Zwanger week 21

Je baby

Je baby weegt nu 380 gram en is 27 cm. De volgende mijlpaal is bereikt: Je bent over de helft van je zwangerschap! Je baby groeit hard, ongeveer zestig gram per week en inmiddels heb jij waarschijnlijk een overduidelijke zwangerschapsbuik. Nog steeds heeft hij of zij alle ruimte en hij lijkt zich prima te vermaken. Hij tuimelt nog steeds alle kanten op. Het kan best zijn dat je hem de ene keer bovenaan je buik voelt, terwijl je hem een andere aan een andere kant van je buik voelt. De baarmoeder is al behoorlijk gegroeid en komt tot je navel. De verloskundige voelt bij elke afspraak even hoe de groei verloopt. Ze kan dat makkelijk berekenen . Het aantal cm dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt + vier extra centimeter komt (ongeveer) overeen met het aantal weken dat je zwanger bent. Op deze manier is het voor de verloskundige goed in te schatten hoe de groei verloopt.

Mama

Bij elke controle word je bloeddruk even opgemeten. Een lagere bloeddruk kan geen kwaad, maar is vaak wel lastig omdat je wat sneller duizelig kunt zijn. Is je bloeddruk aan de hoge kant? Vroeger adviseerde men dan om zoutloos te gaan eten. Tegenwoordig wordt zo’n dieet niet meer voorschreven. Doe wel rustig aan met zout, dat is altijd beter voor je, zelfs als je niet zwanger bent. Verder kan je het beste gewoon goed naar het advies van je verloskundige luisteren.

Drop

Wist je dat je van drop (zowel zoute als zoete) een hogere bloeddruk kan krijgen? Drop bevat glycerinezuur. Deze stof doet je bloeddruk stijgen. Probeer ook te letten op producten zoals: Soep, sauzen uit pakjes, chips, jus, salami of ontbijtspek.

Smaak

Tijdens de zwangerschap kan het goed zijn dat je smaak verandert. Hou je normaal gesproken van zoete etenswaren? Het kan best zijn dat je nu neigt naar hartige producten, of andersom. Het zijn typische ‘tics’ die simpelweg bij een zwangerschap horen.

Kramp in de kuiten

Heb je last van kramp en dan vooral in je kuiten? Dit is een ‘normale’ kwaal, waar je vooral ’s nachts last van kan hebben. Het kan een teken zijn dat je benen oververmoeid zijn, maar het kan ook een teken zijn van beginnende spataderen . Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je bloedcirculatie verandert. Een andere oorzaak kan een tekort aan calcium zijn. Tijdens een krampaanval kan je het beste je been strekken en je tenen richting je hoofd bewegen. Verder kan je de spier rekken door je tenen stevig vast te pakken en richting je neus te trekken. Je kan de spier goed masseren (van onderen naar boven) en een warm kompres wil ook nog wel eens helpen. Voorkomen is beter dan genezen ! Als je veel last hebt van nachtelijke krampen in je kuit, is het handig als je voordat je naar bed gaat een eindje wandelt. Hiermee activeer je de bloedtoevoer. Beweeg je voeten goed, draai rondjes als je met je benen omhoog zit en verhoog het voeteneinde van je bed. Bijvoorbeeld door een kussen onder je matras te leggen.