Zelf kleding naaien

Kleding, we dragen het allemaal

Bijna alle mensen op deze wereld dragen kleding. Kleding beschermt ons tegen de kou en tegen verwondingen. Ook willen we er iets mee vertellen. Op een begrafenis dragen we sombere kleding, maar op een feest juist hele vrolijke . We hebben kleren om in te sporten, te werken en voor onze vrije tijd. Kortom, kleren zijn onmisbaar voor ons. Kleding wordt gemaakt van lappen stof. Die kunnen zijn geweven gebreid of gehaakt. Weven lijkt op vlechten: de draden kruisen elkaar. Breiwerk bestaat uit in elkaar grijpende lusjes. Vroeger werden lappen stof op een getouw geweven. Eerst bij mensen thuis en later in fabrieken. Ook werd er veel meer gebreid dan tegenwoordig. Wij zijn gewend om naar de winkel te lopen als we nieuwe kleren willen. Toch is het zelf maken van kleding een manier om creatief bezig te zijn met stoffen, garens en andere materialen. Daarnaast spaar je een hoop geld uit.

Zelf kleding naaien

Voor het maken van kleding zijn verschillende materialen nodig. Om te kunnen naaien moet men het volgende hebben:

  • een naaimachine
  • stoffen
  • garen
  • spelden
  • naalden
  • patronen
  • een schaar

Voor breien en/of haken volstaan een paar breinaalden en wol of katoen en een patroon.

Lapjes, stofjes & kantjes

Er zijn heel veel bladen in de handel waar men kan kiezen uit evenzoveel patronen voor kleding. Dat varieert van jurken, broeken en rokken tot jasjes en zelfs complete kostuums. Ook het zelf maken van bijvoorbeeld een trouwjurk behoort tot de mogelijkheden. Het spreekt vanzelf dat er wel enige ervaring nodig is voor een dergelijk project. Gelukkig zijn er in veel plaatsen cursussen waar men de kunst van het naaien onder de knie kan krijgen. Heeft men een patroon uitgezocht, dan kan er stof bij worden gekozen. Er zijn niet zo heel veel zaken meer waar lappen stof te krijgen zijn. Soms moet men ervoor naar een andere plaats. In sommige steden is twee keer per jaar een zogenaamde stoffenmarkt. Daar staan heel veel kramen waar men naar hartenlust kan kijken en kiezen. Als er een keuze is gemaakt kan men thuis beginnen met het maken van het kledingstuk. Het fijne hierbij is dat hetgeen men maakt uniek is. Er zal geen tweede van zijn. Men kan zijn fantasie de vrije loop laten. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende stoffen worden gecombineerd en met bandjes, kantjes en andere versieringen kan men er een geheel eigen aanzien aan geven. Het geeft veel voldoening om een zelfgemaakt kledingstuk te dragen. Voor breien is de procedure iets gemakkelijker. Men koopt breinaalden, wol of katoen en een patroon. Breien kan worden gedaan in een gemakkelijke stoel en het werk kan ook gemakkelijk worden weggelegd. Bij haken is er in plaats van breinaalden een haaknaald nodig.

Reparatie

Als men zelf kleding kan maken zal men die normaal gesproken ook zelf kunnen repareren. Iedereen heeft wel eens een kapotte ritssluiting of een los naadje. Dan is het fijn als men dat zelf kan oplossen. Vroeger werden technieken als stoppen en verstellen op school onderwezen. Nu is dat niet meer zo. Dit is ook geen pleidooi om dat weer in te voeren. Sokken stoppen doen we dan ook niet meer. Dat is ook niet meer van deze tijd. Wel is het handig om zelf een losse knoop aan te kunnen zetten of een kleine reparatie zelf uit te voeren.

Tot slot...

Zelf kleding naaien is lange tijd 'uit de mode' geweest. Tegenwoordig is het weer helemaal hip om met een zelfgebreide sjaal of zelfgenaaide rok te lopen. In deze tijd van recessie is het dus helemaal zo gek nog niet om ook zelf eens aan de slag te gaan. Een grote financiele investering hoef je niet te doen; een tweedehands naaimachine is op marktplaats zo gevonden. Je zal echter wel de tijd moeten maken om daadwerkelijk zelf kleding te maken. Maar het resultaat is het (in de meeste gevallen) waard!