Zelf kruidenremedies maken

Zelf kruidenremedies maken

Het maken van je eigen kruidenremedies is niet alleen een gezonde bezigheid maar ook enorm ontspannend. Wie vind het niet leuk om jezelf en je gezin te kunnen helpen bij alledaagse kwaaltjes of die vervelende aandoeningen dat de winter meebrengt. Je kan op verschillende manieren medicinale kruiden toepassen zoals:

  • afkooksels
  • kompressen
  • thee
  • infusies
  • tisane
  • azijn

Hieronder vertel ik je hoe je dit eenvoudig zelf kan doen.

Afkooksels

Bij afkooksels worden de stevige delen van de plant gebruikt (wortelstokken,wortel,bast) deze hebben een hoge medicinale werking. Afkooksels moeten 10 minuten koken voor een optimale werking te kunnen leveren.

Wat je nodig hebt

  • 40 gram verse of 20 gram gedroogde kruiden
  • 8dl water.

Hoe je te werk gaat

Snijd het deel van de plant zo fijn mogelijk, op die manier komen de meeste geneeskrachtige stoffen vrij. Doe vervolgens de kleine deeltjes in koud water en breng het aan de kook. Laat het minstens 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Laat afkoelen en zeef het en probeer hierbij zoveel mogelijk vloeistof uit de deeltjes te halen dit is immers het geneeskrachtige. Een afkooksel bewaar je enige tijd in de koelkast.

Kompressen

Kompressen worden rechtstreeks op de huid gebracht. Men gebruikt hiervoor het vocht dat komt van het kruidenmengsel dat komt van een afkooksel of een thee. Gebruik een koel kompres om ontstekingen te behandelen en een warm kompres om pijnlijke steken te verlichten.

Hoe je het kan gebruiken

Drenk een schone doek in de vloeistof en breng dit aan op de te behandelen plaats waar je eerst plantaardige olie hebt op aan gebracht om kleven te voorkomen. Om de doek vochtig te houden kan je hem inwikkelen met plastic en eventueel een verband erom leggen.

Kruidenhee,infusie en tisane

Bij kruidenthee worden de tere delen van een plant gebruikt.(bladeren, bloemen, zaden). Een kruidenthee is de meest traditionele manier om medicinale kruiden te bereiden en word ook wel infusie en tisane genoemd. Gebruik een schone theepot om uw kruidenthee te maken. Dek de thee ook goed af zodat er geen geneeskrachtige stoffen verloren gaan.

Wat je nodig hebt

Voor 4 koppen thee gebruik je 30 gr verse of 20 gr gedroogde kruiden.Voor 1 kop thee gebruikt u 3 theelepels verse kruiden of 2 theelepels gedroogde kruiden.

Hoe je te werk gaat

Je kan voor je thee één soort of verschillende soorten kruiden gebruiken maar altijd in gelijke delen zoals hierboven vermeld. Verwarm eerst het water, doe de kruiden in de theepot en giet hier het kokend water aan toe. Sluit de pot af en laat het kruidenmengsel 10 minuten trekken. Zeef de thee daarna, indien je hem wil zoeten kan je eventueel honing toevoegen. Je kan de thee 2 tot 3 maal daags drinken tot de klachten verdwenen zijn.

Azijn

Kruidenazijn kan verwerkt worden in salade's of in soepen. Het kan dienen als haarspoeling of je kan een scheutje toevoegen aan je badwater, als een verkwikkende lotion kan het ook gebruikt worden.

Werkwijze

Neem een fles met brede opening. Gebruik zeer goed gedroogd kruid. Vul de fles met het gekozen kruid tot dat die halvol is. Laat de fles 1 a 2 maanden op een donkere plaats rusten, keer de fles elke dag om zodat de kruiden goed met de azijn gemengd worden. Na de rust periode zeef je het mengsel en giet het over in een schone fles. Laat de kruidenazijn gedurende drie weken staan voor je er gebruik van maakt.

Conclusie

Dit zijn enkele geneeskrachtige middelen die je thuis zelf met kruiden kan maken. Je kan in vele natuurwinkels gedroogde kruiden vinden, uiteraard kan je ook eigen geteelde verse kruiden gebruiken. Op die manier haal je nog meer voldoening uit je zelf gemaakte 'brouwsels' en ontdek je de kracht van de natuur in je eigen keuken gemaakt door je eigen handen.