Zwanger week 14

Je baby

Alweer een centimeter erbij! Je baby is nu 8,5 centimeter en weegt 60 gram. Je baby is erg druk bezig. Hij of zij trappelt met de beentjes, zwaait met de armpjes, balt de handen tot vuistjes, maakt stapbewegingen, beweegt de teentjes en de vingertjes en zwemt van de ene kant naar de andere kant van de buik heen en weer. Als je nog niet eerder kinderen gehad hebt, voel je er waarschijnlijk niets van. Als je wel eerder zwanger bent geweest, voel je het misschien wel, omdat je weet waar je op moet letten. De beweeglijkheid van je kleintje is erg goed voor het trainen van de spieren. Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar, alleen kan hij of zij geen geluid maken. Daar is lucht voor nodig. Er verschijnen nu ook donshaartjes over het hele lijfje. Het voorhoofd, de buik, de beentjes en handjes. Er verschijnt ook een klein snorretje. De haartjes blijven zitten tot (ongeveer) week 37. Doktoren denken dat ze dienen om het huidsmeer dat wordt aangemaakt, op de plek te houden. Dat huidsmeer is nodig om het huidje van de baby te beschermen tegen het inwekende effect van vruchtwater en infecties. Als je kindje eerder geboren wordt dan 40 weken, dan kunnen er nog fijne haartjes te zien zijn.

Mama

Je baarmoeder is nu net zo groot als een stevige vuist. Omdat je baarmoeder hard groeit, komen de andere organen in verdrukking. Dat geldt onder andere voor je blaas. Verder kan nu alles aan jezelf iets ronder worden. Niet alleen je buik en je borsten, maar ook je heupen, schouders en gezicht. Het geeft vaak een zachtere uitstraling. Hoeveel je aan komt tijdens je zwangerschap is niet te voorspellen. Gemiddeld kom je zo’n 12,5 tot 15 kilo aan. Door gezond te eten en voldoende te drinken hou je je gewicht in balans. Wat je ook doet, ga niet lijnen tijdens de zwangerschap.

De kilo’s zijn (ongeveer) als volgt verdeeld:

  • Je baby 3400 gram
  • Placenta en vliezen 650 gram
  • Vruchtwater 750 gram
  • Baarmoeder 1000 gram
  • Borsten 800 gram
  • Bloed 1000 gram
  • extra vecht 3400 gram
  • Extra vocht 1500 gram

Gemiddeld gezien komen dunne vrouwen gemiddeld iets meer aan, omdat hun lichaam een laagje ‘moedervet’ moet kweken om goed te kunnen werken. Het kan ook anders uitpakken! Sommige slanke vrouwen hebben aan het eind van de zwangerschap nog nauwelijks een buik.

Positiekleding

Wanneer je de echte zwangerschapskleding moet gaan dragen, is moeilijk te zetten. Voor iedereen ligt dat anders. De één probeert nog zo lang mogelijk ‘normale’ kleding te dragen, terwijl de ander het liefst gisteren nog positiekleding aan had willen trekken. Als je strakke spijkerbroek niet lekker zit, kan je natuurlijk ook gewoon iets wijdere broeken, tuniekjes, stretch jurkjes en rokjes aan trekken. Gelukkig is zwangerschapskleding tegenwoordig erg hip en leuk. Vooral buikbanden (eventueel zelf ontworpen buikbanden) zijn erg modern! Daarnaast zijn veel vrouwen op een gegeven moment trots op hun buiken willen ze hun buik showen en laten zien. Ze willen de nadruk graag op hun buik leggen.