Zelf je eigen game maken

Inleiding

Droom je er ook al jaren van om je eigen game te maken? Of om jezelf in een spel te zien? Nu is dat mogelijk! Aan de hand van een simpel programma leer je in dit artikel hoe je dat kunt doen. Het is echt niet moeilijk, dus lees snel verder.

Een idee voor een spel

Allereerst is er een idee voor je spel nodig. Ga je een actie spel maken of toch juist een denk spel? Is het de bedoeling dat de speler het hele level (de speelwereld) tegelijk ziet? Of wordt er ingezoomd op het speelpoppetje en zie je dus maar een klein deel van het level? Wat is het doel van het spel? Hoeveel levels krijgt het spel?

Ook is het belangrijk na te denken over de volgende karakters in het spel:

  • De hoofdrolspeler
  • De tegenstanders/vijanden
  • De helpers van de hoofdrolspeler
  • Overige objecten en figuren

Ontwerpen van de game

Als het idee voor het spel klaar is, dan is het tijd om te gaan schetsen op papier. Schets de verschillende karakters die het spel bevat. Teken vervolgens de verschillende levels zoals deze er ongeveer uit komen zien. Teken ook alvast alle objecten, obstakels en figuren die in het spel komen. Vergeet niet de ‘dode’ objecten zoals muren te schetsen. Zet onder de schetsen wat de functies zijn van deze objecten en karakters.

Bij het object 'de muur' zouden de functies als volgt zijn:

  • Staat stil, beweegt dus niet
  • De figuren kunnen niet door de muur lopen, ze botsen er alleen tegen aan

Nu heb je een duidelijk overzicht op papier over hoe het spel eruit komt te zien.

Objecten, figuren en levels op de computer maken

Het is slim om te beginnen met het namaken van de schetsen op de computer. Gebruik hiervoor programma’s als Photoshop of Illustrator, het is ook mogelijk om Paint te gebruiken maar de kwaliteit van de afbeeldingen zal dan een stuk minder worden. Let erop dat je de achtergrond bij een object of karakter op transparant instelt, anders zul je in het spel een witte achtergrond zien bij je objecten en karakters. Sla de afbeelding op als een .PNG of .GIF bestand.

Voor animaties, zoals een lopend poppetje, zijn meerdere plaatjes nodig. Teken voor een lopend poppetje eerst een plaatje waarbij het poppetje het linkerbeen voor heeft en daarna een plaatje waarbij het poppetje zijn rechterbeen voor heeft en eventueel nog tussengelegen stapjes die bij het lopen worden gemaakt. Hoe meer plaatjes hiervoor worden gebruikt, des te mooier de animatie zal worden. Hieronder staat een heel simpel voorbeeld afgebeeld van deze plaatjes van een lopend poppetje.

Starten met GameMaker

Allereerst is het programma GameMaker nodig om een spel te maken. De ‘Lite’ versie van dit programma is gratis, in de Lite versie zitten genoeg functies voor een beginner, dus in eerste instantie is het nog niet nodig om de betaalde versie te kopen. Mocht je echt ambitie hebben of kan je erg slecht tegen reclame, dan kun je ook betalen voor GameMaker. Je hebt dan een aantal extra functies in het programma en het bevat dan geen reclames meer. Hier is GameMaker te downloaden: Voor Windows: www.yoyogames.com/gamemaker/windows Voor Mac: www.yoyogames.com/gamemaker/mac

De game in elkaar zetten in GameMaker

Start GameMaker op en ga naar ‘Add > Object’. Klik dan onder het kopje ‘Sprite’ op ‘New’. Klik op ‘Load Sprite’ en kies een figuur dat je zojuist hebt gemaakt met Photoshop of een ander tekenprogramma op de computer. We nemen als voorbeeld het poppetje dat hierboven is afgebeeld. Klik daarna op 'Ok'. Als het goed is ben je nu weer bij het menu ‘Object’. Klik op ‘Add Event’ en kies dan het pijltje naar rechts op je toetsenbord. Ga dan onder het kopje 'Actions' naar het tabblad ‘Move’. Versleep het icoontje 'Rode pijltjes in alle richtingen' naar het witte blok onder het kopje ‘Actions’. Er verschijnt dan een nieuw venster, klik het pijltje naar rechts aan in dit venster en laat verder alle instellingen staan zoals deze stonden. Klik nu weer op ‘OK’ en vervolgens nog een keer op 'OK'. Het poppetje heeft nu de functie dat deze naar rechts gaat lopen als er op het toetsenbord op het pijltje naar rechts wordt gedrukt. Ga nu naar ‘Add > Room > Background’ en kies nu een achtergrond voor je level (Room), dit kan gewoon een willekeurige foto zijn die op je computer staat. Ga dan naar ‘Objects’ en kies daar je poppetje (waarschijnlijk heet deze ‘Object 1’). Klik nu op een willekeurige plek in je level met je linkermuisknop, daar komt nu je poppetje/object te staan. Klik nu op het groene vinkje linksboven in het venster van je Room. Klik dan op het groene driehoekje bovenin GameMaker in de menu balk. Het spel wordt nu opgestart, als het laden klaar is klik je op het pijltje naar rechts op je toetsenbord. Nu loopt het poppetje naar rechts.

Dit is het begin van je game, het is nog erg pril, maar je hebt nu de basis van je spel. Probeer vooral veel uit met objecten en de functies ervan en je hebt binnen de kortste keren een heel mooi spel.