Zijn vegetariers echt gezonder

Inleiding

Lekker koken zonder vis of vlees, het zal je maar overkomen. Zijn vegetariërs doodgewone aanstellers of toch échte wereldverbeteraars? Is het wel mogelijk om gezond én gevarieerd te koken zonder een hartig stukje vlees of vis? Zijn deze vegetariërs nu écht gezonder? En wat dan gezegd van hun kinderen? Hebben zij dan geen vlees of vis broodnodig om gezond op te groeien, of toch niet?

Zijn vegetariërs ook veganisten?

Steeds meer (jonge) landgenoten laten die sappige steak of die heerlijke zalmfilet links liggen. Inderdaad, al wat ook maar enigszins naar vlees of vis "ruikt" is voor deze vegatariërs te mijden. Welk onderscheid bestaat er dan tussen vegetariërs en veganisten, of bestaat er geen verschil tussen beiden? Vegetariërs eten dus zeker geen producten die afkomstig zijn van gedode dieren. Veganisten daarentegen gaan nog één stap verder en eten helemaal geen dierlijke producten. Dus ook geen eieren of melk.

Gezonder en minder dierenleed

Vegetariërs hebben zowel vis als vlees afgezworen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze op die manier in de allereerste plaats hun eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren. Dat is echter la&ng niet alles, want met hun levenshouding willen ze zoveel mogelijk dierenleed besparen en op die manier de wereld gezonder maken. Hebben ze daarmee het gelijk aan hun kant en zorgen ze op die manier inderdaad ook beter voor moeder aarde?

Minder overgewicht en diabetes

Wetenschappers gaan ervan uit dat een evenwichtige, vegetarische voeding met voldoende granen en peulvruchten inderdaad gezonder is dan onze conventionele voeding. De oorzaak daarvan ligt bij het feit dat plantaardige voedingsproducten minder verzadigde en dus ongezonde vetten bevatten. Op die manier verkleinen vegetariërs de kans op ernstige hart-en vaatziekten. Zo moet er zowel op groenten, en zeker op peulvruchten langer gekouwd worden dan op bijvoorbeeld fastfood. Daardoor nemen vegetariërs ook heel wat minder calorieën op. Bij vegetariërs vindt men dan ook heel wat minder mensen met overgewicht en diabetes type twee.

Opletten geblazen met kinderen

Hebben kinderen om gezond op te groeien dan geen vis en vlees nodig? Volgens wetenschappers moeten we hier erg voorzichtig mee zijn. Al het vlees van het menu van onze kinderen schrappen, is inderdaad niet zonder gevaar. Opgroeiende kinderen hebben inderdaad nood aan veel essentiële aminozuren en deze zijn hoofdzakelijk terug te vinden en vlees. Toch zijn er vandaag goede alternatieven voor vlees, zoals tofu, quorn, melk, yoghurt, eieren en kaas.

Vitaminen en mineralen nauwlettend controleren

Als men toch vegetarisch wil eten, moet men zich vooraf wel grondig én degelijk informeren. Om geen vitaminen en mineralentekorten te laten optekenen, heeft men dus wel een gevarieerde voeding nodig. Vegetariërs moeten beslist hun concentraties aan ijzer, eiwitten en cacium nauwlettend in de gaten blijven houden.Daarvoor laat men zich bij voorkeur begeleiden door zijn huisarts. Eventuele tekorten kan men dan onmiddellijk aanvullen met extra voedingssupplementen.

Zijn vegetariërs diervriendelijk?

Feit is zéker dat een vegetarische maaltijd heel wat dierenlevens spaart. We eten ons leven gemiddeld maar liefst 1800 dieren op. Er zijn echter nog meer redenen waarom vele landgenoten als vegetariër door het leven willen gaan. Vegetariërs hebben duidelijk minder kans op hart-en vaatziekten, zwaarlijvigheid en suikerziekte. Het is ook een goede zaak voor ons leefmilieu. Alle dieren die wachtenb om geslacht te worden hebben immers een erg zware ecologische voetafdruk. Vegetariërs zouden eveneens voor een belangrijk deel het wereldvoedselprobleem kunnen oplossen. Vandaag gaat er veel plantaardig voedsel naar de dieren die wij opeten, terwijl ruim één miljard mensen aan ondervoeding lijden.

Conclusie

Iedereen kan vrij kiezen voor zijn manier van leven. Men kan dus ook vrij kiezen voor het vegetarisme. Anders is het uiteraard gesteld met kinderen die deze manier van leven en eten eigenlijk opgedrongen krijgen. Zij kunnen nog niet kiezen en krijgen daar ook meestal niet de kans toe. Mits nauwkeurig toezicht en deskundige begeleiding houdt het vegetarisme geen gevaar in voor hun gezondheid. Maar laat iedereen die vegetarisch eet, zich ook deskundig begeleiden?