Zwanger week 5

De eerste hormonen

Dikke kans dat jij er nog maar net achter bent gekomen dat je zwanger bent! Wat een spannende tijd ga je tegemoet en wat een informatie is er te vinden. Gelukkig vind jij dat alleen maar prettig, want in deze week draait het voor jou gevoel om twee dingen: Informatie en het HCG hormoon. Deze week zal je waarschijnlijk goed merken dat het HCG hormoon druk aan het werk is in je lichaam en zal je de eerste klachtjes krijgen. Ben jij misselijk, moe en heb je krampjes onderin je buik? Dat is allemaal heel normaal en hoort er bij. De krampjes ontstaan doordat je baarmoeder zich uitzet. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze elk moment ongesteld kunnen worden, want zo voelt het een beetje.

Je baby

Je baby lijkt nu op een rijstkorreltje en is ongeveer twee millimeter groot. Er gebeurd van alles in dat kleine rijstkorreltje, vergis je niet. Hoe klein het ook nog is, het begin van het hartje wordt deze week al aangelegd. Dit is dus een erg belangrijk moment!

Tweelingen

Heb jij veel tweelingen in je familie? Dan is er kans dat jij zelf ook een tweeling krijgt. Je kan een eeneiige tweeling krijgen, maar ook een twee-eiige tweeling. Het grappige is dat een twee-eiige tweeling vaak erfelijk bepaald is. Een eeneiige tweeling is altijd toeval. Als een bevruchte eicel zich in twee delen splitst, kunnen er twee afzonderlijke vruchtjes ontstaan. Je krijgt dan een eeneiige tweeling. Zo’n tweeling is altijd hetzelfde van geslacht, ze hebben dezelfde erfelijke eigenschappen en lijken vaak als twee druppels water op elkaar. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes tegelijk rijpen, loslaten en ook nog eens beide bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Zij kunnen beide een ander geslacht hebben en er totaal anders uitzien. Dit omdat ze niet dezelfde erfelijke eigenschappen dragen.

Wat mag je niet tijdens de zwangerschap?

Het is extra belangrijk dat je gezond leeft. Behalve alcohol en sigaretten opzij zetten, is het ook erg belangrijk dat je goed oplet wat je eet. Er zijn een aantal dingen die je niet mag hebben:

(Buitenlandse) zachte kazen

Deze kazen zijn vaak gemaakt van rauwe melk en kunnen daardoor besmet zijn met het listeria bacterie. Een besmetting met deze bacterie kan listeriose veroorzaken. Deze ziekte geeft griepachtige klachten zoals koorts, diarree en misselijkheid. Voor jou is deze bacterie niet schadelijk, voor je ongeboren kind echter wel. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. De kans dat je deze bacterie oploopt is klein, maar je kan het het beste voorkomen. Je herkent deze kazen aan het opschrift ‘au lait cru’ op het etiket.

Vitamine A

Wees matig met vitamine A, want teveel hiervan is niet goed voor je baby. Vitamine zit in orgaanvlees (zoals niertjes, leverworst, leverpastei enz.) Je mag rustig één boterham per dag met dit beleg, maar liever niet meer.

Toxoplasmose

Toxoplasmose kan in rauw vlees zitten zoals filet americain of tartaar. Ook een niet doorbakken biefstuk kan deze bacterie bevatten. Als je katten hebt is het aan te raden om iemand anders de kattenbak te laten verschonen. In de uitwerpselen van katten zit ook toxoplasmose. Ga je in de tuin aan het werk? Draag dan handschoenen, want een tuin is de ideale kattenbak voor (buur)katten.

Warmte

Temperatuurwisselingen zijn in het begin van de zwangerschap (vooral in de periode dat de organen worden aangelegd) niet goed. Stel de sauna dus nog even uit.