Zelf een website maken: eerst denken dan doen!

Zelf website maken

Soms is het schrikken als je websites bezoekt. Met name de lay out laat meestal veel te wensen over. Het blijft een feit: professioneel ontworpen websites springen er kwalitatief altijd uit: netjes verzorgd, overzichtelijk, goed leesbare lettertypes en to-the-point informatie. Een website die niets uitstraalt, klik je meteen weer weg. Enkele flagrante fouten op een rijtje… om er je voordeel mee te doen!
 
 

Doe-het-zelf en website maken

Iedereen mag natuurlijk een website in het leven roepen. Wil je het goed doen dan is een minimale opleiding toch wel nodig. Ook zijn er ontelbare boeken en cursussen te koop die je op weg helpen. Doch meestal nemen we de tijd niet om te studeren… Daarom hierna enkele tips die je kort en bondig op weg helpen!

Tip 1: logo

De meest ideale plaats is linksboven! Een lezende mens is nu eenmaal 'geprogrammeerd' om van links naar rechts te lezen. Linksboven dus! En als je het helemaal goed wil doen dan zorg je ook nog dat dit logo hyperlinkt naar je website.

Tip 2: de zoekfunctie

De zoek'balk' plaats je rechtsboven! Op de meeste websites is dit wel in orde dus dat valt mee. Waar wel veel over te zeggen valt is de lengte van die zoekfunctie: te lang? Te kort? Volgens deskundigen moet je minimaal 30 posities voorzien. Je bezoeker kan dan een behoorlijk aantal zoekwoorden opgeven. De kans dat hij/zij daardoor vindt wat hij/zij zoekt is vrij groot dus lopen ze niet zo maar weg van je website. Maak het je bezoeker gemakkelijk: plaats de zoekknop meteen (rechts) naast de zoekbalk!

Tip 3: contactgegevens

In elk geval voor zakelijke websites zijn contactgegevens zoals telefoonnummer, adres en email adres belangrijk. Dat moge duidelijk zijn. Plaats ook deze hyperlink rechtsboven! Ook een goede tip is om je contactgegevens op elke pagina duidelijk zichtbaar te herhalen! De beste plaats hiervoor is ook weer bovenaan. Omdat je niet alles bovenaan kwijt kunt, moet je dus goed nadenken over de indeling van elke pagina!

Tip 4: in en uit

Inloggen en uitloggen: ook rechtsboven! Ook dit gaat in het algemeen wel goed. Waar je nog wel eens tegenaan loopt, is dat de 'uitlog'-functie niet werkt. Vreselijk! Of dat het (te) lang duurt vooraleer je uitgelogd bent…

Tip 5: navigeren

Net zoals bij het autorijden, moet het verkeer op je site geordend verlopen. En omdat je niet alles op de introductiepagina kwijt kunt, moet je tabbladen (wegwijzers) voorzien om je bezoekers naar hun eindbestemming te loodsen. Wat willen ze weten? Welke informatie moet je voorzien? E.e.a. is uiteraard afhankelijk van wat je met je site wil bereiken. Voor een goede bewegwijzering heb je de keuze uit rechtsboven/horizontaal of links/vertikaal. Als het rechtsboven inmiddels te druk wordt, kies dan voor links en vertikaal!

Tip 6: hyperlinks

Ga maar na bij jezelf: hyperlinks in een ander kleurtje is makkelijk en gebruiksvriendelijk. Waar nogal eens tegen wordt gezondigd is de gebruikte kleur: bij voorkeur blauw en nog beter: blauw en onderstreept! Blauw komt altijd het best tot zijn recht, bij welke scherminstelling ook! Onderstrepen zorgt voor extra aandacht!

Tip 7: (optie) taalkeuze

Optioneel omdat dit niet altijd noodzakelijk is. Ook hier is de meest geschikte plek: rechtsboven en bij voorkeur maak je het je bezoeker weer niet moeilijk: zet er een vlagje bij! Je moet er eens op letten hoe dikwijls er bij 'Nederlands' een Engels vlagje prijkt!

Update 2013

We zijn inmiddels drie jaar verder sinds ik dit artikel schreef. Er is veel veranderd in de snelle internetwereld. Tijd dus voor een update. Met plezier laat ik de lezers die een eigen website willen gaan bouwen, kennis maken met Wix. Een fantastisch programma tegen een zeer betaalbare prijs. Je bepaalt trouwens zelf hoeveel je wil uitgeven per maand. Met WIX maak je in een uurtje tijd een fantastische, flashy website. Zo eenvoudig in gebruik: nooit eerder tegengekomen.

Mijn tip: ga eens naar hun website!

Conclusie

Het lijken allemaal eenvoudige en voor de hand liggende tips. In 2009 is er een test uitgevoerd in België en bleken maar liefst 90% van alle websites zonden te vertonen tegen één van deze 8 tips! Dat zegt voldoende… Het is net zoals een huis bouwen: als je bouwt, doe het dan meteen goed!