Zo gezond zijn dadels

Inleiding

Onbekend is onbemind, en dit spreekwoord is zeker van toepassing op dadels. Verse dadels zijn een bron van vitaminen en mineralen, maar vers is dit exotisch fruit nauwelijks te vinden. Verse dadels vind je ongetwijfeld in de typische Marokkaanse en Turse groenten- en fruitwinkels. In die Arabische en ook zuiders landen is deze vrucht wél erg geliefd. Wat is het effect van dadels op je gezondheid en hoe weet je dat je met verse exemplaren te maken hebt?

Dadels helpen gezond winter door te komen

Dat bij ons dadels nog altijd weinig populair zijn is onterecht, want deze exotische vrucht is bijzonder vezelrijk en bevat hoge concentraties vitaminen, mineralen en antioxydanten. Zo is er heel wat vitamine C aanwezig in dadels. Vitamine C helpt je zo gezond mogelijk de winter door te komen. Het stimuleert je immuumsysteem en verhoogt je weerstand. Twee vereisten om steeds weerkerende winterkwaaltjes als vervelende verkoudheden, griep en allerlei andere aandoeningen van de lichtwegen te voorkomen. Maar vitamine C heeft nog andere positieve gezondheidseigenschappen. Zo is het een krachtig antioxydant dat je beschermt tegen de schadelijke aanvallen van vrije radicalen. Deze vormen een voortdurende bedreiging voor je gezondheid, dringen je lichaam binnen en maken je ziek. Vrije radicalen versnellen ons verouderingsproces en zijn verantwoordelijk voor allerlei ouderdomsziekten, waaronder kanker.

Dadels zijn cholesterolvrij

Zeker intressant voor je gezondheid is de vaststelling dat dadels volledig vrij zijn van cholesterol. Er zijn twee soorten cholesterol, goede en slechte. Slechte cholesterol doet je aders langzaam dichtslibben en veroorzaakt op termijn ernstige hart- en vaatziekten en té hoge bloeddruk. Ook ijzer is in grote mate aanwezig en dat is belangrijk voor de zuurstofopname door je bloed. Dat zorgt voor extra energie.

Dadels tegen verwardheid, depressie en bloedarmoede

Dadels bevatten een hoge dosis B6. Deze vitamine heeft een grote invloed op je stofwisseling bij het verbranden van vet, koolhydraten en proteïne. Deze vitamine is onmisbaar voor een verhoogde weerstand, bevordert de groei en de aanmaak van bloed en zorgt voor een evenwichtig en sterk zenuwstelsel. Belangrijkste leveranciers van vitamine B6 zijn vlees, vis, peulvruchten, alle volkorenproducten, melk, groenten en fruit. Een tekort aan deze vitamine kan bij ouderen verwardheid, depressie, bloedarmoede en hart- en vaatziekten veroorzaken.

Gedroogde dadels leveren extra energie

Gedroogde dadels zijn vooral bij ons te vinden, maar zijn zeker niet minderwaardig. Verse dadels zijn dik en vochtig en hebben een gladde schil. Goudkleurige dadels zijn onrijp, maar je kan ze ook dan eten. Het vruchtvlees van onrijpe dadels is harder en proeft minder honingachtig. Je laat ze best rijpen op kamertemperatuur. Verse dadels kan je probleemloos invriezen. Gedroogde exemplaren zijn kleverig en mierenzoet. Door het drogen van zuidvruchten verliezen ze heel wat aan vitamine c, hun hoeveelheid koolhydraten blijven echter onaangetast. Gedroogde dadels hebben een sterker aroma, een hogere voedingswaarde en leveren meer energie dan hun verse broertjes. Het hoge gehalte aan vezels zorgt er voor dat de aanwezige suikers langzamer door je bloed worden opgenomen. Gedroogde dadels hebben weinig of geen vocht aan boord, waardoor al hun voedingsstoffen als koolhydraten, voedingsvezels, vitamines en mineralen bewaard blijven.

Meer dieetmineralen in gedroogde dadels

Gedroogde dadels zijn uitzonderlijk rijk aan vitamin B1, B2 en B6 en aan dieetmineralen waaronder mangaan, ijze, magnesium, fosfor, natrium, koper en kalium. Ze bevatten ook een hoge concentratie foliumzuur, onmisbaar voor zwangere vrouwen. Gedroogde dadels zijn een gezond tussendoortje, zeker voor sporters en zijn zeker ook aan te bevelen aan opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen en zij die borstvoeding geven en aan ouderen. Honderd gram dadels zijn goed voor 144 caloriën.