Zwemmen met je baby; babyzwemmen!

Baby's 'zwemmen' 9 maanden rond in de baarmoeder. Niet zo gek dat eigenlijk alle baby's gek zijn op water en zwemmen! Babyzwemmen met je kindje is erg leuk, ontspannen en gezellig. Hoe gaat het in zijn werk?

Waar, wanneer en waarom?

Babyzwemmen is goed voor de ontwikkeling van een baby. Zijn motoriek wordt bevorderd en zijn spieren worden getraind. Bovendien worden ze vertrouwd met water. In principe kun je al gaan zwemmen vanaf het moment dat je kindje 6 weken oud is. Meestal wordt echter aangeraden te wachten tot je kindje zijn eerste inentingen heeft gehad (met 2 maanden). Informeer daarnaast bij je eigen zwembad wat daar de regels zijn, want sommige zwembaden houden vast aan een bepaalde leeftijdseis. Vraag dan meteen of zij speciale uren hebben waarop er babyzwemlessen zijn. Hierbij wordt het water van het zwembad extra opgewarmd (tot ongeveer 30 graden) en zwem je samen met andere baby's, vaders en moeders. Gezellig voor jou en voor je kindje.

Handig om mee te nemen

Als je gaat babyzwemmen, vergeet dan in ieder geval niet:

  • twee zwemluiers (in de meeste zwembaden verplicht)
  • zwemkleding voor je kindje (niet perse nodig met een zwemluier, wel leuk)
  • een omslagdoek
  • hydrofielluiers om je kindje mee af te drogen
  • een schone luier
  • de maxi cosi, waar je kinje in kan zitten terwijl jij je aan- en uitkleedt
  • eventueel voeding voor na het zwemmen
  • shampoo/douchegel voor na het zwemmen
  • zwemkleding en een handdoek voor jezelf

Hoe zit een gemiddelde les eruit?

Let erop dat je je kindje een uur voordat jullie gaan zwemmen geen voeding meer geeft - zwemmen met een volle maag is niet prettig. Zorg dat je ruim op tijd bij het zwembad bent zodat je je niet hoeft te haasten. Eerst trek je zelf je zwemkleding aan - doe bij je kindje wel alvast zijn jasje uit, in het zwembad is het vaak erg warm. Bij de meeste zwembaden staan er naast het water aankleedkussens, dus neem je kindje in de maxi cosi en je luiertas mee naar de rand van het zwembad. Daar kun je dan je kindje omkleden en je spullen laten staan. Wacht, zeker als je kindje nog wat jonger is, met in het water gaan tot de les begint, anders krijgt hij het te snel koud. Tijdens de les worden vaak liedjes gezongen, spelletjes gedaan, vanaf de kant in het water, even kopje onder, op de rug drijven, op de buik drijven, allemaal afhankelijk van hoe oud je kindje is en hoe leuk hij het vindt. Als je merkt dat je kindje het koud krijgt (blauwe lippen, bibberen) of het echt niet meer leuk vindt, ga dan uit het water en kleed je kindje aan. Je zal zien dat hoe vaker je gaat, hoe langer hij het kan volhouden.

Na het zwemmen

Als de les is afgelopen, is er vaak de mogelijkheid nog even met een zwembad in het 'grote zwembad' rond te drijven. Ook kun je, als het zwembad daar beschikking over heeft, in het bubbelbad of in het Turkse stoombad (niet in de sauna!). Daarna is het lekker even te douchen met je kleintje zodat ze weer lekker opwarmen en het chloorwater even uit de haartjes wordt gespoeld. En als je baby dan aangekleed en wel weer in de maxi cosi zit zal hij moeite hebben zijn oogjes open te houden. Veel baby's slapen urenlang na het zwemmen.

Zwemmen, leuk voor je baby en voor jou!

Al met al is babyzwemmen een activiteit die zowel voor je baby als voor jezelf een leuke, ontspannen activiteit is. Zeker de moeite waard om eens te proberen. Veel waterpret gewenst!