Zelfverdediging met Kung Fu

Inleiding

Kung Fu is vooral bekend uit de films van Bruce Lee. Wie zich wil leren verdedigen, meer zelfvertrouwen wil uitstralen, een betere conditie en uithoudingsvermogen wil hebben moet op de sport Kung Fu gaan. Kung Fu is niet alleen geschikt voor volwassenen maar ook voor kinderen. Wat is Kung Fu precies? Wat is de geschiedenis van het Kung Fu en welke verschillende vormen worden tijdens het Kung Fu gebruikt? Lees verder

Wat is Kung Fu?

Als je aan Kung Fu denkt, denk je aan vechten. Kung Fu is een verzamelnaam voor alle Chinese vechtkunsten. Als je het woord Kung Fu letterlijk vertaald betekent het “een speciale vaardigheid verkrijgen door er hard voor te werken”. Kung Fu is een gevechtssport, waarbij de nadruk ligt op zelfverdediging. Je leert bewegingen en bepaalde technieken die het mogelijk maken gevaarlijke situaties te overzien en desgewenst te handelen. Deze vorm van sport is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kung Fu is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je zelfvertrouwen.

Geschiedenis van het Kung Fu

Er zijn veel verschillende stijlen van Kung Fu, waarschijnlijk wel meer dan 400. Het Wing Tjun Kung Fu is één van de vele stijlen. Deze vorm van Kung Fu heeft een lange geschiedenis en is terug te leiden naar het China van de 17e eeuw. Deze vorm van Kung Fu is gevormd door de verhalen uit het verleden die aan elkaar verteld werden en werd dus van mond tot mond doorgegeven aan de opvolgende generatie. In de 17e eeuw was er een revolutie aan de gang in China. Tijdens deze revolutie was het Siu Lam Klooster in Zuid-China één van de toevluchtsoorden van de leiders van de Ming keizer en aanhangers van allerlei traditionele Kunf Fu stijlen. Tezamen werd er een nieuwe stijl aangeleerd, het zogenaamde Wing Tjun Kung Fu. Deze stijl van Kung Fu moest snel te leren zijn. Bovendien moest het heel efficiënt zijn in beweging en zeer doeltreffend. Nog voordat deze nieuwe stijl van Kung Fu kon worden aangewend, werd het klooster echter in brand gestoken en bestormd door de aanhangers van de Qing keizer. Door deze gebeurtenis verspreidde de kennis van het Wing Tjun Kung Fu over grote delen van China en zelfs daarbuiten.

Verschillende vormen van het Wing Tjun Kung Fu

Het IWKA (International World Kung Fu Association) kent in het Wing Tjun Kung Fu verschillende vormen, elk met een verschillend doel. Hieronder beschrijf ik in het kort drie vormen van het Wing Tjun Kung Fu:

Siu nim tau: 

dit is een vorm van het Wing Tjun Kung Fu waarbij de nadruk ligt op de verhouding in het lichaam. Bij deze vorm leer je de basishandbewegingen en je leert balans te houden. Deze vorm bestaat dan weer uit acht delen.  

Cham Kiu:

bij deze vorm van het Wing Tjun Kung Fu leer je de weg naar je tegenstander te vinden en daaropvolgend hoe je deze situatie vervolgens kunt controleren. Naast de basis handbewegingen uit de eerdere vorm leer je hier ook bewegingen met de voeten te maken en leer je traptechnieken en klemtechnieken. 

Biu Tze:

deze vorm van het Wing Tjun Kung Fu is agressiever dan de twee andere vormen hiervoor genoemd. Deze vorm richt zich in het bijzonder op het handelen in noodsituaties. Biu Tze is directer en agressiever. De techniek wordt uitgebreid met elleboogstoten en het steken met vingers en handen naar de zwakke punten van de tegenstander.

Mok Yang Chong 

Naast het oefenen met een tegenstander is het ook mogelijk om gebruik te maken van een traditioneel trainingsapparaat, de zgn. Mok Yang Chong. Dit apparaat ziet er uit als een houten pop. Door met dit apparaat te trainen, ontwikkel je een betere hand- en voetcoördinatie. Bovendien worden ook de ledematen harden gemaakt door het trainen met het houten apparaat. 

Conclusie

Kung Fu is in principe een zelfverdedigingsport waarbij je aan de hand van korte, snelle en krachtige bewegingen je lichaam onder controle zult krijgen. Door beheersing van de techniek die bij Kung Fu wordt gebruikt zal je zelfvertrouwen groeien, je lichaamshouding verbeteren. Je zult meer energie krijgen en positiever in het leven staan. Kortom goed voor lichaam en geest. In Nederland komen steeds meer Kung Fu scholen. Volwassenen kunnen overal terecht, maar de  scholen hebben ook aparte trainingsprogramma’s voor kinderen vanaf 7 jaar waarbij zij spelenderwijs kennis maken met het Kung Fu. Ga eens kijken, het loont zeker de moeite.