Zijn de Hoge Veluwe paradijs voor stille genieters

Inleiding

Het National Park De Hoge Veluwe, een écht paradijs voor natuurliefhebbers én stille genieters? Met zijn méér dan tweehonderd perfect onderhouden en uitstekend bewegwijzerde fietsroutes. Een nationaal natuurpark met duizenden hectaren dennenbossen, heidevelden en wijdse grasvlakten. Een dierenpark waar maar liefst vierhonderd apen zich thuis voelen. Een schilderachtig stadje in onvervalste koloniale stijl in de onmiddellijke omgeving... Het National Park De Hoge Veluwe heeft het beslist allemaal. De trots van Nederland is een vakantiebestemming van alle seizoenen en een uitstap met het ganse gezin dan ook méér dan waard.

75 Verjaardagskaarsjes

Het is bovendien volop feesten geblazen in dit Nationaal Natuurpark van Nederland. Men mocht daar dit jaar immers zijn 75ste verjaardagskaarsje uitblazen, en is daarmee het op één na oudste natuurpark van Nederland. Met zijn haast unieke combinatie van cultuur, natuur, kunst en architectuur, trekken de Hoge Veluwe zelfs méér bezoekers dan al onze kustplaatsen samen.

Trots van De Veluwe

Dé trots van De Hoge Veluwe is ongetwijfeld het natuurpark zelf. Gelegen in de provincie Gelderland tussen Hoederloo en Otterlo en grotendeels behorend tot de gemeente Ede, is het met zijn oppervlake van bijna 6000 hectare meteen ook het tweede grootste natuurdomein van ons land. Dit natuurpark, hét groene hart van de Veluwe, heeft zijn talrijke bezoekers dan ook heelwat te bieden. Dit wondermooie natuurpark is met zijn in totaal méér dat tweehonderd fietspaden een regelrecht paradijs voor de meest verwende fietsfanaten. Een andere blikvanger is ongetwijfeld het ondergrondse museum Museum Museonder.

Jachthuis Sint-Hubertus

Op de Veluwe is het ook volop genieten van ronduit schitterende vergezichten midden duizenden hectaren dennenbossen, zijn heidevelden, weidse grasvlakten, zandverstuivingen, duinen en schilderachtige vennen. Het jachthuis Sint-Hubertus, een opvallend buitenhuis ontworpen door architect Berlage, is beslist een bezoek overwaard. De plattegrond van dit bijzonder opvallende gebouw, heeft de vorm van een (herten)gewei. De ganse inrichting ervan ademt de legende van Sint-Hubertus, patroonheilige van de jacht, uit. Naast dit alles is De Veluwe ook een schitterende biotoop voor de vele wildsoorten die er verblijven. Aan de rand van het uitgestrekte rustgebied, werden verschillende observatieposten uitgebouwd, waar men zowel 's morgens vroeg als 's avonds bij zonsondergang volop kan genieten van de vele roedels edelherten.

Grootste beeldentuin van Europa

Natuurpark De Hoge Veluwe biedt zijn tienduizenden bezoekers ook een unieke combinatie van hoogstaande cultuurmomenten met een schitterende natuurpracht. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de indrukwekkende privé-verzameling aan meesterwerken van onder andere groomeesters als Vincent Van Gogh, Seurat, Pablo Picasso en Braque. In dit wereldbefaamde museum gaan verfijnde kunst met het soms woeste karakter van De Hoge Veluwe hand in hand. Dit museum is eigendom van het steenrijke echtpaar Anton Kröller en Helene Müller. Het museum is een realisatie van de befaamde, Belgische architect Henri Van de Velde en staat symbool voor de harmonie tussen natuur, architectuur en beeldende kunsten. Dit opvallend intieme, doch bijzonder sober gehouden gebouw, biedt zijn vele gasten een prachtige lichtinval. Het werk van alle grote namen uit de negentiende en twintigste eeuw zijn in dit museum vertegenwoordigd. De Van Gogh-collectie is zonder meer uniek in de wereld. Zowat overal in het desolate landschap van de Hoge Veluwe werden beeldhouwwerken neergezet. Met zijn ruim honderd moderne sculpturen is dit unieke natuurdomein zelfs de grootste beeldentuin van Europa met werk van grootmeesters Rodin, Henry Moore en Clas Oldenburg. De haast monumentale bomenrijen en de ontelbare en kleurrijke rododendronstruiken vormen de natuurlijke muren van dit buitenluchtmuseum.

