Zwanger week 4

De baby

Het kleine stipje (van 1 mm) groeit nu ontzettend snel en bestaat inmiddels al uit duizenden cellen . Alle cellen hebben een eigen raak. De ene groep gaat samen de baby vormen (deze groep cellen bij elkaar wordt de embryonale knoop genoemd). Een andere groep cellen gaat de placenta vormen die er negen maanden lang voor zorgt dat de baby voedsel krijgt en de derde groep gaan samen de vliezen vormen.

Je lichaam

De baarmoederhals wordt door een slijmpropje afgesloten en de spieren van de baarmoedermond worden soepeler. Onder het slijmvlies komen bloedvaatjes naar boven, zodat voedingsstoffen straks makkelijker bij het vruchtje kunnen komen. Er wordt dus eigenlijk heel erg hard gewerkt om van je baarmoeder een veilige plek te maken, waar je baby zich in alle rust kan ontwikkelen. Ook in deze week kan je een beetje bloed verliezen. Dit kan een menstruatie zijn, maar het kan ook nog steeds een innestellingsbloeding zijn. Dat is dus precies het tegenovergestelde van een menstruatie.

Testen

Aan het einde van deze week kan je eindelijk een zwangerschapstest doen. Tegenwoordig kan je deze testen al doen op de eerste dag dat je over tijd bent. Een test geeft altijd één streepje aan. Dit streepje is de controlestreep, zodat je kan controleren of de test goed gegaan is. Het andere streepje laat zien of je zwanger bent. Een streepje, hoe vaag ook, geeft aan dat er HCG in je urine is gevonden en je bent zwanger! Naarmate de tijd verstrijkt zal er meer HCG in je urine verschijnen en wordt een test steeds duidelijker.

Sommige vrouwen voelen meteen dat ze zwanger zijn, bij anderen kan het maanden duren. Niet iedereen heeft last van de kwaaltjes en symptonen: Uitblijven menstruatie: Als je een regelmatige cyclus hebt is dit het eerste signaal, maar je menstruatie kan ook uitblijven door stress of doordat je ziek bent (geweest). Daarnaast heeft de pil een invloed op je menstruatie. Als je door de pil heen zwanger bent geworden, kan je alsnog ongesteld worden.

Misselijkheid:

De ‘ochtendmisselijkheid’ waar men vaak over spreekt, kan de hele dag aanhouden en hoeft niet alleen ’s ochtends te zijn. Natuurlijk kan dit wel. Zorg ervoor dat je naast je bed een klein pakje droge crackers hebt liggen. Op deze manier kan je snel wat eten als je misselijkheid op voelt komen en vaak helpt dit. Eet gedurende de hele dag kleine beetje en verspreid het goed over de dag. Op deze manier is misselijkheid het beste te voorkomen. De geur van iets kan een vlaag van misselijkheid veroorzaken.

Reuk:

Je ruikt alles beter, maar vind ineens ook dingen stinken! Zelfs je favoriete parfum of een lekkere deodorant kan je tijdens je zwangerschap doen kokhalzen. Moeheid:

Het liefst lig je de hele dag en nacht in bed, zo moe ben je. Dit is niet meer dan normaal, je lichaam is immers hard aan het werk en dat kost nogal wat energie.

Plassen:

Je bent net geweest en je moet alweer! Plassen doet alleen geen pijn zoals bij een blaasontsteking. Gevoelige en veranderende borsten:

Je borsten veranderen. Ze worden gevoeliger en groter. Je tepels en tepelhoven worden groter en donkerder van kleur.