Zo overwinnen we onze voorjaarsmoeheid

Inleiding

Na de lange, koude en kille wintermaanden en tegelijkertijd met het verschijnen van het milde lentezonnetje, steekt het ieder jaar weer de kop op: voorjaarsmoeheid. Wat is voorjaarsmoeheid nu precies en, nog veel belangrijker: hoe geraken we er zo vlug mogelijk weer van af, zodat we met volle teugen van de komende lente en zomer kunnen genieten?

Symptomen voorjaarsmoeheid

Ondanks het feit dat de symptomen van voorjaarsmoeheid door de meesten van ons bijzonder goed gekend zijn, is dit toch nog een relatief nieuw begrip in de gezondheidszorg. Oververmoeidheid, depressief gedrag en een opvallend tekort aan energie, zijn de belangrijkste symptomen van zo een voorjaarsmoeheid. Krijgen we toch met zo een voorjaarsmoeheid af te rekenen, dan kunnen we ons ook bijzonder moeilijk concentreren, worden we geplaagd door prikkelbaarheid en hebben opvallende trek in zoetigheden en in voedsel dat rijk is aan koolhydraten.

Gebrek aan zonlicht en beweging

Gebrek aan beweging en zonlicht, zijn de twee voornaamste oorzaken van voorjaarsmoeheid. Door het gebrek aan zonlicht tijdens de wintermaanden, kampen we met een ernstig tekort aan vitamine A, C en D. Uitgerekend deze vitamines leveren ons de nodige energie.

Niet hetzelfde als winterdip

Voorjaarsmoeheid en winterdip. Meestal worden ze in één adem genoemd, maar volgens wetenschappers zijn voorjaarsmoeheid en een winterdip of depressie zéker niet hetzelfde. Volgens psychologen is er inderdaad een hemelsbreed verschil tussen een tekort aan energie zoals dat bij voorjaarsmoeheid het geval is, en tot écht niets meer in staat zijn zoals bij een depressie. Mensen die de voorbije maanden te kampen hadden met een winterdip, zullen extra gevoelig zijn voor voorjaarsvermoeidheid.

Winterdepressie is vrouwelijk

Ruim zeshonderdduizend landgenoten worden jaarlijks met een winterdip of winterdepressie en voorjaarsmoeheid geconfronteerd. Onder hen opvallend meer vrouwen dan mannen. Uit de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek, is gebleken dat vrouwen inderdaad veel gevoeliger zijn aan winterdepressies en voorjaarsmoeheid. Zij reageren ook veel gevoeliger op allerlei weersveranderingen. Vrouwen hebben het dan ook veel moeilijker dan mannen om zich bijvoorbeeld aan onze seizoenswisselingen aan te passen. De problemen van zo een voorjaarsmoeheid verdwijnen meestal, wanneer ons lichaam zich aan de gewijzigde leefomstandigheden heeft aangepast.

Bewegen en gezonde voeding

Voorjaarsmoeheid voorkomen of overwinnen lijkt bijzonder moeilijk wanneer we er zélf mee geconfronteerd worden, maar eigenlijk valt dit nog best mee. Voorjaarsmoeheid is een combinatie van lichamelijke én emotionele ongemakken. Psychische of emotionele problemen als gevolg van voorjaarsmoeheid kenmerken zich door een sterk verminderde behoefte aan sociale contacten, door passief gedrag, prikkelbaarheid en door een grote onvrede met onze leef- en werkomstandigheden. Wanneer we met zo een verjaarsmoeheid kampen, zien we alleen het negatieve en hebben we geen oog voor de mooie dingen van leven. Bewegen én een gezonde, gevarieeerde en evenwichtige voeding zijn onze belangrijkste wapens tegen voorjaarsmoeheid. Een aangepaste voeding moet onze vitaminen- en mineralentekorten weer aanvullen. Groenten en fruit staan hierbij centraal. Ons lichaam een grondige reinigingsbeurt geven met een sapkuur, kan eveneens wonderen doen. Willen we fit én gezond van de komende lente kunnen genieten, dan moeten we het gebruik van geraffineerde (witte) suiker en alcohol tot een strikt minimum beperken.