Zwanger worden met IUI

Inleiding

Wanneer het niet wil lukken om op de natuurlijke wijze zwanger te worden, zijn er een aantal mogelijkheden om de natuur een handje te helpen. Eén daarvan is IUI. Hoe werkt dit precies? Wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Hoe groot is de kans dat er een zwangerschap ontstaat? Antwoorden op deze vragen en meer lees je in dit artikel.

Wat en voor wie is IUI?

Wat betekent IUI?

IUI staat voor Intra-Uteriene Inseminatie. Hierbij worden de beste zaadcellen uit het zaad gehaald en vervolgens via een slangetje in de baarmoeder gebracht.

Wanneer kom je in aanmerking voor IUI?

Niet iedereen komt in aanmerking voor IUI. Sowieso zullen jij en je partner eerst diverse onderzoeken moeten ondergaan om vast te stellen waarom het niet lukt om via de natuurlijke weg zwanger te worden. Afhankelijk van wat er uit deze onderzoeken naar voren komt kan de gynaecoloog IUI voorstellen, zoals bij:

  • Slechte kwaliteit van de zaadcellen, bijvoorbeeld te weinig beweeglijkheid waardoor de zaadcellen niet op eigen kracht bij de eicel kunnen komen.
  • Afwijkend baarmoederhalsslijm.
  • Onverklaarbare onvruchtbaarheid van meer dan twee jaar.

Met of zonder hormonen?

IUI in eigen cyclus

De behandeling kan worden uitgevoerd in de eigen cyclus, waarbij geen hormonen worden toegediend. Dit wordt gedaan als het rijpen van de eitjes onder invloed van je eigen hormonen op normale wijze verloopt. Extra hormonen toedienen is dan niet nodig. Toch wordt de eisprong uiteindelijk wel opgewekt door middel van een injectie met het hormoon HCG. Dit middel (Pregnyl) zorgt ervoor dat je binnen 36 uur na toediening gegarandeerd een eisprong hebt.

IUI met milde hyperstimulatie

Meestal wordt IUI toegepast in een cyclus waarbij gebruik wordt gemaakt van een milde hyperstimulatie. Dit houdt in dat de eierstokken worden gestimuleerd om eiblaasjes aan te maken. Dit kan door middel van clomifeencitraat (Clomid) in tabletvorm in te nemen of door middel van het injecteren van recombinant-FSH (Gonal-F).

Hoe werkt IUI?

De eisprong

Gedurende de cyclus waarin IUI wordt toegepast ga je regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Door middel van een echo wordt gekeken of en hoeveel eiblaasjes zich ontwikkelen en hoe groot ze zijn. Wanneer een eiblaasje groot genoeg is wordt de inseminatie ingepland en krijg je instructies over wanneer en hoe laat je de Pregnyl-injectie moet zetten. De eisprong vindt 24 – 36 uur na toediening van de Pregnyl plaats. Mochten er teveel eiblaasjes ontwikkelen, dan wordt inseminatie vaak afgeraden omdat de kans op een meerling dan heel groot is.

Het zaad

Op de dag van de inseminatie dient het zaad door middel van masturbatie te worden geproduceerd en opgevangen in een schoon, droog potje. Binnen 2 uur na produceren dient het zaad ingeleverd te zijn en worden de beste zaadcellen geselecteerd.

De inseminatie

Het inbrengen van het opgewerkte zaad gebeurt op een onderzoeksstoel. Door het vaginaal inbrengen van de zogenaamde ‘eendenbek’ (speculum) wordt er ruimte gemaakt zodat de baarmoedermond zichtbaar wordt. Vervolgens wordt met een dun slangetje het zaad via de baarmoedermond in de baarmoeder gebracht. De behandeling is niet pijnlijk. Na de inseminatie kun je gewoon je normale dagelijkse dingen doen. Het is nu afwachten of de IUI gelukt is.

Zwanger of niet?

Zwanger

Wanneer je menstruatie uitblijft kun je een zwangerschapstest doen. Als deze positief is ben je natuurlijk dolblij; je bent zwanger! De vervolgprocedure bij een succesvolle behandeling verschilt per ziekenhuis; ga je gelijk voor een controle of pas over enkele weken of kun je direct contact zoeken met een verloskundige?

Niet zwanger

Mocht na ongeveer 2 weken je menstruatie op gang komen dan is de IUI helaas niet succesvol gebleken. Per ziekenhuis verschilt het vervolgtraject; kun je direct beginnen met de volgende behandeling of wordt er een maand ‘rust’ ingelast? Ga je verder met IUI of stap je over op een andere soort behandeling?

Slagingskans

De kans dat IUI tot een zwangerschap leidt ligt rond de 10% per behandeling. De slagingskans hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de vrouw, de kwaliteit van het zaad en de oorzaak van de onvruchtbaarheid. Meestal worden er maximaal 6 behandelingen uitgevoerd. Ongeveer 25 - 35% is na 6 behandelingen zwanger, maar de meeste zwangerschappen ontstaan toch wel binnen de eerste 3 behandelingen. Wanneer de IUI niet tot een zwangerschap leidt kan de gynaecoloog besluiten om een andere behandeling te proberen, zoals bijvoorbeeld IVF.