Kroondomeinen en houtvesterijen

Met zijn bijna zesduizend hectare is natuurdomein de Hoge Veluwe de absolute blikvanger van de in totaal maar liefst 17000 hactare groene gordel rond het schilderachtige en "koloniale" stadje Apeldoorn. Maar er is hier veel meer aan bezienswaardigheden. De Koninklijke Houtvesterijen zijn, samen met de Kroondomeinen eigendom van de Nederlandse koninklijke familie. Het Nederlandse koningshuis heeft al meer dan driehonderd jaar een bijzonder innige band met zowel de Veluwe als de provincie Gelderland. Zo wonen Prinses Margaret en Pieter Van Vollenhove nog steeds aan de rond van deze koninklijke bossen. Het meest indrukwekkende symbool van Oranje is het Paleis Het Loo, het jachtslot dat Koning WillemIII in 1684 liet bouwen. Door de majestueuze beukendreven wandel je als bezoeker ongestoord tot de poorten van het barokke kasteel, midden het groen. Men heeft er zelfs toegang tot de rijkelijk versierde vertrekken die de bezoekers een goede indruk geven van het leven van de verschillende generatie's Oranjes die er verbleven. Veruit het meest populair was beslist koningin Wilhelmina die, na haar troonsafstand, van Het Loo een echt "paleis voor het volk" maakte. Zo kregen de talrijke slachtoffers van de moordende watersnood uit 1953 die hun hebbeN en houden verloren hadden? onderdak bij de koningin. Vanop het terras krijgt men een adembenemend uitzicht op de symmetrisch aangelegde Italiaans-Franse tuinen met vol pergola's, beelden van Flora en Bacchus, reusachtige wereldbollen en monumentale fonteinen. De schitterend gerestaureerde stallen maken deel uit van de highlights. Er staan oude voertuigen van de koninklijke familie te pronken, waaronder de Fiat Coupé die koningin Beatrix als trouwcadeau kreeg.

Tweehonderd fietsroutes

Door de plaatselijke VVV werden hier maar liefst tweehonderd verschillende fietsroutes dwars door de schilderachtige natuur uitgestippeld. De Grofwildroute over een afstand van ruim 35 kilometer dwars door de kroondomeinen, is voor de fietsfanaten hét neusje van de zalm. Men maakt tijdens deze schilderachtige fietstocht kennis met god-vergeten-dorpjes als Wenum-Wiesel en Gortel, met donkere, haast ondoordringbare wouden en kilometers lang akkerland én gehuchten waar de tijd zichtbaar is blijven stilstaan. Auto's zijn hier nergens te bespeuren. Dit fietspad doorkruist een dicht beukenbos omzoomd door een wildrustgebied, waar talrijke wilde zwijnen eikels komen zoeken en reeên hun dorst lessen.

Vierhonderd apen in de hoofdrol

Dierenpark Apenheul met ruim vierhonderd apen, valt dan weer in de smaak van de kinderen. De dieren leven er allemaal in grote groepen midden de vrije natuur. Enkele apensoorten bewegen zich zelfs volledig vrij tussen de verraste bezoekers en zorgen er voor soms hartverwarmende taferelen. Apenheul wil de apen in een zo natuurlijk mogelijke omstandigheden huisvesten. Zo hebben deze dieren hier opvallend grote verblijven met een typische begroeiing. Een tweehonderd meter lange brug slingert de bezoekers tussen de talrijke apen-eilanden midden het Amazonia-gebieden en laat iedereen in de beste omstandigheden kennis maken met bobo's, slingerapen en kapucijnaapjes. In het in aanbouw zijnde Wereld Natuurhuis kan men binnenkort alles leren over het duurzame evenwicht tussen de menselijke ontwikkeling en de aardse natuur.

Conclusie

Met zijn vele troeven weet natuurpark De Hoge Veluwe zijn vele bezoekers te imponeren en is beslist de absolute toeristische trekpleister van Nederland. Een toeristische bestemming van alle seizoenen en een aanrader voor zowel groot als klein.