Zijn natuurproducten gezond voor ons hart

Inleiding

Hartkloppingen, hartritmestoornissen. Samen met hart-en vaatziekten een welvaartskwaal die in onze overgestresseerde samenleving meer en meer landgenoten treft. Uit de resultaten van een recent onderzoek blijkt nu dat ook natuurproducten een uitstekend wapen zijn tegen allerlei hartkwalen en zéker ook tegen hartritmestoornissen. Dergelijke hartkloppingen kunnen, in extreme gevallen, zelfs een hartstilstand veroorzaken en moeten dan ook steeds ernstig worden genomen.

Wat?

Hartritmestoornissen of hartkloppingen in de volksmond, zijn in vele gevallen erg onschuldig, maar voor de patiënt en zijn onmiddellijke omgeving beslist een angstaanjagende én ingrijpende gebeurtenis. Hartritmestoornissen doen zich hoofdzakelijk voor ter hoogte van de voorkamer van het hart en dit meestal zonder onderliggend hartfalen. Het hart gaat dan onregelmatig kloppen, slaat ofwel te traag of, in het andere geval, op hol. Hartritmestoornissen duiken meestal plotseling op, kunnen amper enkele ogenblikken tot verschillende uren duren. Er is sprake van hartritmestoornissen wanneer dit hartfalen ons in ons werk hindert of ons 's nachts uit onze slaap houdt.

Regelmatig tempo

Het hart pompt het bloed rond in ons lichaam en doet dat, in normale omstandigheden, in een regelmatig tempo, gemiddeld tussen de zestig en de zeventig slagen per minuut. In rust of tijdens onze slaap, ligt dit hartritme beduidend lager en bij (zware) inspanningen kan onze hartslag zelfs oplopen tot boven de honderdtachtig slagen per minuut. Het is de sinusknop die verantwoordelijk is voor het regelmatig samentrekken van onze hartboezems en van onze hartkamers. Naast een té hoge hartslag (vanaf honderd slagen per minuut) en een té lage hartslag (beneden de vijftig hartslagen per minuut), kan het niet goed, te vaak of te weinig samen trekken van onze hartboezems resulteren in ernstige hartritmestoornissen. Deze worden herkent aan het plotselinge overslaan van ons hart, een tot "in de keel" bonzend hart, pijn en/of druk op de borst, benauwdheid, kortademigheid, misselijkheid, overvloedig transpireren, duizeligheid, hyperventilatie en, in het ergste geval, bewustzijnsverlies.

Gevolg van stress

De belangrijkste oorzaak van hartritmestoornissen is meestal emotionele stress of stress voortkomende uit onze beroepsactiviteiten, zo bleek alvast uit de resultaten van dit recent onderzoek. Andere oorzaken zijn te zware lichamelijke inspanningen, overmatig gebruik van alcohol, koffie en drugs, het drinken van té koude dranken, te hoge bloeddruk, een te lage bloedsuikerspiegel en een te hoge electro-magnetische straling. Ook onze dagelijkse voeding kan hartritmestoornissen in de hand werken. Zo kan het gebruik van het suikervervangend middel aspartaam (aanwezig in de meeste light-dranken) en het eten van (schimmel)kaas, chocolade, voedingsadditieven zoals kleur-en smaakstoffen en bewaarmiddelen of zure voeding tot ernstige hartritmestoornissen leiden.

Natuurproducten lief voor ons hart

De behandeling van hartritmestoornissen hangt grotendeels af van de ernst van de aandoening en gaat van medicatie tot het plaatsen van een pace-maker of de hartritmestoornissen uitschakelen met behulp van een electrode-katheder. Uit het recente onderzoek blijkt nu dat ook het gebruik van natuurproducten dergelijke hartritmestoornissen onder controle kunnen houden. Heelwat hartspecialisten zijn van oordeel dat een gezond en evenwichtig dieet en veel beweging het gebruik van geneesmiddelen kan vervangen. Hart-en vaatziekten zijn de belangrijkste levensbedrijgende ziekten in onze samenleving. Heelwat hartlijders slikken bloeddruk- en cholesterolverlagende middelen, bloedverdunners en ontstekingsremmers. Vele deskundigen zijn van oordeel dat het eten van natuurproducten zoals volkoren brood, pasta en rijst, verse groenten en fruit, het veelvuldig gebruik van meergranen, visolie, groene thee, knoflook, zwarte chocolade, olijfolie, gingko, biloba, pepers, appelen, meloenen, ginseng, bonen en zowel rode als blauwe bessen hartritmestoornissen kan voorkomen of onder controle houden.

Conclusie

Men mag hartrimestoornissen nooit onderschatten, hoe onschuldig ook. Het advies van zijn huisarts is hierbij steeds noodzakelijk. En het gebruik van natuurproducten, het volgen van een aangepast dieet en veel bewegen moeten steeds voorrang krijgen op het gebruik van geneesmiddelen. Ook hier is een belangrijke rol voor onze overheid weggelegd.


Reacties (3)

Reageer
Hannelore reageerde 11 jaar geleden
31 May 22:47
is knoflook goed bij hartklachten?
Hannelore reageerde 11 jaar geleden
31 May 22:47
is knoflook goed bij hartklachten?
Hannelore reageerde 11 jaar geleden
31 May 22:47
is knoflook goed bij hartklachten?