Zwanger week 16

Je baby

Je baby weegt nu 120 gram en is 15 centimeter groot. Omdat je baby zijn benodigde zuurstof uit jouw bloed haalt, is ademhalen niet nodig, maar je baby begint wel al te oefenen met zijn ademhalingsbewegingen . Hij doet dat door vruchtwater in zijn longetjes te brengen, om het er vervolgens weer uit te persen. Zijn of haar stembanden zijn helemaal klaar, maar zonder lucht kan hij er nog geen geluid mee maken. Wees gerust, na de geboorte merk je snel genoeg dat de stembandjes werken! Het huidje van je baby is omwikkeld met een beetje vette, witte substantie die zoet ruikt. Het beschermd de tere en dunne huid tegen het vruchtwater. Na de geboorte kan je vaak nog iets zien van dit huidsmeer en de baby wordt na de geboorte ook niet meteen gewassen ook na de geboorte nog beschermt.

Mama

Krijg jij al last van de dikke voeten en enkels? Tijdens de zwangerschap wordt er extra vocht aangemaakt voor je lichaam. Bij sommige vrouwen is dat twee of drie liter, bij andere vrouwen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht kan het vocht naar je enkels en voeten zakken, waardoor deze als eerste dik worden Je kan het proberen om het vocht af te drijven door aspergers, venkel en (bleek)selderij te eten. Eet hier alleen niet te veel van. Door zout hou je extra vocht vast, probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden. Vooral in kant-en klaar maaltijden en sauzen zit veel zout. Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven drinken, je stimuleert hiermee je nieren om goed te werken en zo kunnen ze beter vocht afvoeren. Met je benen omhoog zitten kan ook helpen. Verhoog het voeteneinde van je bed iets door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen en verwen je voeten en benen met een lekkere crème. Masseer dit van onder naar boven in. In de zomer kan je je zomer lekker de ruimte geven in slippers.

Schoenen

Als je zwanger bent is het het makkelijkst om platte schoenen met een stevige, kleine hak te dragen. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten soepeler. Dit gebeurd langzaam maar zeker. Dit dient vooral om je bekken weker te maken voor de bevalling over een aantal maanden. Je gewrichten worden hier wel kwetsbaarder door en de kans dat je je enkel verzwikt wordt groter. Tijdens de zwangerschap kunnen je voeten ook groeien! Dit komt doordat de gewrichtbanden verweken en je voeten kunnen verder uitzakken. Vaak is een grotere schoenmaat blijvend. Een mooie reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen.

De verloskundige

Dikke kans dat jij deze week voor de tweede keer naar de verloskundige gaat. Tijdens een voorspoedige zwangerschap heb je ongeveer dertien controles .

  • Tot en met week 24 ga je elke vier weken naar de verloskundige.
  • Tot en met week 30 ga je eens per drie weken.
  • Tot en met week 36 ga je om de week naar de verloskundige
  • Vanaf week 36 moet je elke week langskomen.

Een aantal onderzoeken komt elke controle terug. Zo wordt elke keer je bloeddruk gemeten en wordt je buik onderzocht. Alle informatie wordt bijgehouden op een controlekaart, ook wel je zwangerschapkaart genoemd.