Winterklaar maken van de tuin

Hopelijk geven oktober en november ons nog een korte nazomertoegift. Het is verstandig om uw tuin in deze maanden volledig winterklaar te maken. In deze maanden kan de (nacht)vorst al verrassend toeslaan. Met een paar simpele maatregelen kan uw tuin de winter goed aan. Wanneer het zonnetje zich nog even laat zien valt er voor de tuinliefhebber zelfs in deze maanden altijd wel iets te genieten. De tuin kan er immers nog prachtig bij staan, met de nazomerbloemen.

Diverse tips

  • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengsel van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst beperkter.
  • Rododendron aan de voet tegen koude beschermen. Ook dit is bedoeld om de effecten van (nacht)vorst binnen de perken te houden.
  • Pak de ent-plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren, of gebruik een rozenkraag. De ent-plaats is kwetsbaar en er kan anders vrij snel schade ontstaan.
  • Hoge grassoorten, zoals pampasgras bindt u bij elkaar; bescherm ook de wortelkluit tegen (nachtvorst).
  • Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen.
  • Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop.
  • Laat de tuinslang leeglopen en berg hem liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen.
  • Sluit de buitenkraan af.
  • Maak voederplaatsen voor vogels.

Bomen die u het beste nu kunt snoeien

Een paar boomsoorten moeten we nu snoeien, omdat zij, indien zij in de bladloze winter- en vroege voorjaarsperiode worden gesnoeid gaan bloeden. De bomen die gemakkelijk 'bloeden' zoals walnoot, esdoorn, tulpenboom, vleugelnoot en berk, behoren tot deze groep. Het is het beste ze ongeveer een maand voor de bladval te snoeien.

Snoei takken van bomen niet te dicht bij de stam af. De takkraag moet na snoeien van de tak volledig aan de stam blijven zitten. Alleen een onbeschadigde stam met onbeschadigde takkraag en schorsrichel kan “natuurlijk” de wond perfect af grendelen, dat wil zeggen dat de wond ontoegankelijk wordt voor rotting, bacteriën en schimmels.

Een speciaal wondafdekmiddel wordt niet meer gebruikt omdat de boom dit zelf kan en ook doet. Een wondafdekmiddel kan in sommige situaties zelfs voor extra “woonruimte” zorgen voor bacteriën en schimmels.

Bol- en knolgewassen uit de grond halen

Bol- en knolgewassen als gladiolen, Ixia’s, dahlia’s en knolbegonia's kunnen niet tegen vorst en moeten nu de grond uit als u ze wilt overhouden. Het teken om dat te doen is meestal het verkleuren van het blad van de dahlia’s door lage temperaturen. Rooi niet te vroeg, omdat de diktegroei van bollen en knollen vooral in deze late periode gebeurd. Snij stengels op ongeveer twee centimeter boven de bol of knol af en laat de stengelstompjes indrogen op een droge, geventileerde plek. Na verloop van tijd laten ze makkelijk los en is ook de grond rond de bol of knol zover gedroogd dat deze er afvalt. Verder schoonmaken is niet nodig. Bewaar de bollen of knollen op een koele, niet te vochtige plek.

Onderhoud van het gazon

Rond deze tijd van het jaar groeit het gras niet hard meer. Deze maand zal ook de laatste keer zijn dat u het gazon hoeft te maaien. Omdat de grond nog niet bevroren is, is oktober een ideaal moment om de randen van het grasveld bij te werken door deze te steken zodat het grasveld binnen de gewenste vorm blijft. Het grasveld hoeft rond deze tijd van het jaar niet meer bemest te worden met kunstmest. Zorg er ook voor dat er niet te veel bladeren op het grasveld blijven liggen, anders kan dit voor gele plekken zorgen.

Een maand van onrustig herfstweer waarin spannende verhalen hun ‘roots’ diep hebben geworteld sluiten we toepasselijk af met Halloween.

Veel tuinplezier!