Zo word je minder snel dronken

Inleiding

De eindejaarsfeesten naderen met rasse schreden, en zeg nu zelf: feesten zit ons toch allemaal in het bloed? Om in gepaste feeststemming te geraken, drinken we (bijna) allemaal wel eens een glaasje méér dan we gewoon zijn. Alcohol maakt je losser, je durft meer en let minder op je omgeving. Dat is niet te verwonderen. Alcohol werkt immers verslavend op je hersenen. Welke invloed heeft het drinken van alcohol op je gedrag en je gezondheid? Wat als je met een kater van formaat het oude jaar vaarwel zegt en het nieuwe hartelijk welkom heet? Hoeveel mag je eigenlijk drinken om niet positief te blazen, en wat kun je doen om minder snel dronken te worden?

Wie raakt sneller dronken?

Vrouwen raken vlugger dronken dan mannen. Dat is géén fabeltje, maar werd wetenschappelijk bewezen. De reden daarvan moet gezocht worden in het feit dat een vrouwenlichaam minder vocht bevat waarin de alcohol zich kan verdunnen zoals dat bij mannen wél het geval is. Dat is er niet alleen oorzaak van dat vrouwen vlugger dronken worden dan mannen. Het lichaamsgewicht van beiden speelt daarbij ook een belangrijke rol. Naast het geslacht en het lichaamsgewicht zijn er echter nog tal van andere factoren die mede bepalen hoe vlug iemand dronken wordt.

Volle maag en uitgerust maakt minder vlug dronken

Wil je minder vlug dronken worden, dan kun je vooraf beslist zélf enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Het is een feit dat je met een goed gevulde maag veel minder vlug dronken wordt dan wanneer je weinig of niets hebt gegeten. Begin je te drinken op een lege maag, dan wordt de alcohol veel sneller opgenomen in je bloed, waardoor je het effect ervan veel vlugger voelt. Dat is eveneens het geval wanneer je goed uitgerust bent. Drink in een rustig tempo en eet tussendoor. Om de invloed van alcohol op je lichaam zoveel mogelijk te beperken is het tussendoor drinken van water aan te bevelen. Let er ook op dat je niet allerlei soorten alcohol door elkaar drinkt. Dat maakt je niet alleen veel vlugger dronken, maar ook ziek.

Hoe geraak je van een kater af?

Tegen een kater is weinig of geen kruid opgewassen, je kan wél de symptomen ervan verzachten. De volkswijsheid wil dat veel koffie drinken, een koude douche, veel lichaamsbeweging of een frisse neus je vlugger van je kater af helpt, maar dat is dus duidelijk niet het geval. Je zal misschien wél het valse gevoel hebben minder dronken te zijn, maar het alcoholgehalte in je bloed zal er zéker niet door verminderen. De alcohol in je bloed wordt afgebroken door je lever, en om één glas alcohol af te breken heeft die minstens anderhalf uur nodig. En hierin schuilt juist het gevaar. Wat je ook doet, dit afbreektempo kan je onmogelijk in een hogere versnelling schakelen.

Hoeveel alcohol in je bloed toegestaan?

Zowel in België als in Nederland mag je niet rijden als het alcoholgehalte in je bloed meer dan 0,5 promille bedraagt. In Nederland mogen chauffeurs met een rijbewijs jonger van vijf jaar maximum 0,2 promille blazen. Dat betekent dat na het drinken van amper één glas alcohol je bloed al gemiddeld 0,2 promille alcohol bevat, bij vrouwen bedraagt dit 0,3 promille.

Gezondheid en alcohol

Om je gezondheid niet te schaden, wordt maximum drie en voor vrouwen twee glazen per dag aanbevolen. Op weekbasis bedraagt deze maximumgrens respectievelijk vijftien en tien glazen. Drink minstens twee dagen per week geen alcoholhoudende dranken.