Wintertuin:Wintergroen

Wintergroen, wintergroen en nog eens een keer wintergroen

Geen enkele tuin kan zonder wintergroen. De tuin zou in de winter echt als doods en deprimerend worden ervaren. Hoe klein de tuin ook is. Dit is een serieus te nemen aspect van de tuin.

Wintergroene heesters

Op de eerste plaats denk je ook aan echt groen. Heesters die gewoon in de winter hun hun blad behouden. En daardoor een minder winterste uitstraling hebben.

Wat ook mogelijk is, om van deze bladhoudende heesters ook wat bonte varianten te planten.

De kleur schakeringen, zijn het hele jaar mooi om te zien. Hiernaast afgebeeld de Aucuba japonica 'variegata'

De meest bekende groenblijver is de Prunus laurocerassus ' Rotundifolia' Deze heester is een snelle groeier. Waardoor voor het dichtgroeien van punten die uit het zicht moeten groeien dit een uitstekende keuze is. Door het vele gebruik, wordt deze veel gekweekt en is daardoor over het algemeen ook een niet al te dure oplossing.

Om zijn winter bloemen wordt de Mahonia beleai vermeld op pagina: Wintertuin:Winterbloei Maar ook hier is deze winter groenblijver een vermelding waard. De struik heeft een donkergroene kleur. Waarbij de vorm zo prachtig is, dat deze een solo plaatsje in de tuin verdient. Mede door zijn erg bekoorlijke donkere kleur.

Coniferen en andere naaldachtigen

Buiten de groenblijvende heesters. Valt er ook veel groen in de winter te creeeren, met de door iedereen bekende naaldbomen en coniferen. HIerin is een enorm scala aan keuze. Voor de bovenlaag van de tuin is hierin wat te vinden, maar ook voor het groen in de tussenlaag en onderlaag. Prachtige voorbeelden zijn de chamaecyparis soorten. Waarbij er zowel een groene kleur aanwezig kan zijn, maar ook wat gelig.

De Chamaecyparis obtusa'Nana Gracilis' De Japanse Dwergcyprus, wordt deze hier genoemd. Die geeft door zijn gekrulde uiterlijk aan leuke aanschijn.

De gelige Chamaecyparis pisifera filifera 'aurea' heeft mooie afhangende takken. Deze struik is er ook in het groen. De naam aurea kan er dan vanaf. Wat dan ook gelig betekent.

Dan kent bijna iedereen de thuja soorten wel, die overal staan. Deze worden ook veel gebruik voor heggen e.d. En zijn in veel tuinen vertegewoordigt. De thuja occidentalis laat zich makkelijk snoeien.

Welke ook nog wel leuk zijn om te noemen zijn de laagblijvende heesters. Of langzaam groeiende. De buxus kan bijvoorbeeld veel opfleur geven. De skimmia soorten. En ook de laagblijvende coniferen soorten. Waarvan er soorten zijn, die zo laag over de grond kruipen, dat er een soort tapijtje gevormd. wordt.
Juniperus repanda

Teveel keus om op te noemen

Eigenlijk kun je wat wintergroen betref wel zeggen, er is keuze genoeg. Veel meer dan dat ik in een artikel aan kan geven. Wil je wintergroen in de tuin. Neem gewoon eens de tijd om te kijken wat er zo allemaal is.

Lees ook eens:

wintertuin

wintertuin:Kleurige takken

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde