Zwanger Leefregels, wat mag wel of juist niet

Inleiding

Je bent zwanger en vraagt je af of je alles nog wel mag doen. Wat mag je nou wel eten en juist niet. En hoe zit het nu met ander dagelijkse bezigheden, mag je sporten tijdens je zwangerschap, hoe zit het met seks, mag je op vakantie met het vliegtuig of hoe ga je om met je huisdieren. Een aantal zaken die aandacht verdienen tijdens je zwangerschap lees je hieronder.

Alcohol

Er is vaak veel onduidelijkheid over het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap Mag je af en toe een glaasje wijn tijdens een feestje of kun je dat beter laten. Het advies dat de Gezondheidraad geeft is duidelijk: tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding is het beter om geen alcohol te gebruiken. Er is niet bekend of er een ‘veilige’ ondergrens is bij alcoholgebruik maar door onderzoek is wel duidelijk dat iedere dag een glaasje alcohol gevaarlijk is. Je hebt namelijk een verhoogde kans op een miskraam, je baby kan een groeiachterstand oplopen en er is kans op aangeboren afwijkingen.

Roken

Roken, of meeroken brengt duidelijk risico’s met zich mee. Roken is niet alleen slecht voor jezelf maar zeker voor je ongeboren baby. Roken zorgt voor een slechte doorbloeding van de placenta waardoor je baby minder zuurstof en voedingstoffen binnen krijgt. Dit kan resulteren in een lager geboortegewicht van je kind, maar ook kan je baby te vroeg geboren worden en last krijgen van de luchtwegen. Probeer dus als je een kinderwens hebt om samen met je partner te stoppen met roken.

Drugs

Het gebruik van harddrugs(heroïne, cocaïne en andere pepmiddelen) maar ook het gebruik van softdrugs is erg gevaarlijk voor je ongeboren kind. Door het gebruik van harddrugs raakt je baby ook verslaafd en zal dan na de geboorte moeten afkicken. Deze kinderen lopen vaak een groeiachterstand op door zuurstof tekort en hebben een verhoogd risico op overlijden tijdens, vlak na, of vlak voor de bevalling. Softdrug zijn gevaarlijk omdat ze vaak samen worden gebruikt met tabak. Als je tijdens je zwangerschap drugs hebt gebruikt meldt dit dan altijd aan je verloskundige of gynaecoloog.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen of heb je medicijnen nodig overleg dan altijd met je arts of apotheker wat je mag gebruiken tijdens je zwangerschap. Sommige medicijnen mag je bijvoorbeeld niet gebruiken in de eerste drie maanden van je zwangerschap, terwijl andere medicijnen in de laatste periode schade aan kunnen richten. Ook is het zinvol om te overleggen of en welke vitaminen je extra moet gebruiken. Voor je zwanger bent is het zinvol om extra foliumzuur te gebruiken, foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje bij je baby. Foliumzuur is verkrijgbaar in aparte tabletten maar is ook verkrijgbaar in de vorm van een multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen. Overleg dus wat voor jou de beste keus is.

Voeding

Als je zwanger bent moet je gezond en gevarieerd eten. Eten voor twee is zeker niet nodig en lijnen kun je ook beter niet doen. Een aantal voedingsmiddelen heeft extra aandacht nodig tijdens de zwangerschap:

  • Rauwvlees; pas op met (half)rauw vlees en ongewassen groeten en fruit. Op deze voedingsmiddelen kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Toxoplasmose is een ziekte die bij besmetting kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij de baby. Laat daarom producten als filet american, tartaar, rosbief en ossenworst staan en zorg dat je groente en fruit voor gebruik goed wast. Ook is het beter om tijdens je zwangerschap de kattenbak niet te verschonen, ook hierbij kun je namelijk een besmetting oplopen
  • Zachte kazen van rauwe melk; hierbij kun je denken aan producten zoals brie, camembert of roquefort. Deze producten kunnen de listeria-bacterie bevatten. Producten die rauwe melk bevatten kun je herkennen door het woord 'lait cru' dat meestal op de verpakking staat. De listeria bacterie kan ook groeien op producten die je gewoon in de koelkast bewaart. Let op rauwe groente, kip, vis en vlees. De listeria bacterie kan niet tegen verhitten door koken, bakken en braden. Een goede hygiëne is hier geboden want een besmetting met de listeria bacterie kan zeer ernstige gevolgen hebben voor je baby.
  • Vitamine A; teveel vitamine A is niet goed voor je ongeboren kind. Let daarom op het gebruik van producten waar vitamine A in zit. Beperk het gebruik van lever, leverworst, paté en leverpastei tijdens je zwangerschap.

Sporten

Gevaarlijke sporten als duiken en skiën, kun je nu beter laten, maar verder is er niets tegen sporten tijdens je zwangerschap. Pas je tempo aan en stop wanneer het sporten klachten geeft.

Seks

Sommige vrouwen hebben juist meer behoefte aan seksualiteit en intimiteit tijdens de zwangerschap, terwijl anderen alleen maar moe en misselijk zijn. Bij een zwangerschap die normaal verloopt zijn er geen verboden of geboden, geslachtsgemeenschap kan geen beschadiging van de baby, of een miskraam veroorzaken.

Vakantie

Je kunt natuurlijk rustig op vakantie gaan als je zwanger bent. Let wel op dat als je onverhoopt toch medische zorg nodig hebt, dat deze ook aanwezig is. Ben je meer dan 32 weken zwanger, houdt er dan rekening mee dat er vliegmaatschappijen zijn die je dan niet meer willen vervoeren.

Tenslotte

Gebruik gewoon je gezonde verstand als je zwanger bent, als je iets niet vertrouwt neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. En verder….Zwangerschap is geen ziekte, geniet gewoon van deze fantastische periode in je leven.

zie ook : *De beste tips om zwanger te worden