Zelf koken voor je baby

Tussen de 4 en 6 maanden mogen baby's beginnen met het eten van bijvoeding. Natuurlijk zijn er allerlei handige kant en klare potjes en bakjes verkrijgbaar waar alles inzit wat een baby nodig heeft. Maar je kunt ook zelf het eten voor je baby maken. Dit artikel gaat over koken voor je baby.

Waarom zelf koken voor je baby?

Tsja, waarom niet? Tenslotte eet je zelf ook niet elke dag uit een pakje. Zelf koken is lekkerder. Je weet precies wat je je baby voorzet en waar de ingredienten vandaan komen. En natuurlijk is het vele malen goedkoper dan potjesvoeding.

Benodigdheden

In principe heb je genoeg aan je normale keukengerei om voor je baby te koken. Een staafmixer is handig om het eten in het begin fijn te malen. Later is prakken met een vork of stampotstamper voldoende. Je kunt er ook voor kiezen een speciale Babycook aan te schaffen, een keukenapparaat waarmee je kunt stomen, mixen, ontdooien en verwarmen. Dit is echter absoluut geen must. Het is maar net wat je zelf handig vindt.

Babyhapjes koken

Bij het maken van eten voor je baby kijk je naar de leeftijd van je baby en naar een bijbehorend introductieschema (bijvoorbeeld die op borstvoeding.com) om te weten wat je baby wel en niet mag eten op die leeftijd. Een voorbeeld: je kindje is 9 maanden oud en je wil aardappels met broccoli en kip maken. De aardappels kook je dan gewoon gaar, de broccoli eveneens (niet té lang koken) en de kip kun je het beste even bakken in wat olijfolie. Prak vervolgens de aardappel en broccoli door elkaar, voeg eventueel wat kookvocht of boter toe om het smeuiger te maken. Pluk daarna de kip uit elkaar in kleine stukjes en roer dat er doorheen. Voila, een kakelverse maaltijd voor je baby is klaar! Natuurlijk hoef je lang niet altijd apart te koken - vaak kun je de ingredienten voor jullie eigen maaltijd enigzins aangepast makkelijk verwerken tot babyhapje. Let wel op dat er absoluut géén zout aan het babyhapje wordt toegevoegd (tot 1 jaar).

Vooruit koken

Vaak is het handig als je een hapje voor je baby maakt, dit in grote(re) hoeveelheden te doen en een deel in te vriezen. Op die manier hoef je niet elke dag voor je kindje te koken maar volsta je met een keer in de paar dagen wat meer te koken. In principe zijn alle maaltijden geschikt om in te vriezen, pas alleen op met nitraatrijke groenten als spinazie - deze kun je beter niet nog een keer opwarmen en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Bij elke huishoudzaak kun je allerlei formaten bakjes krijgen waarin de hapjes kunnen worden ingevroren. Je kunt zowel fruit- als groentehapjes invriezen. Ontdooien kan het beste door het bakje een dag van tevoren uit de diepvries te halen, maar kan ook in de magnetron (let erop dat je bakjes magnetron-bestendig zijn).

Recepten

Het internet staat vol met websites met recepten. Een paar voorbeelden van deze sites zijn:

  • Keukenkikker: recepten voor verse babyvoeding, van eerste hapjes tot volledige maaltijden]
  • Koken voor mijn dochter: een weblog van een trotse vader die zijn recepten voor zijn babydochter helder uiteenzet.
  • Smikkels: handige recepten voor kleintjes

Eet smakelijk!

Koken voor je kleintje is leuk, makkelijk, goedkoop en vooral heel bevredigend als je baby weer lekker zit te smullen van jouw eigengemaakte hapje! Veel plezier!