Hoe bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen

Inleiding

Er wordt in de media veel aandacht besteed aan het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Beide factoren verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Dit is momenteel doodsoorzaak nummer een onder vrouwen in Nederland.

Wat houdt de bloeddruk in?

Afb.1. Een digitale bloeddrukmeter!

De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed vanuit het hart door de bloedvaten gepompt wordt. De bloeddruk is het hoogst aan het begin van de aorta. Daarna neemt de bloeddruk langzaam af tot het bloed weer in de aders is, op weg terug naar het hart. Het bloed stroomt van de slagaders richting de haarvaten en daarna weer via de aders terug naar het hart.

Bloeddruk heb je nodig om voedingsstoffen en zuurstof uit de haarvaten het weefsel in te persen.

Onderdruk en bovendruk

Je kunt de bloeddruk in een boven- en een onderdruk verdelen.

De bovendruk is de druk waarmee het hart het bloed de vaten in pompt. De onderdruk is de druk op het moment dat het hart zich ontspant en zich weer vult met bloed.

Een normale bloeddruk heeft een bovendruk van 120 mm Hg en een onderdruk van 80 mm Hg (zie afbeelding 1).

Lage of hoge bloeddruk

Als er een te lage bloeddruk (hypotensie) is, wordt niet alle voeding en zuurstof het weefsel in geperst. Meestal is dit niet ernstig, mits er geen andere onderliggende oorzaak is, zoals bijvoorbeeld bloedverlies. Soms vallen mensen met een lage bloeddruk flauw of zien ze sterretjes.

Als er een bovendruk van meer dan 140 mm Hg wordt gemeten, wordt er gesproken van een hoge bloeddruk (hypertensie). Bij een te hoge bloeddruk, wordt er naast voeding en zuurstof ook vloeistof het weefsel ingeperst. Onder zeer hoge bloeddruk worden zelfs eiwitten de nieren uitgeperst en met de urine mee uitgeplast. Mensen met een hoge bloeddruk hebben dit soms helemaal niet door, het is een zogenaamde stille ziekte.

Wat is het cholesterolgehalte?

Het cholesterol in het bloed is een bepaald vet. Van dit vet bestaan twee typen: HDL en LDL.

HDL staat voor High Density Lipoproteïne. HDL heeft een hoog gewicht en transporteert vetten via het bloed naar de lever. HDL is goed voor het lichaam.

LDL staat voor Low Density Lipoproteïne. LDL heeft een laag gewicht en drijft als het ware op het bloed. Ook heeft het de nare eigenschap overal aan te willen kleven. Met het LDL wordt het "slechte" cholesterol bedoeld. Zonder cholesterol kunnen we echter niet leven, het wordt pas slecht als er teveel van is.

Gevolgen van teveel cholesterol

LDL heeft de neiging aan de bloedvaten te kleven en zo de vaten te vernauwen. Als de verkleving lang blijft bestaan, kan dit gaan verkalken. Dit wordt ook wel aderverkalking of artherosclerose genoemd.

Afb.2. Zo ziet een hartinfarct eruit!

Bloedvaten worden hierdoor minder elastisch en kunnen de variërende bloeddruk niet meer opvangen. Hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan, waardoor er meer LDL aan blijft kleven. Soms ontstaat er zelfs een interne bloeding, zoals bij een hersenbloeding.

In andere gevallen verkleeft er zoveel cholesterol in een bloedvat, dat deze helemaal wordt afgesloten.

Bij een hartinfarct (afbeelding 2) kan een gedeelte van het hart door een verstopping niet meer van zuurstof worden voorzien en sterft hierdoor af. Afhankelijk van de plaats van de verstopping kan dit tot de dood leiden.

Wat hebben bloeddruk en cholesterolgehalte met elkaar te maken?

Door de aderverkalking moet het hart meer kracht leveren om het bloed door de slagaders en aders te pompen. De bloeddruk stijgt hierdoor. Soms schiet er een stukje van de aderverkalking weg. Afhankelijk van waar het stukje heen schiet, veroorzaakt het een infarct. Zo kan het leiden tot een herseninfarct of een longembolie.

Hoe kun je het cholesterolgehalte verlagen?

Afb.3. Becel verlaagt het cholesterolgehalte!

Er zijn verschillende manieren om het cholesterolgehalte omlaag te krijgen;

  • Eet minder verzadigd vet.
  • Beweeg meer.
  • Val af (indien sprake van overgewicht).
  • Gebruik Becel, zie afbeelding 3.
  • Gebruik statines (alleen op voorschrift van de huisarts).

Hoe kun je de bloeddruk omlaag krijgen?

De bloeddruk kun jezelf verlagen door volgende tips toe te passen;

  • Minder zout eten.
  • geen natrium zout, maar kaliumzout gebruiken.
  • Minder vet eten.
  • Probeer stress te vermijden.
  • Stop met roken.
  • Beweeg meer.
  • Val af (indien sprake van overgewicht)

Zoek je een cholesterol en bloeddruk verlagend dieet? Probeer dan Het Paleodieet !

Tot slot

Het cholesterolgehalte en de bloeddruk zeggen veel over het ontstaan van eventuele hart- en vaatziekten.

Beide aandoeningen zijn makkelijk te verlagen met een paar kleine veranderingen in het dagelijks leven.

Wie wil er nu geen lang gezond leven!