Wie was Avicenna

Algemeen

Avicenna (Latijnse naam) of Ibn Sina

Inleiding

Heeft de islamitische wereld bijgedragen aan de wetenschap. Het antwoord is ja en of! Als voorbeeld geef ik een wetenschapper weer die in de hoogtijdagen van de islam heeft geleefd.

Avicenna

Zijn volledige naam is Abu Ali Al-Hoessein Ibn Abdoellah Ibn Sina Hij leefde van 980 te Balkh tot aan 1037 te Hamedan en is daar begraven.

Hij was een wetenschapper en is bekend om zijn doorgave van kennis op het gebied van de aristotelische filosofie en de geneeskunde. Hij was dus een Perzisch medicus, geoloog, paleontoloog, natuurkundige, psycholoog, wiskundige, wetenschapper, filosoof en alchemist. zo is hij bekend als een veelzijdig geleerde, of iemand die streeft naar veel verschillende vakgebieden.

Voor zijn tiende levensjaar kende hij de koran uit zijn hoofd en hij kende ook de groot deel van de Perzische poezie. Hij werd met recht een wonderkind genoemd op zijn jonge leeftijd. Hij heeft commentatoren geschreven over de koran.

Zijn beroemdste en baandbrekende boekwerk is de Canon van de geneeskunde (Al-Qanun fi al-Tibb) is naar het Latijn vertaald en zou lange tijd in Europa als kennisbron dienen voor de geneeskunde. Hij schreef deze bloemlezing die uit meer dan 700 geneesmiddelen in de canon van de geneeskunde. Zijn boeken zouden zelfs honderden jaren in de toekomst gebruikt worden en werd als de standaard beschouwd zelfs ver na de renaissance.

Zijn werk

Hij heeft algemene filosofische werken en natuurfilosofische werken nagelaten.

Voorbeelden van zijn werk die in drietal categorieen wordt verdeeld :

  • Hij schreef als één van de eersten over besmettelijke ziekten en soa's en beschreef quarantaine om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Ibn Sina beschreef ook de invloed van de kwaliteit van water en voedsel op de gezondheid.
  • Hij toonde aan dat het bloed het hart binnenkomt om vervolgens door het hele lichaam te worden gepompt.

Ibn Sina heeft meer dan 450 boeken geschreven, waarvan er helaas slechts 240 bewaard zijn gebleven. Ongeveer 150 van de overgebleven boeken zijn filosofisch van aard en 40 hebben betrekking op medicijnen, zijn twee belangrijkste werkterreinen. Hij schreef echter ook over psychologie, geologie, wiskunde, logica en astronomie.

Avicenna kunnen we ook in historisch tijdskader plaatsen. Er zijn boeken over hem geschreven, die gebaseerd zijn op aantekeningen die leerlingen over hem gemaakt hebben. Hij was geliefd door vorsten als geneesheer, maar omdat hij vooroordelen koesterde met name voor de Ghaznawiden moest hij vluchten.

Filosofie

In zijn filosofische werken legde hij de nadruk op de rede en realiteit. Hij claimde dat God puur intellect is en dat kennis bestaat uit het verstand dat dingen begrijpelijk maakt, hiervoor zijn zowel logica als de rede nodig.

Ibn Sina stierf in 1037 in Hamadan, terwijl hij met een lokale prins op campagne was. Hij werd ziek en probeerde tevergeefs zichzelf te genezen.

Bronnen

Ik geef toe dat ik voor het schrijven van deze tekst alinea's gekopieerd heb en gewijzigd om het copyright niet te schenden. Ik heb wel getracht om in eigen woorden mijn eerste tekst te typen en ik hoop ook dat u ervan genoten heeft.