Zo maak je de verwarming klaar voor de winter

Inleiding

Met de start van het najaar, is het meteen ook hét moment daar om je verwarming grondig na te kijken en klaar te maken voor de winter. Voor de veiligheid en een maximum rendement, maar ook om te voorkomen dat je installatie je in hartje winter in de kou laat staan. Daarom is niet alleen je verwarmingsketel, maar zeker ook je kachel en schoorsteen een grondige reinigingsbeurt toe. Hoe pak je deze karwei aan, en met welke details hou je bij voorkeur rekening om de komende winter van een gezellige warmte en een zo laag mogelijke energierekening te kunnen genieten? Welk prijskaartje hangt aan zo'n reinigingsbeurt van je verwarming?

Verplicht nazicht van ketels op gas

Het onderhoud van een verwarmingsketel op aardgas is verplicht. Maar goed ook, want een slecht onderhouden stookketel op aardgas was reeds meermaals de oorzaak van dodelijke ongevallen. Met een regelmatig én aangepast onderhoud kan dit gemakkelijk vermeden worden. Een stookketel zuigt voor zijn verbranding heel wat stof aan, en dat maakt een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Een vervuilde ventilator en brander is verantwoordelijk voor een onvolledige verbranding. Vergeet bij een ketel op aardgas ook je schoorsteen niet te laten reinigen. Ondanks het feit dat er bij verwarming met aardgas geen roetafzetting is, kan de schoorsteen toch verstoprt geraken en ook dat kan voor levensgevaarlijke toestanden zorgen.

  • Richtprijs: Een reinigingsbeurt van stookketels op aardgas kost gemiddeld 110 euro.

Verzekering verplicht jaarlijkse reiniging stookolieketels

Heel wat verzekeringsmaatschappijen nemen in hun polis de verplichting van een jaarlijkse schoorsteenreinigings op. Bij zo'n ketel op stookolie is de reiniging van de buizen en de schoorsteen het allerbelangrijkste.Bij stookolie zet zich daar immers roet af, en dat is de oorzaak van vele (schouw) branden. Hetzelfde geldt voor stookketels op steenkool of voor recente pelletkachels.

  • Richtprijs: een onderhoudsbeurt voor stookketels op stookolie, kolen of pellets kost gemiddeld 175 euro.

Kachels en haarden reinigen in functie van hun gebruik

Verwarmingstoestellen met een vlam als kachels en open haarden zorgen nog steeds voor sfeer én gezelligheid. Ook deze verwarmingstoestellen hebben geregeld een grondige onderhoudsbeurt nodig. De regelmaat van een onderhoudsbeurt hangt af van de intensiteit van hun gebruik. Verwarmingsspecialisten raden nochtans ook hier een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan, en dan zeker bij die toestellen die uitgerust zijn met een ventilator. Op de bladen van de ventilatoren zet zich al het stof vast, waardoor de ventilator ontregeld geraakt.

Voorkom slechte verbranding bij gaskachels

Gaskachels worden bij voorkeur iedere twee jaar gereinigd. Daarbij is vooral de verbrandingskamer van groot belang. Stof in de verbrandingskamer en op de brander zijn oorzaak van een slechte verbranding. Wanneer de gaskachel aan een reinigingsbeurt toe is, merk je dat zélf aan de kleur van de vlammen. Wanneer deze onregelmatig branden, of zwarte roetvlokken onstaan op het branderbed is je kachel aan een grondige onderhoudsbeurt toe. En bij zo'n onderhoud hoort ook het reinigen van je schoorsteen.

Bij houtkachels moet alles goed afsluiten

Verwarm je met houtkachels, dan is het belangrijk dat regelmatig alle dichtingen, deuren en ramen goed afsluiten, zodat er geen rook kan ontsnappen. Deze controle kan je gemakkelijk zélf uitvoeren. Draai je de luchttoevoer open en de verbranding verandert niet, dan klopt er iets niet. Alle dichtingen van je houtkachel moeten soepel zijn én uiteraard goed afsluiten. Kijk zeker ook regelmatig de rookomkeerplaat na. Deze bevindt zich net boven de haard en kan vervormen, waardoor er brand kan ontstaan.

  • Richtprijs: gemiddeld 50 euro.