Zijn videospelletjes verslavend

Bij ouders leeft de groeiende bezorgdheid omtrend videospelletjes die al dan niet verslavend zijn voor hun kinderen. Maar niet alleen kinderen worden beïnvloed. Ook volwassenen zijn steeds meer in de ban van deze entertainmentsector. In dit artikel worden besproken in welke mate hierdoor een verslaving optreedt.

1.Inleiding

In tegenstelling tot consumptiemiddelen is er geen sprake van een biochemische verslaving. Drugs, alcohol, maar ook suiker of caffeïne zijn middelen die op een chemisch niveau voor verslaving zorgen. Deze middelen interageren met de receptoren in ons lichaam waardoor er een fysieke afhankelijkheid bestaat. Videospelletjes zijn echter een psychische verslaving, net als alle andere gedragsverslavingen. Men merkt dat na een bepaalde tijd, een fysieke component ontstaat, namelijk het vrijmaken van endorfines als beloning voor het verslavend gedrag. Deze fysieke component is echter niet de oorzaak, maar het gevolg.

We kunnen de verslaving aan videospelletjes indelen in verschillende groepen. Hieruit blijkt dat deze verslaving geen nieuw fenomeen is, maar slechts een verschuiving van platform.

2.Gokspelen

Al dan niet online, kunnen spelers gokken. Hieronder verstaan we alle spelen waarbij echt of virtueel geld kan gewonnen of verloren worden, gebaseerd op een kanssysteem. Het grote voorbeeld zijn de online poker websites die als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar ook andere vormen van gokken vinden hun weg naar het internet. Een gokverslaving is echter geen nieuw fenomeen. Het nieuwe gegeven is de anonimiteit van het internet waarbij zowel de betaling als het gokken online kan gebeuren. De gebruiker hoeft dus nog minder moeite dan te voren te doen, hetgeen de drempel tot verslaving enkel vergroot heeft. De behandeling ervan staat gelukkig niet meer in zijn kinderschoenen, en professionele hulpverleners kunnen aangepast advies geven mocht u iemand in uw omgeving ervan verdenken gokverslaafd te zijn.

3.Groepsspelen

Een groeiende groep zijn de spelers die zich aansluiten op MMO's. Dit zijn Mass Multiplayer Online spelen, hetgeen zoveel wil zeggen als: hetzelfde spel met zijn allen spelen. Deze noemer bevat verschillende soorten videospelen, van 'roll playing games', 'racing games' of 'shooters'. In elk van deze genres is echter wel een constante op te merken. Het groepsgedrag van de speler wordt mede bepaald door anderen. Om goed te scoren in dit soort van spelen, moet de speler noodgedwongen samenwerken, waardoor spelers zich gaan groeperen en om hetzelfde doel na te streven, van anderen dezelfde inspanning vragen. Het streven naar 'beter' worden is echter een utopie omdat er altijd wel een volgend doel is.

Het verontrust ouders dat hun kinderen hier dan ook ettelijke uren aan spenderen. Enkele studies zouden aantonen dat kinderen snellere reflexen ontwikkelen, of creatievere denkprocessen ontwikkelen, maar de uren die geïnvesteerd worden in het spelen met anonieme medespelers is verloren voor de echte menselijke interactie. Zolang de sociale interactie van het kind niet lijdt onder de speeltijd, hoeft men niet noodzakelijk van een verslaving te spreken. Een duidelijke communicatie tussen ouder en kind kan daarin zeker helpen.

Het wegnemen van de verlokking is vaak een erg doeltreffende stap. Maar even belangrijk is het aanbieden van menselijke interactie op een ander niveau. Deze stap is echter de moeilijkste aangezien het wegvallen van sociaal contact vaak de oorzaak is van het vluchten naar de anonieme spelwereld. Hierin kan professionele begeleiding zeker helpen.

4.Visuele prikkels

Een laatste groep zijn de videospelen die de speler quasi voortduren voeden met visuele prikkels. Hieronder vallen vaak de flitsende beelden, gepaard met overdreven geweld of expliciete scenes. Het onaangepaste niveau is erg aantrekkelijk voor kinderen. Hierin moet preventief opgetreden worden door de ouders door het aanbod te beperken. De videospelletjesindustrie is bij wet verplicht ouders te waarschuwen voor de inhoud. Ook al bent u niet op de hoogte van de inhoud van het spel, deze waarschuwingen hebben een doel.

5.Wat wordt er gedaan?

De industrie is verplicht zijn spellen te merken met niet mis te verstane labels. Is het spel niet geschikt voor kinderen onder de 16, sla deze aanwijzing dan niet in de wind. De twee andere categorieën liggen moeilijker. De gokspelen verdienen geld doordat spelers verslaafd raken, het is dan ook de taak van de overheid om deze aan banden te leggen en de mensen tegen zichzelf te beschermen. Sommige groepsspelen hebben een ingebouwd waarschuwingssysteem dat de speler er aan herinnert af en toe een pauze te nemen. Dit systeem is echter enkel in azië verplicht. Het is dan ook niet te verwonderen dat de spellenindustrie niet staat te trappelen om het bij ons in te voeren als het niet verplicht wordt.