Zwanger week 8

Je baby

Deze week beginnen de hersentjes te werken is je baby alweer twee centimeter groot. De ontwikkeling gaat in een snel tempo door. Eigenlijk was je baby tot heden een soort slap vormpje, maar deze week begint het skelet te ontstaan. Dat begint met kraakbeen, dus nog niet met bot. De eerste botcellen ontstaan pas over een weken. Het hartje klopt (ongeveer zestig keer per minuut), de lever maakt bloedcellen aan, het maagje produceert maagsappen en de hersentjes beginnen te werken. In dit stadium krijgen de vingertjes nu ook vorm, maar de vingertjes zitten nog wel aan elkaar verbonden door een stukje huid. Dit lijkt een beetje om zwemvliesjes. Je baby ontwikkelt zich nu heel erg snel en er gebeuren veel belangrijke dinges. In deze periode zijn schadelijke stoffen dan ook absoluut af te raden, zoals alcohol en nicotine.

Wanneer vertel je dat je zwanger bent?

Heb je nieuws inmiddels al van de daken geschreeuwd of houden jullie het liever nog even onder elkaar? Misschien heb je slechts aan paar mensen verteld van je zwangerschap. Veel mensen wachten tot en met de twaalfde week van hun zwangerschap met het vertellen aan de buitenwereld. Sommige mensen kiezen ervoor om het zo snel mogelijk te vertellen. Dat is heel erg persoonlijk. Mocht het in de eerste twaalf weken fout gaan, dan kan het zijn dat je veel mensen in moet lichten en sommige stellen vinden dat lastig, hoewel je wel kan rekenen op veel steun. Maak een keuze die voor jouw gevoel het prettigst is en laat je niet uit het veld slaan door de ‘standaard’ regels.

De eerste afspraak bij de verloskundige

Tussen de achtste en tiende week ga je vaak naar de verloskundige voor een intake gesprek. Deze keer maakt de verloskundige veel tijd voor je vrij, omdat ze veel wil weten over de medische achtergrondvan jou en je partner. Daarnaast heeft ze vragen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes en aandoeningen en wordt je bloeddruk opgemeten. Soms willen ze nog wel eens luisteren of ze het hartje van de baby kunnen horen. Natuurlijk is er tijdens dit gesprek ook ruimte om vragen te stellen. Tot slot zal ze je informatie geven over de prenatale screening. Dit is een combinatietest waarbij de verloskundige met een echo de nek plooi van je baby meet en zo kan aangeven of er een verhoogde kans is op het syndroom van down. Daarnaast wordt er een extra bloed test gedaan. Een prenatale screening is niet verplicht. Als de nekplooimeting een verhoogd risico aangeeft (kans van 1 op 200 dat je een kindje hebt met het syndroom van down) kan je ervoor kiezen om een vruchtwaterpunctie en een vlokkentest te doen. Deze testen geven zekerheid of je een kindje met het syndroom van down vraagt en het is dan aan jou en je partner of het kindje alsnog welkom is, of dat je de zwangerschap af wilt breken. Een prenatale screeing wordt niet vergoedt door de verzekering en geeft slechts een indicatie aan. Het kan dus zijn dat je je zorgen gaat maken om niets, terwijl je een hartstikke gezond kindje in je buik hebt.