Wintertuin:Winterbloei

Winterbloei

Bij winterbloeiers, wordt met name die soorten bedoeld, die heel laat in het najaar nog bloeien, of die al heel vroeg in het voorjaar bloeien. Wat dan eigenlijk wil zeggen, zo vroeg, dat het nog winter is. Waarbij het toch meestal om de laatste gaat. Zo zou je het sneeuwklokje onder de winterbloeiers kunnen zetten. Deze heeft tenslotte ook niet voor niets die naam. Het is helemaal niet vreemd, als dit klokje zijn bloemetjes tussen de sneeuw door laat zien.

Op de pagina Wintertuin:Winterbes kom je het meeste heesters tegen, die het wintergebeuren opfleuren. Maar bij de bloeiers komen daar ook nog Bolgewassen ( sneeuwklokje ) of vaste planten bij.

[[Image:Helleborus.jpg|left180px||thumb|Helleborus niger, Kerstroos of Nieskruid. Meer over de Helleborus ]]

Om te beginnen is er de Helleborus Deze vaste plant bloeit letterlijk in de winter. De plant heet in het Nederlands nieskruid, maar krijgt van menigeen de dankbare naam; Kerstroos. Dit omdat de plant vaak in december bloeit.

Van de Helleborus zijn verschillende soorten, die ook in de bloem wat van kleur verschillen. Meer lezen over de Helleborus lees dit op een van de Gezellige tuinpagina's

Winterheide

De winterheide is een halfheester. Die vrij laag bij de grond groeit. De leuke dopbloemetjes, kunnen enorme velden kleuren. De bloei begint al in januari en gaat ongeveer tot april door. In tuincentra's is vaak al in een nog iets vroeger stadium bloeiende winterheide te koop. Die dan al is voorgetrokken.

De winterheide kan het best in november geplant worden. Je hebt dan ook hetzelfde jaar ook direct al iets aan de bloei. Wel op een zonnige standplaats zetten. De grond mag niet teveel humus bevatten.

De heide blijft ook het gehele jaar door groen. Ook dat maakt dat de heide voor elk seizoen er wel bij hoort.

Boeiende bomen

Prunus subhirtella 'Autumnalis'In de winter zijn er verschillende bomen die bloeien, vaak ontstnappen ze aan onze aandacht, omdat de bloemetjes klein of op andere wijze niet erg opvallend zijn. Dat is jammer, want ze zijn er wel. Een van de mooiste soorten hierin vind ik persoonlijk de Prunus subhirtella 'Autumnalis'. Deze gaat bloeien als het niet of vriest, en stopt daarmee als het begint te vriezen. Maar na een vorstperiode, bloeit deze boom weer door. Wat voor winter je krijgt is dus erg bepalend. Als na bijvoorbeeld na een hele koude periode het warm wordt, dan zal de boom uitbundig bloeien. En bij de kwakkelwinters, bloeien de hele winter er elke keer wat bloemetjes. Ditzelfde geld voor de Viburnum bodnantense'Dawn'

Bloeiende heesters

Bij de bloeiende heesters gaat het vooral om de soorten die heel vroeg gaan bloeien. Een soort die laat in het najaar bloeit is de Mahonia beleai. Deze blijft de bloemen ook in de winter behouden.

Aan het einde van de winter bloeiende heesters zijn onder andere de Stachyurus praecox en de Hamamelis dat is de toverhazelaar.

Zoals je ziet, is het best de moeite om er eens goed naar te kijken, wat er in de winter nog bloeit. En daar de tuin op aan te passen.

Winterknop

De skimmia reveesa is besproken op pagina Wintertuin:Winterbes . Hier wil ik wijzen op de Skimmia japonica. Vaak wordt ten onrechte gedacht, dat de rode knobbeltjes besjes zijn. Maar hier gaat het om een leuke felgekleurde winterknop. Die in het voorjaar tot bloei gaat komen.

Lees ook eens

Skimmia japonica, al in de winter in knop
Wintertuin:Wintergroen
Skimmia japonica in bloei

Wintertuin