Zonlicht verantwoordelijk voor oogziekten

Inleiding

Het vroege zomerweer wordt door iedereen van ons ongetwijfeld op gejuich onthaald, maar beschermen we ons wel voldoende tegen de schadelijke UV- stralen van de zon? Dat onvoldoende bescherming huidkanker kan veroorzaken, is waarschijnlijk meer dan voldoende bekend. Kunnen deze ultra- violettestralen echter ook schade toebrengen aan onze ogen? Kunnen ze (ernstige) oogziekten veroorzaken en kunnen onze ogen, in extreme gevallen, verbranden onder invloed van de zon?

Oogweefsels erg gevoelig aan zonlicht

Eén ding is zéker, in volle zon kijken is zeker niet prettig. Bij zonneschijn beschermen de meesten van ons hun huid tegen de zon. Dat is pure noodzaak, want de schadelijke UV- stralen van de zon zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van allerlei huidkankers. Maar zijn ook onze ogen gevoelig voor deze UV- stralen, en kunnen deze ook ernstige oogziekten veroorzaken? Wetenschappers kwamen alvast tot de ontdekking dan onze oogweefsels veel gevoeliger zijn voor zonlicht dan bijvoorbeeld onze huid. Moeten we dan, in alle omstandigheden, ook onze ogen beschermen tegen het felle zonlicht?

Onze ogen kunnen aan UV- stralen weerstaan

Onze huid moeten we wel degelijk beschermen tegen zonlicht, want deze is immers zelf niet in staat om zich daar tegen te beschermen. Wat velen wellicht onvoldoende weten is dat onze kijkers, in normale omstandigheden, zichzelf kunnen beschermen tegen al té fel zonlicht. Worden onze pupillen immers niet kleiner bij te veel zonlicht? Op deze manier voorkomen onze ogen zelf dat te veel en te fel zonlicht tot onze oogbol kan doordringen. En wanneer we helemaal verblind worden door het zonlicht, sluiten we dan niet onze ogen? En ook onze wimpers hebben een beschermende functie tegen te fel (zon) licht.

Ogen beschermen tegen de zon is noodzaak

Anders is het echter gesteld tijdens het autorijden, bij een bergwandeling of bij een stoeipartij in het water. Dan is de weerkaatsing en de kracht van het zonlicht zo sterk, dat we onze ogen wel moeten beschermen. Liefst met een zonnebril van goede kwaliteit. Zo een kwalitatieve zonnebril draagt een label UV- 400 of 100% bescherming tegen UV- stralen. Dan is een zonnebril dus zeker geen luxe, maar wel degelijk pure noodzaak.

Onze ogen kunnen verbranden door de zon

We moeten er immers zeker ook rekening mee houden dat onze ogen, net als onze huid, door het zonlicht kunnen verbranden. Wie te lang in het felle zonlicht verbleef, krijgt toch last van brandende ogen? In ernstige gevallen, kan dit resulteren in fotokeratitis of, in de volksmond, lasogen of sneeuwblindheid. Bij fotokeratitis wordt het buitenste cellaagje van onze ogen, het hoornvlies, verbrand. Symptomen hiervan zijn rood verkleurd oogwit. We kunnen onze ogen dan nauwelijks open houden, en verdragen niet het minste licht. Na enige tijd, en met de hulp van speciale oogdruppels, gaat dit over.

Ultraviolette zonnestralen schadelijk voor onze ogen

Grote boosdoener voor al deze ongemakken zijn de ultra- violette zonnestralen. Die zijn voor ons onzichtbaar. De schadelijke gevolgen van deze UV- stralen hangen hoofdzakelijk af van de stand van de zon. Tijdens de zomermaanden zijn deze UV- stralen uiteraard veel sterker dan in de winter, met alle schadelijke gevolgen vandien. Deze ultra- violette stralen veroorzaken op termijn ernstige beschadiging van het hoornvlies van onze ogen, glaucoom, beschadiging van de gele vlek of maculadegeneratie en staar. Deze UV- stralen zijn eveneens verantwoordelijk voor huidveroudering met rimpels en kraaienpootjes rond onze ogen als gevolg.

Lees alle recente informatie omtrent gezondheid op http://LeefGezonder.blogspot.com