Zwanger week 18

Je baby

Je baby weegt nu 200 gram en is 20 centimeter. De kleine groeit ontzettend hard en zijn spieren zijn zo krachtig geworden dat je deze week echt het trappen aan de buitenkant kunt gaan voelen. Het kan ook wel zijn dat je het eerder voelde, maar het kan ook nog een paar weekjes duren. De baby is nog steeds erg actief . Hij of zij heeft alle ruimte er duikelt en buitelt vrolijk rond. Verder is de tastzin van je baby nu ontwikkeld. Hij kan het dus voelen als jij over je buik strijkt, maar hij kan ook zijn eigen bewegingen voelen. De oogspieren worden ondertussen getraind. Gericht ergens naar kijken kan hij of zij nog niet, maar er wordt al wel een beetje geoefend. Ook na de geboorte zal je baby nog even moeite hebben om zijn of haar blik te fixeren en zal de kleine regelmatig scheel kijken.

Mama

Misschien ken je de uitdrukking wel: ‘Elke zwangerschap kost je een tand .’ Dit fabeltje is ontstaan omdat je kindje veel kalk nodig heeft, hij of zij zal dit aan jouw gebit onttrekken. Dit is absoluut een fabeltje.Onder invloed van de hormonen kan je tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaan bloeden, zorg dus dat je voorzichtig poetst en bij voorkeur met een zachte borstel. Verder kunnen de hormonen de groei van bacteriën remmen, waardoor er makkelijker tandplak ontstaat. Verzorg je gebit goed, dan heb je niets te vrezen. Je kan eventueel een keertje extra langs de tandarts gaan. Vertel hem of haar wel dat je zwanger bent. Röntgenfoto’s liever niet laten maken, maar als het dan wel moet, dan kan de tandarts je buik afschermen met een speciaal schort.

Papa is er ook nog

In jouw lijf gebeurt het allemaal, jij bent degene die zwanger is. Mensen zullen aan jou vragen hoe het met je gaat en jou veel meer aandacht geven. Hierdoor kan je partner misschien het gevoel krijgen een buitenstaander te zijn. Praat hierover met elkaar! Vertel heb wat er allemaal gebeurt in je lichaam, maar vraag ook naar zijn gevoelens. Praat over jullie verwachtingen, angsten en zorgen (bijvoorbeeld over de bevalling) en het zal jullie band versterken. Het is ook fijn om samen naar belangrijke afspraken te gaan, zoals prenatale onderzoeken, echo’s en eventueel bezoekjes aan de verloskundige of gynaecoloog. Zo delen jullie de mooie en belangrijke momenten tijdens de zwangerschap. Het is ook leuk om samen een zwangerschapscursus te doen.

Zwangerschapscursus

Deze cursussen zijn er in allerlei soorten en maten. Soms ligt de nadruk op ervaringen uitwisselen met elkaar en bij de andere op lichaamshouding en pufoefeningen . Het volgen van een cursus is niet verplicht, toch adviseren de meeste verloskundigen een cursus, omdat het een goede voorbereiding is op de bevalling. Daarnaast vinden de meeste zwangere vrouwen het heerlijk om ervaringen uit te wisselen met andere moeders in spé. De meeste cursussen starten tussen week 25 en week 30, maar het is wel belangrijk om je op tijd aan te melden. Wat voor soort cursus je doet is erg persoonlijk, kies daarom een cursus die bij je past.