Zwangerschapsverlof uitgelegd

Inleiding

Wanneer je zwanger bent gebeurt er heel wat in je lichaam. Er groeit een mini mensje in je. De eerste drie maanden kun je je erg beroerd en misselijk voelen. Van drie tot zes maanden wordt gezegd dat het de betere maanden zijn. In deze maanden voelen de meeste vrouwen zich vrij goed en hebben nog weinig klachten. De laatste drie maanden worden weer zwaarder. Veel vrouwen zijn snel moe en de buik wordt natuurlijk steeds zwaarder. Wanneer je werkt als je zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Wat wil je allemaal weten over zwangerschapsverlof?


Waarom krijg je zwangerschapsverlof

Je krijgt zwangerschapsverlof omdat het in de meeste gevallen te zwaar is om nog te werken. Je lichaam en je ongeboren kindje hebben rust nodig. Ook moet je je kunnen voorbereiden op de bevalling. Je baas mag het zwangerschapsverlof nooit weigeren. Alle werkende vrouwen hebben recht op hun zwangerschapsverlof. Wanneer je drie maanden zwanger bent wordt aangeraden om je baas in te lichten. Hij kan dan rekening met je zwangerschap houden. Wanneer je bijvoorbeeld zwaar werk hebt waar je veel bij moet tillen of bukken, kan hij er rekening mee houden dat dat niet meer gaat. Ook kan hij er rekening mee houden dat je met zwangerschapsverlof gaat. Hij zal bijvoorbeeld een vervanger voor je moeten regelen. Je moet het minimaal drie weken voor je het zwangerschapsverlof in wilt laten gaan melden aan je werkgever. Tijdens je zwangerschapsverlof krijg je je volledige loon plus je vakantiedagen en vakantiegeld worden gewoon opgebouwd. Ook mag je tijdens je zwangerschapsverlof niet ontslagen worden.


Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof

Eigenlijk is zwangerschapsverlof niet de goede term. Er wordt officieel gesproken over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Het zwangerschapsverlof is de tijd dat je met verlof bent als je zwanger bent. Het bevallingsverlof is de tijd na de bevalling. In totaal heb je recht op 16 weken verlof.

Je kan zelf kiezen wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. Maar je moet wel minimaal 34 weken zwanger zijn. Sommige vrouwen houden het langer vol om te werken, maar je moet met verlof als je 36 weken zwanger bent. Een zwangere vrouw kan zelf het beste inschatten wat het beste voor haar voelt. Wanneer je met 34 weken zwangerschap met zwangerschapsverlof gaat, heb je officieel tien weken bevallingsverlof. Ga je met 36 weken met zwangerschapsverlof, heb je 12 weken bevallingsverlof. Je hebt altijd minimaal tien weken bevallingsverlof.


Wat als de kleine eerder of te laat wordt geboren

Het is vaak onduidelijk wat er met je verlof gebeurt als de baby eerder of later wordt geboren. Ik zal hieronder even wat voorbeelden neerzetten.

Stel, een vrouw gaat met 34 weken met verlof en de baby wordt een week te laat geboren. Je hebt dan eigenlijk zeven weken zwangerschapsverlof

Wanneer je van 16 weken totaal verlof uitgaat, zou je dus denken dat je eigenlijk maar negen weken bevallingsverlof hebt. Maar je hebt altijd minimaal tien weken bevallingsverlof. Dus vanaf het moment van de geboorte van de kleine heb je nog tien weken. Het totaal verlof komt dan uit op 17 weken. Je hebt dus minimaal 16 weken verlof, maar het kunnen er dus ook meer worden.

Het kan ook gebeuren dat de baby eerder wordt geboren. Stel een vrouw gaat met 36 weken met zwangerschapsverlof en de baby wordt met 38 weken al geboren. Dan heb je maar twee weken zwangerschapsverlof gehad. Je zou recht hebben op twaalf weken bevallingsverlof. Maar doordat de kleine twee weken eerder is geboren, worden deze twee weken bij het bevallingsverlof opgeteld. Je hebt dus twee weken zwangerschapsverlof en 14 weken bevallingsverlof. Dat is dus in totaal 16 weken verlof.


Conclusie

Nederland ligt ver achter wat betreft zwangerschapsverlof. In andere Europese landen krijgen vrouwen veel langer zwangerschapsverlof. Het is duidelijk dat de regels voor het zwangerschapsverlof door mannen zijn bedacht. Het is namelijk echt niet een soort vakantie, je hebt de tijd van het zwangerschapsverlof hard nodig. De laatste paar weken voor de bevalling ben je moe en moet je je geestelijk voorbereiden op de bevalling. De eerste maanden na de bevalling zijn vaak nog zwaarder. Het duurt een paar maanden voordat je een ritme hebt, om het nog maar niet te hebben over de gebroken nachten! Ik ben er dus groot voorstander van dat het zwangerschapsverlof wordt uitgebreid.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden