Zwanger week 9

Je baby

Met kleine schokjes komen de armpjes en beentjes in beweging en hij/zij kan met de handjes (die net zo groot zijn als een erwtje) een beetje wriemelen. De spieren zijn nu dus zo ver dat hij/zij zich kan bewegen. Jij voelt daar helaas nog niets van, daar moet je nog even geduld voor hebben. Aan de handjes zitten nu vingertjes en duimpje. De beentjes groeien ook mee. Knieën, enkels en teentjes zijn aanwezig. Het gezichtje krijgt nu ook vorm. Er is een mini neusje, een mondje een tongetje. Doktoren spreken vanaf deze week niet meer van een embryo, maar van een foetus. Zij zullen je baby ook zo noemen tot aan de geboorte.

Vermoeidheid

Deze weken staan vaak in het teken van vermoeidheid. Dat is niet vreemd, je lichaam is zich op de zwangerschap aan het voorbereiden en wordt in principe ‘overgenomen’. Je baarmoeder is aan het groeien, je gaat op een andere manier ademhalen, je hartslag gaat sneller en je bloedvolume neemt toe. Er gebeurt nu zoveel in je lichaam, dat dat energie kost. Daarnaast heb je natuurlijk alle emoties rondom je zwangerschap. Hoewel dit vaak positieve emoties zijn, kost het wel energie. Je staat ’s morgens moe op, bent de hele dag door lusteloos en ’s avonds val je na het eten in slaap op de bank. Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan de vermoeidheid en neem, als het even kan, niet teveel hooi op je vork. Doe rustig aan en voel je niet schuldig als je een wat minder doet. Er gebeurt zoveel in je lichaam! Met dertien weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.

Termijnecho

Alle zwangere vrouwen mogen een termijn echo laten maken tijdens of na het eerste bezoek aan de verloskundige. De echo wordt zo rond de 10-12 weken zwangerschapgemaakt. Tijdens deze echo bekijken ze of je zwanger bent van één of meerdere kindjes en ze kunnen precies uitrekenen hoe ver je bent in je zwangerschap. Jij denkt misschien dat je 12 weken zwanger bent, in werkelijkheid kan het wel zijn dat je nog maar 11 of juist 13 weken zwanger bent.

Extra vitamines

Je mag nu stoppen met slikken van foliumzuur. De hersenen en het ruggetje van de baby zijn aangelegd. Vitamine D mag je blijven slikken. Voor de botopbouw van je baby heb je extra calcium nodig en hier is vitamine D geschikt voor. Het advies is om 5 tot 10 mg per dag aan vitamine D te slikken. Er zijn ook voedingssupplementen speciaal voor zwangere vrouwen. Op deze manier zijn alle vitamines goed op elkaar afgestemd.

Griep tijdens de zwangerschap

Krijg jij in het begin van je zwangerschap griep? Hou dan je temperatuur goed in de gaten. Als deze boven de 39 graden komt is het verstandig om paracetamol te slikken. Je mag er hier maximaal zes per dag van. Het is beter om het niet te slikken, maar de temperatuur is belangrijk voor je kindje. Houdt je griep aan, overleg dan even met je huisarts of verloskundige. Met je kindje kan weinig gebeuren, hij/zij gebruikt wat hij nodig heeft, waardoor jouw weerstand minder wordt. Het kan daarom ook langer duren voordat je weer op de been bent dan normaal.