan Hermann van Pells te irriteren want hij neemt steeds haar schrijfplek in beslag(die was op de kamer van Anne en Hermann) Vervolgens klaagt Anne bij haar vader en er word een regeling getroffen dat Hermann overdag mag schrijven en dat in de avonduren Anne de schrijfplek mag gebruiken. Ondertussen ontstaat er een relatie tussen Peter van Pels en Anne Frank, ze brengen samen veel tijd door op de zolder. Daar praten ze over de oorlog en wat ze na de oorlog allemaal willen gaan doen.

Angstige momenten

Wannneer het bedrijf overdag draaid, moesten de onderduikers in het achterhuis muisstil zijn, omdat ze zich anders konden verraden. Wanneer de helpers tussen de middag even bij het gezin komt bijkletsen worden er vaak ook angstig nieuws vermeld. Zo zijn er veel razzia's in Amsterdam en worden de joden naar het kamp Westerbork gebracht. En van daaruit worden er elke week duizende mensen met een trein naar het oosten van Europa gebracht. De familie denken dat daar de mensen worden vermoord omdat er op de radio word vermeld dat de mensen daar worden vergast.

Verraden

Op Vrijdag 4 augustus 1944 stopt er een auto voor het bedrijf, en daar stappen 3 nederlandse politieagenten en een duitse SS-officier uit. Vervolgens word iedereen in het achterhuis gearresteerd. Ze mogen eerst nog wat kleding pakken, vervolgens word het hele huis over de kop gehaald op zoek naar sieraden. Hierbij gaat ook de aktetas met al Anne haar dagboekaantekeningen over de kop. Op 8 Augustus word iedereen op de trein naar Westerbork gezet, doordat de famlie zich niet vrijwillig bij de Duitsters gemeld hebben worden ze in de strafbarakken geplaats. Daar moeten ze batterijen uit elkaar halen. Het is tot op de dag van vandaag nog niet bekend wie de onderduikers verraden heeft. Door de angst durfen de helpers pas laat in de middag van diezelfde dag naar het achterhuis toe te gaan. Daar treffen ze een grootte chaos aan omdat de Nazi´s alles overhoop hebben gehaald. Miep Gies verzameld alle papieren van het dagboek, en bewaard dit haar lade.

Deportatie naar Auschwitz

Op 3 September 1944 worden iedereen die in het achterhuis hebben gewoon gedeporteerd naar het werkkamp Auschwitz. Daar worden ze in groepen opgedeeld. Eerst de groepen die direkt in de gaskamers vermoord worden, daarna de groepen die in het kamp komen, en daarna worden mannen en vrouwen van elkaar gescheiden. Eind Oktober 1945 worden Anne en Margot Frank weer gedeporteerd. Nu moeten ze naar het kamp van Bergen-Belsen. In maart sterven Anne en Margot Frank aan Tyfus. Volgens een ooggetuige is Anne een dag naar Margot gestorven. Een maand later werd de kamp bevrijd door de gealieerden.

Na de oorlog

Wanneer de oorlog over is, is Otto Frank de enige overlevende van zijn familie. Hij heeft al gehoord dat zijn vrouw Edith gestorven is in Auschwitz. Otto heeft nog wel de hoop dat zijn beide dochters in leven zijn. Hij gaat op onderzoek uit, en beland uiteindelijk bij de ooggetuige die Anne en Margot hebben zien sterven in Bergen-Belsen. Miep overhandigd het dagboek en de papieren die ze bewaard heeft in haar lade. Otto leest haar dagboek door, en leest daarin dat Anne graag na de oorlog haar dagboek wou uitgeven. Otto gaat op de wens van zijn dochter in en geeft het boek uit.