Zwanger week 23

Je baby

Je baby weegt nu 500 gram en is 30,5 cm groot. Hij of zij kan nu met de dag meer en sinds kort kan hij zelfs ademhalen ! Dat klinkt een beetje raar, want je baby ademt natuurlijk geen lucht in. Hij laat het vruchtwater in en uit de longetjes stromen. Dat is een mooie oefening voor het echte ademhalen. Daarnaast is het ook nodig, want de longetjes moeten nog even rijpen. We hebben het al eerder gehad over grijpen en vastpakken , dat gaat steeds beter. Je baby pakt nu zijn voetje of het andere handje vast. Ook knijpt hij af en toe in de navelstreng. Dit kan heen kwaad, je baby kan deze niet dicht knijpen. Je kindje komt ook niet verstrikt in de navelstreng. De navelstreng is 50 centimeter lang en daarmee lang genoeg om je kindje alle ruimte te geven die hij of zij nodig heeft.

Mama

Komt er al melk uit je borsten? Dat kan kloppen. Ook je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding, met tot gevolg dat er af een toe voormelk of een geelachtige, transparante vloeistof (colostrum) uit je tepels kan komen. Dit zegt niets over het slagen van borstvoeding na de bevalling. Na de geboorte van je baby, komt de melkproductie echt op gehad. Vroeger zei men dat je je tepels moest voorbereiding op borstvoeding, maar na het douchen hard te wrijven met een handdoek. Dit ‘ruwen’ of ‘harden’ hoeft echt niet. Je loopt hiermee vooral kans dat je tepels beschadigen. Je hoeft je tepelhof of tepels ook niet in te smeren met crème. Je borsten daarentegen kan je verzorgen met een verzorgende olie of crème.

Namen

Bij een achternaam heb je niet bijzonder veel keuze. Wordt het de naam van papa, mama of misschien een combinatie? Bij een voornaam heb je ontzettend veel keuze! Wil jij een klassieke of juist een moderne naam? Een Nederlandse of een Franse? Misschien weet je al jaren hoe je kindje gaat heten of misschien ben je er nog niet uit. Een naam is persoonlijk en geeft een identiteit . Je baby zit er zijn hele leven aan vast. Kies dus de juiste naam voor je kindje en probeer rekening te houden met de ‘pestfactor’ op de basisscholen. Een namenboek of een namenzoeker op internet kan wonderen doen. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de achternaam die de kleine krijgt. Passen de voor- en achternaam wel bij elkaar? Wil je een naam die makkelijk te ‘verkleinen’ is of te verkorten? Of heb je liever een naam die altijd voluit uitgesproken moet worden, anders klinkt het niet? Het kan ook zijn dat je een korte naam kiest, waarbij niet eens sprake is van verkleining.

Ouderschapsverlof

Als je minimaal één jaar lang dezelfde werkgever hebt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Hoeveel uren je hier recht op hebt, hangt af van het aantal uren dat je normaalgesproken werkt. Bij elk kind mag je één keer je ouderschapsverlof opnemen. Hou er wel rekening mee dat dit vaak onbetaald verlof is.